Remont WS 15

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Rybiarz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 46

Post napisał: Rybiarz » 03 sie 2017, 21:44

rdarek pisze: Mam jeszcze DTR od WS-151 podobno bliźniacze urządzenia (mają jednak troszkę różnic) tutaj podają pasek typ A-1400 sprawdź może przypasuje
Niestety ale 1400 za krótki, muszę więc dobierać na oko. Jeśli mi się uda to się pochwalę, może komuś się przyda

Tagi:

Rybiarz

Post napisał: Rybiarz » 17 sie 2017, 21:09

Kolejne pytanie na temat Wsd-16

Podnoszenie na kolumnie mi nie działa, myślałem że to kwestia zastania ale nie.
Ścieło klina na ślimacznicy, chciał bym go wymienić.Jak ściągnąć ślimacznice? Nie idzie tam podejść ściągaczem.Jeśli ktoś to już demontował to proszę o pomoc.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44

Post napisał: rdarek » 17 sie 2017, 23:14

Rybiarz pisze:Nie idzie tam podejść ściągaczem.Jeśli ktoś to już demontował to proszę o pomoc.
Mam całą WSD 16 rozkręconą "co do śrubki" (poza słupem :wink:) zrób zdjęcie elementu którego nie możesz wyjąć, to rano coś poradzimy.

Rybiarz

Post napisał: Rybiarz » 18 sie 2017, 00:00

Zdjęcie zębatki którą chcę zdemontować

Obrazek

Aktualnie kręci się z oporem po ośce,nie przenosząc obrotów

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 18 sie 2017, 09:16

Rybiarz pisze:Zdjęcie zębatki którą chcę zdemontować

Aktualnie kręci się z oporem po ośce,nie przenosząc obrotów
Jeśli mowa o okrągłej zębatce to muszę cię zasmucić stawiała mi lekki opór przy zdejmowaniu :wink: . Jednak ze względu na skośne zęby które nie ułatwiają tej operacji w pierwszej kolejności zdemontuj ślimak który ją napędza. I tutaj drobna uwaga na twoim zdjęciu po prawej stronie w korpusie od środka widać pierścień redukujący średnicę otworu musisz go delikatnie wybić następnie odkręcasz nakrętki i obracając osią wyjmujesz ją. Teraz musisz znaleźć coś czym delikatnie podważysz zębatkę - zasmucę cię zwykłym ściągaczem nie podejdziesz. Poniżej zdjęcie zdemontowanego mechanizmu.
Obrazek

Rybiarz

Post napisał: Rybiarz » 18 sie 2017, 09:55

Ślimak jest już zdemontowany,nie było z tym większego problemu, założony znów na "potrzeby zdjęcia".
Myślałem jeszcze nad wybiciem całego wałka z użyciem młotka bezwładnościowego ale z twojego zdjęcia wynika że jest zabezpieczony śrubami za zębatką.
Tam praktycznie nie ma jak podejść żeby czymś podważyć... będę się jakoś z tym mocował, myślałem że może jest jakiś sposób

Dzięki wielkie za pomoc, zdjęcia elementu bezcenne przy próbie demontażu

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 18 sie 2017, 10:09

Rybiarz pisze:Dzięki wielkie za pomoc, zdjęcia elementu bezcenne przy próbie demontażu
Nie ma za co. Może znajdziesz jakiś mały ściągacz dwułapowy lub wyszlifuj sobie dwie dźwignie do podważenia zębatki, jeśli się obraca to powinna wyjść.
Do wałka masz dostęp z drugiego końca, pod płytką zamykającą mechanizm blokady podnoszenia.
Jednak ze względu na te trzy śrubki nie polecam załatwiać tego siłowo :mrgreen:

Rybiarz

Post napisał: Rybiarz » 19 sie 2017, 20:19

Mocuje się z tą zębatka cały czas... żadne podważanie nie podziałało, zsunęła się z 5mm po tym jak kręciłem ślimakiem... dalej ruszyć nie chcę.Na szczęście to starczyło żeby podejść ściągaczem dwułapowym...który pękł przy próbie ściągnięcia (chińskie żeliwo),jutro go sobie naprawie i może to będzie koniec mojej "męki"

Ale chyba znalazłem winowajcę ściętego klina, odkręciłem całkowicie blokowanie kolumny (z prawej jak i z lewej) a tu nie chcę nic drgnąć.Dzwignie blokowania musiałem potraktować gumowym młotkiem bo nie chciała ruszyć z początku. Jak tutaj działa ten mechanizm,w ws 15 jest to banalnie proste, natomiast tu nic nie chce drgnąć.

Jeśli kolega rdarek ma możliwość zrobienia zdjęcia tego elementu to będę wdzięczny
Nie było by pytań gdyby w dtr były chociaż rysunki przekrojów

Rozpisałem się dziwnie ale jestem już wkurzony na ten kawał żeliwa :evil:

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 19 sie 2017, 20:59

Rybiarz pisze:Ale chyba znalazłem winowajcę ściętego klina, odkręciłem całkowicie blokowanie kolumny (z prawej jak i z lewej) a tu nie chcę nic drgnąć.Dzwignie blokowania musiałem potraktować gumowym młotkiem bo nie chciała ruszyć z początku. Jak tutaj działa ten mechanizm,w ws 15 jest to banalnie proste, natomiast tu nic nie chce drgnąć.

Jeśli kolega rdarek ma możliwość zrobienia zdjęcia tego elementu to będę wdzięczny ......
Rozpisałem się dziwnie ale jestem już wkurzony na ten kawał żeliwa :evil:
Jak mogę to pomogę :grin: nie widzę problemu tutaj blokowanie również nie jest jakoś skomplikowane.
Obrazek
Proszę wersja rozmontowana i złożona.
Regulacja nakrętką po lewej stronie zdjęcia dostęp do tej nakrętki masz po przeciwnej stronie od rączki pod blaszką przykręconą dwoma śrubami. Na osi gwint lewy i prawy widać to na zdjęciu.

Rybiarz

Post napisał: Rybiarz » 19 sie 2017, 21:27

Czyli taka konstrukcja jak myślałem.Nakrętkę z lewej też mam zdemontowaną.Ten walek obustronnie gwintowany powinien dac się teraz wybić? Chcę mieć pewność że nić już nie będzie mi tego trzymało jak wymienie klin

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”