Tokarka 1и611п
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 28
Re: Tokarka 1и611п
Skrzynka rozebrana na części pierwsze. Niestety jest jedna uszkodzona cześć która musi zostać wymieniona(szukam w internecie).
Kolejna ubytek to uszkodzony częściowo gwint. Jak to naprawić?
Teraz pozytywne informacje. Udało się korpus rozbierać na części pierwsze i umyć.
Zdemontowana stara instalacja elektryczna i przyjechała nowa.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Ubytek gwintu - odrdzewić, odtłuścić, uzupełnić masą na bazie żywicy epoksydowej i proszku ze stali
Jeżeli jest dostacznie miejsca to uszkodzony element można naprawić stosując powyższą metodę stosując dodatkowo , wklejone tą samą masą, okucie z odcinka odpowiednio dobrane profilu zamkniętego.
Jeżeli jest dostacznie miejsca to uszkodzony element można naprawić stosując powyższą metodę stosując dodatkowo , wklejone tą samą masą, okucie z odcinka odpowiednio dobrane profilu zamkniętego.
-
Mój pierwszy pomysł to naprawa poprze tulejowanie sprężynką. Czy to nie wystarczy? Obawiam się że przy braku doświadczenia to klejenie może mi nie wyjść ale jak to jedne wyjście to będę próbował.
GumiRobot pisze: ↑11 wrz 2018, 10:47Ubytek gwintu - odrdzewić, odtłuścić, uzupełnić masą na bazie żywicy epoksydowej i proszku ze stali
-
Czekając na łożyska do supotu otworzyłem skrzynkę posuwów. Olej był ale razem z nim bardzo dziwna substancja która jest trudno usuwalna. Tu też wszystkie łożyska do wymiany.
-
Udało mi się dokupić nowy uszkodzony element oraz kilka innych części. Wszystko rozmontowane do szlifowania. Prowadnice będą podklejane TurciteB lub podobnym i teraz pytanie które powierzchnie szlifować a na które naklejać? O ile łoże tokarki i sanki suportu to oczywistość to na temat sanek poprzecznych oraz narzędziowych nic nie znalazłem.
-
Skończyły mi się pomysły jak zdemontować ostatni element ze skrzyni biegów. Wg DTR powinien być kołek którego u mnie nie widać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
A czy ten kołek nie jest przypadkiem pod tulejką?
Jeśli dobrze widzę to na rysunku od góry masz na osi:
pierścień zabezpieczający
łożysko
pierścień dystansowy
zębatki
kolejny pierścień dystansowy z tulejką na wierzchu i jakąś tarczą
łożysko.
Zastanawiam się czy ten wałek nie powinien wyjść przez te wszystkie elementy w kierunku zębatki którą obracasz ręką?
P.S. to takie luźne przemyślenia na podstawie rysunku.
-
Kołek był pod tulejką, niestety ścięty wcześniej i trochę obrócony. Demontaż wymagał większego młotka.
rdarek pisze: ↑28 paź 2018, 18:07A czy ten kołek nie jest przypadkiem pod tulejką?
Jeśli dobrze widzę to na rysunku od góry masz na osi:
pierścień zabezpieczający
łożysko
pierścień dystansowy
zębatki
kolejny pierścień dystansowy z tulejką na wierzchu i jakąś tarczą
łożysko.
Zastanawiam się czy ten wałek nie powinien wyjść przez te wszystkie elementy w kierunku zębatki którą obracasz ręką?
P.S. to takie luźne przemyślenia na podstawie rysunku.