W sprawie tego trzymania freza. Nie wiem czy jest lepszy sposób, popatrzyłem w tej chwili i widziałbym to tak. Bierzemy wrzeciono i robimy coś takiego.
Zaznaczam, że WS15 nie posiadam od bardzo dawna więc wszystkie rysunki są tylko poglądowo bez żadnego wymiarowania i trzeba by to pomierzyć dopiero.

Czyli frezujemy kieszeń aby nakrętka miała się gdzie chować w razie podnoszenia pinoli do góry. Być może trzeba by jakiś mm powiększyć na boki fasolkę do wybijania wiertła.
Teraz trzeba by dorobić 3 elementy
Ten wkładamy w fasolkę do wybijania wiertła.

Mając założony ten element bierzemy taką śrubę

Na dolną część (cieńszą) nakręcamy freza albo oprawkę MK ER16 i wkładamy toto w stożek wrzeciona. Prostokątny otwór w śrubie powinien się znaleźć w świetle prostokątnego otworu z elementu pierwszego.
Ostatnim elementem jest klin który ma to wszystko ściągnąć przechodząc przez śrubę i element włożony w fasolkę. Ściąganie nastąpi przy pomocy nakrętki która schowa się w kieszeni wrzeciona (więc dokręcamy tylko kluczami nasadowymi)
Śrubę wykonałbym z HSu natomaist elementy z 40H i wszystko ulepszył do jakich 35 - 40HRC.
Najsłabszym elementem będzie śruba bo jak wydłubiemy ten prostokątny otwór to ścianki mogą się zostać dosyć cienkie. Rysowałem tak, a nie inaczej bo mam dostęp do drążarek drutowych i wgłębnych więc mniej więcej tka jak narysowałem bym wykonywał.
EDIT.
górna ścina prostokątnego otworu powinna być wykonana pod takim samym kątem jak klin, żeby obie powierzchni współpracowały ze sobą jak największą częścią
Jakby co to jeśli ktoś z okolic chce, możemy na próbę to zrobić. Wszystko dorobię darmo z czysto naukowych pobudek.