Krótkie pytanie , mam zgrubnie wypalony detal na plazmie teraz muszę to obrobić na frezarce , czy krawędzie po plazmie są jakoś bardzo utwardzone , weźmie to HSS czy od razu z węglika atakować
Właśnie o to chodzi ze szkoda mi węglika na taka robotę a mam dużo HSS-ów takich jakiś wielkich ø 25 i więcej , leżą i się kurzą niech by dały coś od siebie A i pomysł z mala glowiczka tez dobry
A tak w ogóle to co to za materiał? U mnie w firmie pewnie poszedłby frez płytkowy lub głowiczka w zależnosci od kształtu detalu i na wykończenie frez z węglika, lub nie, jeśli nie ma jakichś specjalnych warunków powierzchni.
Kiedyś nacinałem krawędź po laserze frezem piłkowym. szło to strasznie, nówka frezik praktycznie na śmieci, tak sie stępił. kanałek 5mm i głeboki na 20-30mm
Oj kolego blasterpl piszesz że masz dużo HSS-ów to uwierz szybciej sam próby zrobisz niż po kilku godzinach na forum przeczytasz że się da lub też nie
Bez podania gatunku stali, jej grubości a nawet i parametrów cięcia te 2 odpowiedzi będą poprawne, czyli da się lub też nie.
Pozdrawiam.