Ploter do cięcia plazmą 1250x2500

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lenherd » 12 paź 2007, 00:09

termit_tm pisze:no nie przesadzajcie przecież to produkt bartussia :razz: nie liczył bym na takie bajery z jego "stajni" ważne że maszyna w chwili sprzedaży będzie na tyle sprawna ze przejedzie od jednego końca do drugiego z jakąś zawrotna prędkością 150mm/min i to tyle przynajmniej takie moje zdanie jak oglądam produkty bartussia może się mylę
jednak On coś robi , a z tego co widzę to twoja maszyna jeno piksele może frezować :wink:

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 paź 2007, 07:51

termitowi sie chyba cos pomylilo, moje maszynki maja najmniejsze posuwy 1,8m/min przy silnikach 1,89Nm
skoro mowa o predkościach to plazma ma docelowo pracować z max predkoscią 7-8m/min, przy narożach wiadomo wolniej
wracając do tematu - znalazłem chyba rozwiązanie osłon na zespół prowadnica listwa
http://www.kabelschlepp.com.pl/2_17.php
osłony roletowe zwijalne, po bokach byłyby ścianki z blachy od góry rolety, to samo na osi poprzecznej, na zetce rynna C
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Post napisał: termit_tm » 12 paź 2007, 13:08

lenherd pisze: jednak On coś robi , a z tego co widzę to twoja maszyna jeno piksele może frezować :wink:
to że mojej maszyny niema na forum nie znaczy ze nie istnieje :wink:

Po prostu po tym jak ostatnio bartuss pokazał nam ploter termiczny do styropiany na prowadnicach prostokątnych i jednoczenie ploter frezujący do aluminium czy tam nawet sklejki o walkach długości chyba 1000mm podpartych na środku za pomocą podpory która została ustawiona za pomocą papieru podkładanego pod nią żadne tytuły inżynierów nie poprawia wizerunku bartussia w moich oczach nie mowie już o innych "wynalazkach"

chodzi o to ze maszyny są strasznie nieprzemyślane, są robione bo najmniejszej linii oporu często kosztem ceny a o dokładności itp nie wspomnę, rozumiem gdy ktoś robi takie coś dla własnego użytku....

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 paź 2007, 13:16

twierdzisz że maszyna z profili jest do bani tia ? najlepiej jakby była z jednego kawałka stali ... nie zapominajmy o zastosowaniu maszynek i wystarczającej sztywności, ale nie o tym tutaj mowa, pozyj zobaczysz i daj życ innym :P
zapomniałes powiedziec kolegom kto ci poprawiał rysunki twojej maszynki zanim ujrzała światlo dzienne :P:P:P

Awatar użytkownika

termit_tm

Post napisał: termit_tm » 12 paź 2007, 13:24

bartuss1 pisze:twierdzisz że maszyna z profili jest do bani tia ? najlepiej jakby była z jednego kawałka stali ... nie zapominajmy o zastosowaniu maszynek i wystarczającej sztywności, ale nie o tym tutaj mowa, pozyj zobaczysz i daj życ innym :P
przecież ja nigdzie nic nie pisałem o profilach wiec ocb :?:

bartuss1 pisze: zapomniałes powiedziec kolegom kto ci poprawiał rysunki twojej maszynki zanim ujrzała światlo dzienne :P:P:P
za co bardzo dziękuje

skoro ludzie kupują te maszyny to widocznie jest na nie zapotrzebowanie a ze bartuss jeszcze jest na tym świecie to znaczy że albo są one tak cienkie ze ten kto je kupi twierdzi ze nie warto ich naprawiać albo spełniają swoje zadanie w mniejszym lub większym stopniu

no i gdzie ta ultraprecyzja o której było tyle gadane :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 12 paź 2007, 16:27

termit_tm pisze:no i gdzie ta ultraprecyzja o której było tyle gadane :mrgreen:
poszła sie je**ć :P
dobra, koniec głupot, dzisiaj dotarl sterownik i silniczki, potem zrobie fotki

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kostner » 12 paź 2007, 21:45

Termit co ty jestes za sory za slowo - matol - ze najpierw prosisz bartusia o pomoc a potem go krytykujesz ?? Widziales te maszynki na zywo ?? Nie sztuka jest napisac ze jego maszynki to badziewie. Sztuka jest to uzasadnic a do tego zbudowac cos lepszego pokazac na forum izebrac same pochlebne opinie tak wiec czekamy !! I nie prowokuj bez sensu i nie odgrzewaj starych kotletoow.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

Autor tematu
bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 13 paź 2007, 08:42

fotka sterownika i silników
do kompletu częsci samego plotera brakuje prowadnic i kostek
Załączniki
sterownik i silniki.JPG
sterownik i silniki.JPG (43.34 KiB) Przejrzano 1978 razy

margor
Posty w temacie: 7

Post napisał: margor » 13 paź 2007, 10:42

Się gorąca dyskusja zrobiła:)

Co do CV. Przy włączonej opcji stałej prędkości, MACH zaokrągla naroża, po to by nie było zatrzymania na końcu każdej linii ( a tym samym przepaleń w palonej blasze i/lub ograniczyć strefę przegrzanego materiału). W moim przypadku, przy paleniu np. prostokąta z prędkością 4m/min to naroża były zaokrąglone ~R10. Nie zawsze jest to akceptowalne i wtedy trzeba ustawiać prędkość na 1,5m/min. Tylko kto tnie blachę #1 z taką prędkością? Z punktu widzenia możliwości palnika to należało by ustawić 6 - 8 m/min (wtedy jest ładna krawędź, brak przepaleń, prawie nieodkształcony cieplnie materiał itd.) Cóż pierwsza maszyna jest zazwyczaj prototypem i czasem należy ją wyrzucić na złom (po to by inni nie widzieli jak bardzo spieprzyliśmy robotę). Wracając do CV, to znalazłem że efekt ten można ograniczyć przez zwiększenie liczby impulsów na jednostkę przemieszczenia. Tu akurat są dwie drogi: albo zwiększyć przełożenie między silnikiem a zębatką (ew. śrubą), lub na drodze elektrycznej przez gęstszy podział kroków na sterowniku.
To tyle.
Marek.

Awatar użytkownika

termit_tm

Post napisał: termit_tm » 13 paź 2007, 10:52

kostner pisze:Termit co ty jestes za sory za slowo - matol - ze najpierw prosisz bartusia o pomoc a potem go krytykujesz ?? Widziales te maszynki na zywo ?? Nie sztuka jest napisac ze jego maszynki to badziewie. Sztuka jest to uzasadnic a do tego zbudowac cos lepszego pokazac na forum izebrac same pochlebne opinie tak wiec czekamy !! I nie prowokuj bez sensu i nie odgrzewaj starych kotletoow.
to ze mi pomógł ma oznaczać że będę o nim i jego maszynach wypowiadać się w samych superlatywach ? skoro sie wypowiadam na temat "czegoś" to staram sie być bezstronny i wtedy mam to gdzieś czy to mój kolega czy wróg - trzeba być obiektywnym :mad:

a moja maszynkę pokażę w swoim czasie wtedy również liczę na obiektywne opinie bo jaki sens w wychwalaniu czegoś co jest "gównem" tylko dlatego ze zrobił to kolega/znajomy chyba lepsze są słowa krytyki które mogą pomoc w zrobieniu czegoś lepszego niż same pochwały które nic nie dają prócz wprowadzania w błąd przyszłych odbiorców - chyba że taki jest cel tych wypowiedzi :?:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”