Ploter do cięcia plazmą 1250x2500
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Ploter do cięcia plazmą 1250x2500
No i w końcu przyszla pora na wykonanie plotera plazmowego.
pole robocze 1250x2500, napędy XYna listwach zębatych, Z śruba trapezowa.
prowadnice - wałki podparte na calej dlugości.
silniki krokowe 8,5Nm 6A. elementy konstrukcyjne zakończeń modułowe - jak najwięcej w jednej kostce.
sterowanie XY, oś Z z czymś a'la THC.
stół wysuwny.
jak na razie czekam na większość części, takze najpierw rama i stoł.
agregat Cebora i palnik maszynowy potem.
załączam fotkę i obrazek z napędem belki
pole robocze 1250x2500, napędy XYna listwach zębatych, Z śruba trapezowa.
prowadnice - wałki podparte na calej dlugości.
silniki krokowe 8,5Nm 6A. elementy konstrukcyjne zakończeń modułowe - jak najwięcej w jednej kostce.
sterowanie XY, oś Z z czymś a'la THC.
stół wysuwny.
jak na razie czekam na większość części, takze najpierw rama i stoł.
agregat Cebora i palnik maszynowy potem.
załączam fotkę i obrazek z napędem belki
- Załączniki
-
- napęd belki.GIF (6.35 KiB) Przejrzano 16394 razy
-
- plazma1250x3000_1.JPG (36.98 KiB) Przejrzano 6882 razy
Ostatnio zmieniony 11 paź 2007, 20:15 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
troche dużo kombinacji z napedem by było, poza tym to bedzie stalo w odrebnym pomieszczeniu (podobno już sie muruje) zeby tylko przejsc w razie czego bezpiecznik w sterach wymienic czy palnik wyczyscic.
strefa palenia bedzie jakies pol metra nizej i stół z odciagiem to az takiego syfu tam nie bedzie
strefa palenia bedzie jakies pol metra nizej i stół z odciagiem to az takiego syfu tam nie bedzie
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
no nie przesadzajcie przecież to produkt bartussia
nie liczył bym na takie bajery z jego "stajni" ważne że maszyna w chwili sprzedaży będzie na tyle sprawna ze przejedzie od jednego końca do drugiego z jakąś zawrotna prędkością 150mm/min i to tyle przynajmniej takie moje zdanie jak oglądam produkty bartussia może się mylę 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
problem osiadania pyłu metalowego jest bardzo istotny, pył ten osiada wszędzie , nawet na elementach znajdujących się kilka metrów wyżej,dlatego wszystkie elementy typu prowadnice, przekładnie zębate powinny być zaprojektowane właśnie z myślą aby pył ten nieosiadał na elementach poruszających się, i mających wpływ na swobodę poruszania oraz dokładność
pracuję na Messerze Corta z źródłem plazmy HT 200MAX , i nieźle daje mi w kość czyszczenie maszyny co kilka dni
pracuję na Messerze Corta z źródłem plazmy HT 200MAX , i nieźle daje mi w kość czyszczenie maszyny co kilka dni
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Kolega Termit - to chyba jest złośliwy. Ze schematu jaki jest załączony wynika, że przesuwy będą w granicach 50m/min.
Moje 5 groszy - Przychylam sie do opinii o osłonach na zębatkę i prowadnice. "Syf" z plazmy zamorduje wszystko. Ponadto gorąco polecam odchudzić konstrukcję. To ma być szybkie i sztywne, w przeciwnym razie wyjdzie "dygotek" i otworki zamiast okrągłych będą kanciate.
Skoro pozwoliłem sobie na "mondralowanie", to jeśli kolega wysteruje układ z MACH'a to może być kłopot z trybem CV. Tak mi się wydaje, ale może się mylę. Wiem na pewno, że w mojej maszynce do mięsa miałem z tym kłopoty.
Nie mniej jednak życzę powodzenia.
Moje 5 groszy - Przychylam sie do opinii o osłonach na zębatkę i prowadnice. "Syf" z plazmy zamorduje wszystko. Ponadto gorąco polecam odchudzić konstrukcję. To ma być szybkie i sztywne, w przeciwnym razie wyjdzie "dygotek" i otworki zamiast okrągłych będą kanciate.
Skoro pozwoliłem sobie na "mondralowanie", to jeśli kolega wysteruje układ z MACH'a to może być kłopot z trybem CV. Tak mi się wydaje, ale może się mylę. Wiem na pewno, że w mojej maszynce do mięsa miałem z tym kłopoty.
Nie mniej jednak życzę powodzenia.