Frezarka ze sklejki 18mm - projekt i budowa - do oceny.

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
MrCluster
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 26
Posty: 77
Rejestracja: 09 paź 2016, 10:07
Lokalizacja: Łódź

#21

Post napisał: MrCluster » 16 paź 2016, 15:59

richoxx pisze:Zerknij na ten filmik i pozostałe na jego kanale,ja wykonałem swoją maszynkę na ten wzór.
https://www.youtube.com/channel/UCQ05P3 ... P5Rr1WrfRg
Dzięki za podrzucenie materiałów :) Jednak uznaję mój projekt za zakończony pod względem konstrukcji nośnej. Ewentualnie odchudzenie bramy.

Co do napędu dwoma silnikami, to na allegro jest ploter/grawerka 2500x1500x150mm, która ma napędzane dwie śruby osobnymi silnikami, ale i tak są one spięte pasem zębatym na wypadek rozsynchronizowania. Jest to maszyna za 36000zł, a info pewne od dostawcy części do niej.
Nie wiem, po prostu mi się to nie podoba. Poza tym musiałbym wykorzystać do tego czwartą oś sterownika, którą chcę mieć wolną. Ewentualnie dokupować osobny sterownik silnika.

Na tę chwilę decyduję, że napęd będzie z jednego silnika umieszczonego centralnie, który będzie przekazywał ruch na śruby za pomocą paska. Napinanie rozwiążę tak jak na obrazku poniżej. Daje to przede wszystkim duże opasanie koła, co przekłada się na dokładność.
Poza tym, z informacji jakie udało mi się zdobyć, nie ma nic złego w napędzaniu śrub paskiem, ponieważ nie jest on przy tym tak obciążony, jak przy przesuwaniu bramy.
Jeśli to się nie będzie sprawdzać, to dołożenie drugiego silnika nie będzie stanowiło problemu.

I tak prace nad pierwszą maszyną trwają do momentu budowy drugiej :D

Obrazek



Tagi:

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#22

Post napisał: Yarec » 17 paź 2016, 00:37

piszę o kwestiach (od tyłu licząc.
1) koło zębate na silniku większe a rolki dociskowe w większym rozstawie (mniejsze opory toczenia)
2) zastrzały możesz rozsunąć lub obniżyć
3) daj 16 trapezową (i nie tylko "sponsor" sprzedaje takie śruby)
może poszukaj ? > http://www.ebmia.pl/sruba-trapezowa-12x ... p-144.html
4) na ogół sprzęgło to jedynie łącznik (chyba że zastosować sprzęgła przeciążeniowe (jak wkrętarki)
5) minimalne różnice charakterystyki mogą co najwyżej stabilizować posuw (hamowanie) jest to
wykorzystywane w napędzie profesjonalnych obrotnic napędzanych właśnie dwoma krokowcami
6) zrób łożyska liniowe samemu i po ptokach (z otw. kapilarnym smarowania ciągłego)
są też proste tuleje z wewnętrznym wieloklinem

Może się dopisze jakiś znawca bo ja to się na niczym nie znam.


Autor tematu
MrCluster
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 26
Posty: 77
Rejestracja: 09 paź 2016, 10:07
Lokalizacja: Łódź

#23

Post napisał: MrCluster » 17 paź 2016, 06:18

O właśnie znalazłem ten temat: [URL=hzd://www.cnc.info.pl/topics12/jeden-czy-dwa- ... t37557.htm]dwa silniki do napędu bramy[/URL]

Tam zdecydowanie potwierdzają się moje obawy. Zatem zostanę przy jednym silniku.

W takim razie sprzęgła zrobię samodzielnie.
Koła pasowe dam 40z, co da średnicę 62mm, więc chyba wystarczające. I oczywiście nie będę tak zaciskał paska rolkami jak na zdjęciu ;) Zdecydowanie dalej od siebie rolki napinające.
Niestety śrub trapezowych fi16 nie znalazłem ze skokiem mniejszym niż na 4mm. Więc zastosuję śruby 20x4. Przynajmniej do nich dostanę bez problemu łożyska stożkowe o średnicy wewnętrznej 15mm. A śruba TR12x3 to już trochę przesada - nie chce mi się dłubać nożem w otworze fi10 na długości 60mm :D

Nie no bez żartów ;) Łożysk liniowych to raczej nie będę rzeźbił ;) Kupię od sponsora narazie. A wiem jak ładnie takie liniowe chodzą, bo mam piłę ukosową Makity z posuwem 300mm. Wystarczy mocniej dmuchnąć i sama leci :)

Tak w ogóle to dziękuję Ci bardzo Yarec za pomoc, bo bez Ciebie ten projekt by się nie rozwinął.

Forum jest rzeczywiście ogromną skarbnicą wiedzy na temat budowy CNC i praktycznie wszystko da się wyczytać. Jednak czasami człowiek ma wątpliwości, czegoś nie zrozumiał itp. Dlatego normalne są pytania dodatkowe.
Wiadomo, że decyzje trzeba podjąć samemu, ale zebranie opinii kilku osób znających się w temacie może to ułatwić.
Jednak forum raczej zamieniło się w Wikipedię, ale nie narzekam :P I tak mi bardzo pomogło.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#24

Post napisał: Yarec » 17 paź 2016, 07:42

Przy zatrzymaniu dynamicznym silnika coś takiego nie występuje (oby sterownik miał taką funkcję)
z przykładu: " stop w pół kroku" (?) przy podziale 4/16/32 microstep ? j/w stop to stop, ani w lewo ani wprawo i nie pokręcisz śrubą (a przy przełożeniu 1:2 i więcej to naprawdę stoi)
A przeczytałeś mojego mail'a ?


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4668
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#25

Post napisał: oprawcafotografii » 17 paź 2016, 10:36

MrCluster pisze:Ja również uznaję, że jestem z całości zadowolony ;)
Dodałem jeszcze jeden wspornik z tyłu kratownicy. Sama kratownica znajduje się teraz w miejscu zaznaczonym zielonym prostokątem i liniami przerywanymi. Bliżej się już nie da, bo musi zostać miejsce na napęd osi X....
Ta kratownica to po to zeby wiecej wycinania bylo przy jednoczesnym obnizeniu sztywnosci? ;)

q


Autor tematu
MrCluster
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 26
Posty: 77
Rejestracja: 09 paź 2016, 10:07
Lokalizacja: Łódź

#26

Post napisał: MrCluster » 17 paź 2016, 15:05

Yarec pisze:Przy zatrzymaniu dynamicznym silnika coś takiego nie występuje (oby sterownik miał taką funkcję)
z przykładu: " stop w pół kroku" (?) przy podziale 4/16/32 microstep ? j/w stop to stop, ani w lewo ani wprawo i nie pokręcisz śrubą (a przy przełożeniu 1:2 i więcej to naprawdę stoi)
A przeczytałeś mojego mail'a ?
Zapytam producenta czy ma taką funkcję.
Wiadomość przeczytałem ale nie miałem czasu się bardziej zagłębić. Dziś wieczorem przysiądę. Ale chyba nie opisałeś co Ci się przydarzyło z CNC ;) Albo przegapiłem w pośpiechu.
oprawcafotografii pisze:Ta kratownica to po to zeby wiecej wycinania bylo przy jednoczesnym obnizeniu sztywnosci? ;)
q
No właśnie chyba tak ;) Dziś w pracy przeprowadziliśmy żywą dyskusję i faktycznie to chyba tylko osłabi i jest więcej zabawy, a zysk w masie znów znikomy. Zatem tutaj dam pełną płytę.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#27

Post napisał: Yarec » 18 paź 2016, 05:47

Jako stabilizację poprzeczną bramy lepiej jest zastosować pełną płyte stalową o ≠ min. 20 mm - bez zabawy i osłabienia. I to mój kończący wpis.
Mc Alister - pytaj producenta bo w specyfikacji to trzeba przeczytać


Autor tematu
MrCluster
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 26
Posty: 77
Rejestracja: 09 paź 2016, 10:07
Lokalizacja: Łódź

#28

Post napisał: MrCluster » 25 paź 2016, 22:30

Yarec pisze:Jako stabilizację poprzeczną bramy lepiej jest zastosować pełną płyte stalową o ≠ min. 20 mm - bez zabawy i osłabienia. I to mój kończący wpis.
Mc Alister - pytaj producenta bo w specyfikacji to trzeba przeczytać
Haha MrCluster :P Tak, najlepiej już zakończyć temat konstrukcji, gdyż wszystko jest ustalone. Jak się zacznie później rozpadać, to będziemy poprawiać. Ale płytę dam bez cięcia kratownicy - płytę ze sklejki ;)

Silniki już wybrane, napęd zaprojektowany, sterownik też wiem jaki będzie.

Pozostaje zamawianie części i zaczynam budowę. Będę na bieżąco (w miarę możliwości) uzupełniał temat, a jeśli pojawią się (a z pewnością to nieuniknione) jakieś problemy podczas konstruowania, będę pytał i liczę na pomoc :)

Edycja 21.10.2016 7:00

Żeby nikt nie pomyślał iż temat zakończy się na projekcie, prezentuję piękny pręt kwadratowy z aluminium PA6, 60x60, który posłuży do wykonania obudów na nakrętki śrub trapezowych oraz obudów łożysk stożkowych.
Obok cenny kawałek brązu na nakrętki trapezowe :-)
Reszta gratów w drodze :-)

Obrazek


Edycja 21.10.2016 19:10

Dorarły silniki :-D 4.2 Nm i 4.2A
Pięknie wyglądają tak razem, ale za jakiś czas trzeba bedzie je rozdzielić pomiedzy trzy osie ;-)

Obrazek

Edycja 21.10.2016 20:36

I dotarł też sterownik :-D
Wszystko dokładnie opisane i oznaczone. Wykonanie pierwsza klasa.

Obrazek

Edycja 24.10.2016 19:00

Kabelki.
Przewód 4x0.5 LiYCY do połączenia silników ze sterownikiem.
Przewód LPT 5m.

Obrazek

Edycja 25.10.2016 22:30

I oto dotarły kolejne puzzle do tej wspaniałej układanki:
- łożyska liniowe fi25mm i 20mm w obudowach,
- pasek zębaty HTD 5m, 25mm,
- koła zębate HTD 5m, 40z,
- kontroler LTP na PCI-E dzięki któremu, mam nadzieję, będę mógł sterować maszyną z obecnego komputera,
- transformator toroidalny 32V 400VA wraz z soft startem.
Przyszły też wałki liniowe z podporami oraz śruby trapezowe, ale jeszcze ich nie rozpakowałem.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Śruby i wałki rozpakowane. Wszystko ładne i na oko proste. Podpory wałków fi20mm mają pod spodem lekkie podebranie. Natomiast podpory wałków fi25mm są już z pełnego materiału.

Edycja 28.10.2016 06:10

Łożyska stożkowe. 6 x 30203 oraz 2 x 30202. Obok sprężyny do kasowania luzu między nakrętkami; kupione w sklepie rolniczym; 3 zł za sztukę.

Obrazek

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2025
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#29

Post napisał: Yarec » 16 gru 2016, 06:19

A może foto z postępu pracy ?


Autor tematu
MrCluster
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 26
Posty: 77
Rejestracja: 09 paź 2016, 10:07
Lokalizacja: Łódź

#30

Post napisał: MrCluster » 29 gru 2016, 00:12

Yarec pisze:A może foto z postępu pracy ?
Przepraszam, że długo nic nie wrzucałem, ale i nie było za bardzo co, bo postępy z powodu ciemna i chłodu oraz braku czasu idą bardzo powoli. Jednak praca nie stoi w miejscu ;)

W tym momencie wykonane mam następujące rzeczy:
- 8 nakrętek z brązu (TR22 i TR20) z podtoczeniem pod sprężynę,
- roztoczone otwory w kołach pasowych na 17,10mm,
- obudowy łożysk stożkowych (wytoczone pod łożyska i uszczelniacze z dwóch stron),
- zatoczona na gotowo śruba TR20.

Niestety nie uniknąłem błędu i okazało się, iż źle obliczyłem rozmiar łożysk dla śrub TR22 i muszę wszystkie końce napawać i dopiero toczyć. Rdzeń śruby przyjąłem na 17,10mm, a w rzeczywistości ma 16,10mm... No nic, się zrobi ;) Zakup nowych łożysk nie wchodzi w grę, ponieważ musiałbym dorabiać nowe obudowy.

Elektronikę już wcześniej podłączyłem i sprawdziłem z programem Mach3. Wszystko chodzi elegancko. Tylko nie podłączałem jeszcze krańcówek, ale na to przyjdzie czas.

Do zrobienia jeszcze:
- napawanie i zatoczenie śrub TR22,
- wytoczenie otworów w obudowach nakrętek,
- powiercenie otworów montażowych w obudowach nakrętek i łożysk,
- sprawdzenie i ewentualne prostowanie śrub trapezowych.

I to w zasadzie tyle. Po wykonaniu tych prac przyjdzie czas na testy śrub z silnikami, a potem przygotowanie szczegółowego projektu ramy i budowa. Nie mogę się już doczekać :D

Idzie bardzo wolno, bo poświęcam na to praktycznie może 3 godziny tygodniowo. Nagrywam też jakieś klipy.

Poniżej zdjęcia tego co udało mi się na tokarce i frezarce zmajstrować.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”