Niestety ale 1400 za krótki, muszę więc dobierać na oko. Jeśli mi się uda to się pochwalę, może komuś się przydardarek pisze: Mam jeszcze DTR od WS-151 podobno bliźniacze urządzenia (mają jednak troszkę różnic) tutaj podają pasek typ A-1400 sprawdź może przypasuje
Remont WS 15
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
Jeśli mowa o okrągłej zębatce to muszę cię zasmucić stawiała mi lekki opór przy zdejmowaniuRybiarz pisze:Zdjęcie zębatki którą chcę zdemontować
Aktualnie kręci się z oporem po ośce,nie przenosząc obrotów

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 46
Ślimak jest już zdemontowany,nie było z tym większego problemu, założony znów na "potrzeby zdjęcia".
Myślałem jeszcze nad wybiciem całego wałka z użyciem młotka bezwładnościowego ale z twojego zdjęcia wynika że jest zabezpieczony śrubami za zębatką.
Tam praktycznie nie ma jak podejść żeby czymś podważyć... będę się jakoś z tym mocował, myślałem że może jest jakiś sposób
Dzięki wielkie za pomoc, zdjęcia elementu bezcenne przy próbie demontażu
Myślałem jeszcze nad wybiciem całego wałka z użyciem młotka bezwładnościowego ale z twojego zdjęcia wynika że jest zabezpieczony śrubami za zębatką.
Tam praktycznie nie ma jak podejść żeby czymś podważyć... będę się jakoś z tym mocował, myślałem że może jest jakiś sposób
Dzięki wielkie za pomoc, zdjęcia elementu bezcenne przy próbie demontażu
-
Nie ma za co. Może znajdziesz jakiś mały ściągacz dwułapowy lub wyszlifuj sobie dwie dźwignie do podważenia zębatki, jeśli się obraca to powinna wyjść.Rybiarz pisze:Dzięki wielkie za pomoc, zdjęcia elementu bezcenne przy próbie demontażu
Do wałka masz dostęp z drugiego końca, pod płytką zamykającą mechanizm blokady podnoszenia.
Jednak ze względu na te trzy śrubki nie polecam załatwiać tego siłowo

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 46
Mocuje się z tą zębatka cały czas... żadne podważanie nie podziałało, zsunęła się z 5mm po tym jak kręciłem ślimakiem... dalej ruszyć nie chcę.Na szczęście to starczyło żeby podejść ściągaczem dwułapowym...który pękł przy próbie ściągnięcia (chińskie żeliwo),jutro go sobie naprawie i może to będzie koniec mojej "męki"
Ale chyba znalazłem winowajcę ściętego klina, odkręciłem całkowicie blokowanie kolumny (z prawej jak i z lewej) a tu nie chcę nic drgnąć.Dzwignie blokowania musiałem potraktować gumowym młotkiem bo nie chciała ruszyć z początku. Jak tutaj działa ten mechanizm,w ws 15 jest to banalnie proste, natomiast tu nic nie chce drgnąć.
Jeśli kolega rdarek ma możliwość zrobienia zdjęcia tego elementu to będę wdzięczny
Nie było by pytań gdyby w dtr były chociaż rysunki przekrojów
Rozpisałem się dziwnie ale jestem już wkurzony na ten kawał żeliwa
Ale chyba znalazłem winowajcę ściętego klina, odkręciłem całkowicie blokowanie kolumny (z prawej jak i z lewej) a tu nie chcę nic drgnąć.Dzwignie blokowania musiałem potraktować gumowym młotkiem bo nie chciała ruszyć z początku. Jak tutaj działa ten mechanizm,w ws 15 jest to banalnie proste, natomiast tu nic nie chce drgnąć.
Jeśli kolega rdarek ma możliwość zrobienia zdjęcia tego elementu to będę wdzięczny
Nie było by pytań gdyby w dtr były chociaż rysunki przekrojów

-
Jak mogę to pomogęRybiarz pisze:Ale chyba znalazłem winowajcę ściętego klina, odkręciłem całkowicie blokowanie kolumny (z prawej jak i z lewej) a tu nie chcę nic drgnąć.Dzwignie blokowania musiałem potraktować gumowym młotkiem bo nie chciała ruszyć z początku. Jak tutaj działa ten mechanizm,w ws 15 jest to banalnie proste, natomiast tu nic nie chce drgnąć.
Jeśli kolega rdarek ma możliwość zrobienia zdjęcia tego elementu to będę wdzięczny ......

Proszę wersja rozmontowana i złożona.
Regulacja nakrętką po lewej stronie zdjęcia dostęp do tej nakrętki masz po przeciwnej stronie od rączki pod blaszką przykręconą dwoma śrubami. Na osi gwint lewy i prawy widać to na zdjęciu.