Onred serii 1000S w moim wydaniu...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Onred serii 1000S w moim wydaniu...
Strona to coś słabo działa i na alledrogo się nie pojawiają...
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 30
- Kontakt:
Jest jest... I pojawiają się regularnie z innych serii...
-
- Kontakt:
Takie tam z ostatniej walki 
Stoliczek teowy do poszerzenia stołu frezarki pod czwartą oś - 725x170x35.8 (z płyty 38mm po obustronnym wielokrotnym planowaniu bo krzywulas był). Mocowanie - śruby M10 w oryginalne rowki. W szerokim blacie rowki teowe M10.

Efekt końcowy:

I krótki filmik jak chodzi maszynka
http://youtu.be/4kRWWOioJoU
Freza urwało pod koniec drugiego rowka i popiskuje ale wiem już dlaczego. Mój błąd. Jechałem wcześniej trochoidem chińską ósemką i zmieniłem na toolswro do otworów (miał podcięcie, a było głęboko na 28mm). Potem z rozpędu bez zmiany na chińczyka puściłem rowki trochoidem na parametrach chińczyka, a zapomniałem że toolswro ma sporo ostrzejszą linię śrubową i się uślizgiwał
Jak go urwało i podmieniłem na chińczyka piski ustały i frez nie uszkodzony
Parametry jeszcze w miarę bezpieczne. Na bank dało by radę szybciej pojechać ale nie do końca ufam chińskim frezom
Po dwóch dniach bawienia się ze stolikiem (nie całych oczywiście) beczka 60L pełna wiórów po ubiciu
Bez ubijania pewnie bym 200ke zapełnił 

Stoliczek teowy do poszerzenia stołu frezarki pod czwartą oś - 725x170x35.8 (z płyty 38mm po obustronnym wielokrotnym planowaniu bo krzywulas był). Mocowanie - śruby M10 w oryginalne rowki. W szerokim blacie rowki teowe M10.

Efekt końcowy:

I krótki filmik jak chodzi maszynka

http://youtu.be/4kRWWOioJoU
Freza urwało pod koniec drugiego rowka i popiskuje ale wiem już dlaczego. Mój błąd. Jechałem wcześniej trochoidem chińską ósemką i zmieniłem na toolswro do otworów (miał podcięcie, a było głęboko na 28mm). Potem z rozpędu bez zmiany na chińczyka puściłem rowki trochoidem na parametrach chińczyka, a zapomniałem że toolswro ma sporo ostrzejszą linię śrubową i się uślizgiwał

-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Hej, orientujesz się może czy można taką trajektorię ustawić w artcamie?
-
- Kontakt:
Niestety nie używam (nie posiadam) ArtCama więc na to pytanie nie znam odpowiedzi 
Natomiast co do trochoida to generuję go w zupełnie darmowym ESTLCam. Fakt, że jest mocno uproszczony i nie oferuje zaawansowanych opcji trajektorii jak np. stałe ociążenie lub zmienne prędkości w zakrętach ale za to sam program jest banalny w obsłudze i możliwy do nauczenia w ciągu jednego wieczora
Na pewno pełną obsługę trochoida oferuje Fusion360 ale jak dla mnie jest jeszcze zbyt skomplikowany i do tego wymaga PC 64bit, a ja kocham moje 32 
A jakbyś się nudził chwilę to obejrzyj to:
i zachęcam do zabawy

Natomiast co do trochoida to generuję go w zupełnie darmowym ESTLCam. Fakt, że jest mocno uproszczony i nie oferuje zaawansowanych opcji trajektorii jak np. stałe ociążenie lub zmienne prędkości w zakrętach ale za to sam program jest banalny w obsłudze i możliwy do nauczenia w ciągu jednego wieczora

A jakbyś się nudził chwilę to obejrzyj to:
i zachęcam do zabawy

-
- Kontakt:
Z alu są bardzo fajne
Trochoidowe ze stali są gorsze
Ledwo wezmiesz do ręki, a już trzeba pensetą spod skóry wyciągać 
Te na filmiku to z mocno agresywnego freza i wyszły takie sporo skręcone. Z chińczyka z bardziej pionową linią śrubową wychodzą takie prawie proste zapałki

Te na filmiku to z mocno agresywnego freza i wyszły takie sporo skręcone. Z chińczyka z bardziej pionową linią śrubową wychodzą takie prawie proste zapałki

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Przy takiej maszynie dałbym większy wiór. Dobrym początkiem jest zacząć od 10% i iść w górę.
-
- Kontakt:
Owszem nie zaprzeczę ale nie w tym materiale
To AW4202C i powyżej 10% bez chłodziwa lepi freza w kilka sekund. Już testowałem i straciłem freza
Być może powyżej 10% należało by jeszcze zwiększyć posuw ale po utracie freza odechciało mi się eksperymentów 
A jeśli dobrze pamiętam to tutaj właśnie leci na 10% przy posuwie 2 albo 3m/min (nie pamiętam) i chyba 12,5k rpm

A jeśli dobrze pamiętam to tutaj właśnie leci na 10% przy posuwie 2 albo 3m/min (nie pamiętam) i chyba 12,5k rpm