Jest to też tu, ale niestety rysunki są niewyraźne
http://www.kabelschlepp.de/pdf_gb/range ... cts_gb.pdf
Tu więcej ( strona 24)
http://www.kabelschlepp.de/pdf_gb/fuf_gb.pdf
olo_3 pisze:Mex,
jaki idzie ?
electro77,
jestem pod wrażeniem Twojej wypowiedzi mam tylko 3 pytania:
1) jakie masz doświadczenia z machem j jak wersja.
2) zaproponuj inny system sterownia i podaj jego cenę.
3) co powiesz na nie zaprzeczalny fakt współpracy na przykład sinumerika 840D z windowsem (wartego 15-150k euro)
quote]
Witam
Nie wiem ,czy nie namieszałem coś z tymi cytatami:-) ale do rzeczy.
1. nie mam praktycznego doświadczenia z MACHEM. Jednak prawie każdy z nas pracuje na Win.. 98, XP itp. i chyba zdecydowana większość narzeka na wszelkiego rodzaju usterki w działaniu. Głupie gry czy programy gdy się zatną i poza kilkoma minutami straconego czasu nie narobią szkód- a co to będzie gdy np. w obrabianym detalu wartym np. 500zł stanie frez- lub co gorsza pojedzie aż do krańcówki lub poza nią.
2. Postaram się w następnym tygodniu, lub za dwa tygodnie przedstawić w miarę dobry system. Koszt jego jest rzędu 4000zł netto. Dokładnie nie wiem.
3. Nie spotkałem się z taką opcją. Oczywiście do łatwiejszego wprowadzania G-codów owszem. Proszę rzucić okiem na linka :
http://masters.ckp.pl/plecyk/cnc_sinumerik840.htm
Zaczyna się od cytatu:"W systemie Sinumerik 840D po pierwsze rzuca się w oczy całkowicie zmieniona organizacja ekranu, która prerzypomina nieco Windows, gdyż pracuje się tu w wielu oknach na raz"
Nie chcę się wypowiadać co do punktu 3 bo nie mam zbyt wielu danych dotyczących tej współpracy.
Pozdrawiam
mówią ze tak:b_j pisze: jaki to jest szybki mach ???
takie rzeczy są normalne zdarzają w maszynach po kilka mln euro i nikt nie panikuje z tego powodu.electro77 pisze:a co to będzie gdy np. w obrabianym detalu wartym np. 500zł stanie frez- lub co gorsza pojedzie aż do krańcówki lub poza nią.
no tak to jest prawie 7 krotne więcej niż machelectro77 pisze:przedstawić w miarę dobry system. Koszt jego jest rzędu 4000zł netto. Dokładnie nie wiem.
podjedz sobie do kogoś kto ma w/w sinumerka i niech ci włączy maszynę pierwsze co rzuca się w oczy przy starcie to napis WINDOWSelectro77 pisze:Zaczyna się od cytatu:"W systemie Sinumerik 840D po pierwsze rzuca się w oczy całkowicie zmieniona organizacja ekranu..............,
Dzięki, chętnie obejrzę.olo_3 pisze:jarekk,
poczekaj do pon zrobię ci fotki, wykonać to jest prosto, tam zwyczajnie do zazębiają się blach płaskowniki z mosiądzu jednocześnie są ślizgami. musze ściągnąć to z maszyny, a mam 2 rodzaje jedne takie jak zrobił Mex tylko bez tych gumek (czy co to), a drugie są w kształcie namiotu, idea ta sama tylko lepiej wióry spadają, tak czy siak są nie szczelne ilekroć je rozbieram zawsze są wióry i chłodziwo.
U mnie w robocie na oscyloskopie o paśmie 10GHz ( tak, GHz ) też chodzi Windows. Jest to zabawka chyba nawet droższa niż najdroższy Sinumerik(ceny tego sprzętu nie są nawet podawane oficjalnie). Tyle że tam Windows robi za interfejs graficzny do osobnego układu "wpiętego" w PC. Jest to dość powszechna praktyka - wtedy nie ma wymagania aby Windows był "real time".electro77 pisze:Zaczyna się od cytatu:"W systemie Sinumerik 840D po pierwsze rzuca się w oczy całkowicie zmieniona organizacja ekranu, która prerzypomina nieco Windows, gdyż pracuje się tu w wielu oknach na raz"
Nie chcę się wypowiadać co do punktu 3 bo nie mam zbyt wielu danych dotyczących tej współpracy.
Pozdrawiam
olo_3 pisze:840 pracuje na windowsie, jej początkowe wersje na flexos`sie i to jest fakt. podstawowa wersja 840 kosztuje 15k euro do tego dochodzą inne opłaty za wszelkie przyciski pokrętła i cykle, wizualizacje itd.
przepraszam ze się czepiam ale zechciałby Kolega rozwinąć ta myśl albowiem pierwsze słyszę, ze maszyna steruje PLC (SPS) a szczególnie obliczeniami czy pozycja osi.electro77 pisze:Panel posiada system operacyjny WINDOWS XP. Stanowi on niejako interfejs graficzny użytkownika. Ale samo wykonanie programu odbywa się z poziomu PLC. Jest to jak najbardziej profesjonalne rozwiązanie i zgodne z moją wcześniejszą teorią