Dzięki za podrzucenie materiałówrichoxx pisze:Zerknij na ten filmik i pozostałe na jego kanale,ja wykonałem swoją maszynkę na ten wzór.
https://www.youtube.com/channel/UCQ05P3 ... P5Rr1WrfRg

Co do napędu dwoma silnikami, to na allegro jest ploter/grawerka 2500x1500x150mm, która ma napędzane dwie śruby osobnymi silnikami, ale i tak są one spięte pasem zębatym na wypadek rozsynchronizowania. Jest to maszyna za 36000zł, a info pewne od dostawcy części do niej.
Nie wiem, po prostu mi się to nie podoba. Poza tym musiałbym wykorzystać do tego czwartą oś sterownika, którą chcę mieć wolną. Ewentualnie dokupować osobny sterownik silnika.
Na tę chwilę decyduję, że napęd będzie z jednego silnika umieszczonego centralnie, który będzie przekazywał ruch na śruby za pomocą paska. Napinanie rozwiążę tak jak na obrazku poniżej. Daje to przede wszystkim duże opasanie koła, co przekłada się na dokładność.
Poza tym, z informacji jakie udało mi się zdobyć, nie ma nic złego w napędzaniu śrub paskiem, ponieważ nie jest on przy tym tak obciążony, jak przy przesuwaniu bramy.
Jeśli to się nie będzie sprawdzać, to dołożenie drugiego silnika nie będzie stanowiło problemu.
I tak prace nad pierwszą maszyną trwają do momentu budowy drugiej