frezarka cnc X1500 Y500 Z500
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 56
MEX
pierwsze co zrób to wyp..... elektryka na zbity pysk - a za to co zrobił w szafach to zwyczajny skandal !
wymień tego badziewnego macha 2 na macha 3 bo 2 przekłamuję wymiar i nie jest stabilna, tylko będziesz musiał sobie licencje dokupić bo ta od tych ...... nie działa, swoja droga ciekawa sprawa trzeba napisać do producenta z zapytaniem jak to jest.
kiedyś tez zmagałem się z enkoderem, i przeskakiwał jak chciał, okazało się ze przyczyna leżała w kulce która jest w grzechotce (przeskakuje co 1/100), poza tym koniecznie masy musza być połączone (komputera i enkodera), zrob sobie przełącznik obrotowy (tme- CK1029 Przełącznik obrotowy 1 sekcja,12 pozycji - tylko 12 pozycji trochę mało) bardzo pomagającą sprawa nie wyobrażam sobie inaczej, do zmiany prędkości posuwu oraz przełącznik do jazdy inkrementalnej, ciągłej - na panelu.
jeszcze jedna kwestia nie próbowałem nigdy enkodera na mach2 być może tez nie chodzi prawidłowo w tym programie.
osłony nie drgają ?
pierwsze co zrób to wyp..... elektryka na zbity pysk - a za to co zrobił w szafach to zwyczajny skandal !
wymień tego badziewnego macha 2 na macha 3 bo 2 przekłamuję wymiar i nie jest stabilna, tylko będziesz musiał sobie licencje dokupić bo ta od tych ...... nie działa, swoja droga ciekawa sprawa trzeba napisać do producenta z zapytaniem jak to jest.
kiedyś tez zmagałem się z enkoderem, i przeskakiwał jak chciał, okazało się ze przyczyna leżała w kulce która jest w grzechotce (przeskakuje co 1/100), poza tym koniecznie masy musza być połączone (komputera i enkodera), zrob sobie przełącznik obrotowy (tme- CK1029 Przełącznik obrotowy 1 sekcja,12 pozycji - tylko 12 pozycji trochę mało) bardzo pomagającą sprawa nie wyobrażam sobie inaczej, do zmiany prędkości posuwu oraz przełącznik do jazdy inkrementalnej, ciągłej - na panelu.
jeszcze jedna kwestia nie próbowałem nigdy enkodera na mach2 być może tez nie chodzi prawidłowo w tym programie.
osłony nie drgają ?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 93
Tak silniki hydrauliczne moja firma specjalizuje sie głównie w produkcji takich silnikóweasy2002 pisze:
Czy ja dobrze widzę silniki hydrauliczne ??
Jeśli chodzi o Mach a próbował kolega Mach 3
pomp oraz innych urządzeń górniczych
Co do macha i jego zmiany na 3 to nigdy się nad tym nie zastanawiałem
Na machu pracuje dopiero parę dni i w ogóle jest to dla mnie ciekawostka,
więc koledzy mają większe doświadczenie niż ja .
To co napisałeś OLO_3 na temat macha 2 i jego niestabilności , przekłamywania wymiarów poważnie mnie zaniepokoiło

Czy wymiana na macha 3 załatwi sprawę , czy ma tęż jakieś mankamenty o których
powinienem wiedzieć .
Do tej pory myślałem że mach 2 jest bardziej stabilny a 3 niedopracowana
Jeśli chodzi o wymianę macha czy lepiej abym popracował na 2 czy zaraz zmienić
na macha 3
Jeszcze pytanie czy można coś zwojować na Demo acha jeśli 3 to tylko wersja angielskojęzyczna nie ma pl. Tak
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje i proszę o wyrozumiałość .
OLO_3 bałagan w szafach to moja wina , nie byłem w stanie na początku sprecyzować
co chcę i co tam sie ma znajdować , wszystko wyszło tak w boju , ciągłe
zmiany przeróbki , na pewno jak skończymy z resztą badziewia ,
porozpinamy i połączymy tak jak ma być, ale dopiero jak będą pewny
że nic się nie zmieni . No i większość tego bałaganu ja zrobiłem .
A osłony na całe szczęście nie hałasują ani nie drgają tylko obudowa czasami drgnie
przy nagłym starcie osi i hamowaniu zwłaszcza osi Z
Ostatnio zmieniony 23 sie 2007, 15:13 przez Mex, łącznie zmieniany 1 raz.
Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle
http://www.cnc.info.pl/topics85/pila-tasmowa-vt3491.htm
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Witam
Na kolegi miejscu do takiej maszyny to wcale bym się nie zastanawiał MACH3 i już
W wersji demo jest tak jak z mach2 ograniczenie w ilości linii (1000) i taktowaniu portu (25khz)
Niema wersji polsko języcznej ale naprawdę poradzi sobie kolega

A odnośnie silników hydraulicznych to coś wiem FAMA
Na kolegi miejscu do takiej maszyny to wcale bym się nie zastanawiał MACH3 i już
W wersji demo jest tak jak z mach2 ograniczenie w ilości linii (1000) i taktowaniu portu (25khz)
Niema wersji polsko języcznej ale naprawdę poradzi sobie kolega

A odnośnie silników hydraulicznych to coś wiem FAMA

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Wydawało mi się że jedynym ograniczeniem jest ilość linii kodu mam na kompie macha3 i bez problemu jedzie do 45kHz tylko jest ograniczenie do 1000 linii kodu może mam jakąś wersję beta testową?easy2002 pisze:W wersji demo jest tak jak z mach2 ograniczenie w ilości linii (1000) i taktowaniu portu (25khz)
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
To witam kolegę po fachu a coś mi chodził ten Gniew po głowieeasy2002 pisze:A odnośnie silników hydraulicznych to coś wiem FAMA

A z machem to chyba tak zrobie zainstaluje demo 3 i zobaczymy
-
Mex,
jak osłony nie drgają to za mały wiór i za wolny posuw
z machem2 byl taki problem:
miał jechać :
0-100-0 bez końca
a faktycznie jechał
0-100,01
0,02 -100,02
0,03-100,03
itd.
początkowo myślałem ze to wina luzów, wiec wysłałem śruby do szlifowania przyszły z powrotem bo okazuje ze są ok.
wymieniałem sprzęgła na nowe, (nie da się zmierzyć tego czujnikami), aż w końcu doszedłem do wniosku ze to wina programu kombinowałem z instalacjami, komputerami, sterownikami macha, aż w końcu zainstalowałem demo macha3 i od tego czasu nie chce słyszeć o machu2 - problemy znikły, wymiar trzyma do kilku mikronów.
co do stabilności, mach2 potrafi się zawieszać nie wiadomo kiedy i dlaczego, nie jedzie do bazy po wykonaniu wizzarda (generator - w pl wersji) skończy się program naciskasz jedz do bazy, DRO się kreci a silniki stoją (wprawdzie po wykonaniu programu jak zresetujesz to pojedzie) jest wrażliwy na ruchy komputera (przykładowo poruszenie mysz, czy naciśnięcie touchscreena)
mach3 z kolei nie ma tych problemów, ma możliwość komunikacji z zew światem przez Rs232 (od V1.9xxx i sterownia w taki sposób (robisz program na procesorze i możesz z joga obsługiwać wszystko) masz DUZO więcej wizzardow (przydatne bardzo przy małych seriach) bez problemu koryguje ścieżkę narzędzia przez magazyn narządzi i G40-42 (ciężko dodać korekcje narzędzia, ale jak zmienisz całkowity wymiar jego to bez problemu) ma wiele innych bardzie przemyślanych rozwiązań, ma tez ciekawe liczniki na przykład czasu pracy (kilka opcji) bez problemu działa wznowienie programu od zatrzymania czy wybranej linii - czego 2 nie robiła. To samo dotyczy mach3turn
generalnie mach3 ale w wersji po V2.0xxx
mam tez porównanie do siemensa, fohrenbach, snake, fanuck, mazatol - pod względem funkcjonalności, łatwości obsługi jedynie mazak może z nim konkurować oczywiście mach wymaga odpowiedzialnych “driverow” czyli takich które na pewno pojada w zadana pozycje, jednak ten problem tez można ominąć- mianowicie kupić kartę która montuje się w PC (na pci) i obsługuje wtedy sprzężenie zwrotne (close loop), masz gwarancje pozycji i dużo wieksza częstotliwość liczona w Mhz
jeśli porównywać jakość / ceny jest bez konkurecjny
jednak nie każdy potrafi go wykorzystać w 100% po czym wyraża różne poglądy, często mylące
nie wiem czy demo ma ograniczenie na częstotliwość pracy (myślę ze tak) , mam licencje na 2 (kupiłem tam gdzie Ty i powinna działać tez na 3 - niestety tak nie jest !) oraz osobna kupiona u producenta - niedosc ze taniej to działa na wszystkim.
nie widziałem macha3 pl, choć widać ze Vektor11 ma i Easy miał robić
jak osłony nie drgają to za mały wiór i za wolny posuw

z machem2 byl taki problem:
miał jechać :
0-100-0 bez końca
a faktycznie jechał
0-100,01
0,02 -100,02
0,03-100,03
itd.
początkowo myślałem ze to wina luzów, wiec wysłałem śruby do szlifowania przyszły z powrotem bo okazuje ze są ok.
wymieniałem sprzęgła na nowe, (nie da się zmierzyć tego czujnikami), aż w końcu doszedłem do wniosku ze to wina programu kombinowałem z instalacjami, komputerami, sterownikami macha, aż w końcu zainstalowałem demo macha3 i od tego czasu nie chce słyszeć o machu2 - problemy znikły, wymiar trzyma do kilku mikronów.
co do stabilności, mach2 potrafi się zawieszać nie wiadomo kiedy i dlaczego, nie jedzie do bazy po wykonaniu wizzarda (generator - w pl wersji) skończy się program naciskasz jedz do bazy, DRO się kreci a silniki stoją (wprawdzie po wykonaniu programu jak zresetujesz to pojedzie) jest wrażliwy na ruchy komputera (przykładowo poruszenie mysz, czy naciśnięcie touchscreena)
mach3 z kolei nie ma tych problemów, ma możliwość komunikacji z zew światem przez Rs232 (od V1.9xxx i sterownia w taki sposób (robisz program na procesorze i możesz z joga obsługiwać wszystko) masz DUZO więcej wizzardow (przydatne bardzo przy małych seriach) bez problemu koryguje ścieżkę narzędzia przez magazyn narządzi i G40-42 (ciężko dodać korekcje narzędzia, ale jak zmienisz całkowity wymiar jego to bez problemu) ma wiele innych bardzie przemyślanych rozwiązań, ma tez ciekawe liczniki na przykład czasu pracy (kilka opcji) bez problemu działa wznowienie programu od zatrzymania czy wybranej linii - czego 2 nie robiła. To samo dotyczy mach3turn
mam tez porównanie do siemensa, fohrenbach, snake, fanuck, mazatol - pod względem funkcjonalności, łatwości obsługi jedynie mazak może z nim konkurować oczywiście mach wymaga odpowiedzialnych “driverow” czyli takich które na pewno pojada w zadana pozycje, jednak ten problem tez można ominąć- mianowicie kupić kartę która montuje się w PC (na pci) i obsługuje wtedy sprzężenie zwrotne (close loop), masz gwarancje pozycji i dużo wieksza częstotliwość liczona w Mhz
jeśli porównywać jakość / ceny jest bez konkurecjny
jednak nie każdy potrafi go wykorzystać w 100% po czym wyraża różne poglądy, często mylące

nie wiem czy demo ma ograniczenie na częstotliwość pracy (myślę ze tak) , mam licencje na 2 (kupiłem tam gdzie Ty i powinna działać tez na 3 - niestety tak nie jest !) oraz osobna kupiona u producenta - niedosc ze taniej to działa na wszystkim.
nie widziałem macha3 pl, choć widać ze Vektor11 ma i Easy miał robić

Ostatnio zmieniony 23 sie 2007, 21:00 przez olo_3, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Witam
A no miałem robić tylko problem z czcionkami jest nie łapie żadnej polskiej czcionki trzeba chyba będzie na bit mapach
a to już dużoooo roboty
chyba że ktoś ma inny pomysł
ktoś proponował bez polskich ogonków
Nawiązując do silników hydraulicznych jakie moduły robicie
A no miałem robić tylko problem z czcionkami jest nie łapie żadnej polskiej czcionki trzeba chyba będzie na bit mapach

chyba że ktoś ma inny pomysł

ktoś proponował bez polskich ogonków

Nawiązując do silników hydraulicznych jakie moduły robicie

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
Witam
Na wstępie chciałbym kolegom podziękować za tak pomocne odpowiedzi ,
po punkciku dodałem kolegą .
Ściągnąłem sobie Macha 3 w wersji R2.42 piszą że jest to wersja poprawiona
o wszystkie błędy wykryte przez użytkowników , jedynym ograniczeniem jest
500 linijek kodu , jeśli dobrze wyczytałem , ograniczenia w prędkości nie ma .
Aha OLO_3 moja licencja zadziałała na 3 chodzi bez zarzutów , dzięki .
No i rzeczywiste chodzi o niebo lepiej niż 2 różnica jest zauważalna na pierwszy rzut
oka , praca jest o wiele płynniejsza , widać to na gotowych elementach ,
no i enkoder do JOG a pracuje o wiele lepiej . No ale nie będę sie za dużo wypowiadał
bo za krótko na nim pracowałem , ale różnica jest , na lepsze .
Wersja Macha 3 którą ściągnąłem może pracować z maksymalną częstotliwością
100 khz OLO_3 piszesz że
zbudowana na Chipset NetMos transfer danych do 2Mb/s czy o taką kartę ci chodzi
(A jeśli nie to napisz coś więcej o tej karcie )
wiec teoretycznie program mógł by pracować z częstotliwością 100 khz
tylko jak to sprawdzić czy rzeczywiście tak jest no i czy taka częstotliwość
nam coś daje , jak przy 45000hz jest dobrze .
Na wstępie chciałbym kolegom podziękować za tak pomocne odpowiedzi ,
po punkciku dodałem kolegą .
Ściągnąłem sobie Macha 3 w wersji R2.42 piszą że jest to wersja poprawiona
o wszystkie błędy wykryte przez użytkowników , jedynym ograniczeniem jest
500 linijek kodu , jeśli dobrze wyczytałem , ograniczenia w prędkości nie ma .
Aha OLO_3 moja licencja zadziałała na 3 chodzi bez zarzutów , dzięki .
No i rzeczywiste chodzi o niebo lepiej niż 2 różnica jest zauważalna na pierwszy rzut
no i enkoder do JOG a pracuje o wiele lepiej . No ale nie będę sie za dużo wypowiadał
bo za krótko na nim pracowałem , ale różnica jest , na lepsze .
Wersja Macha 3 którą ściągnąłem może pracować z maksymalną częstotliwością
100 khz OLO_3 piszesz że
Ja posiadam kartę PCI na dwa porty LPT i na tej karcie aktualnie pracuje maszynaolo_3 pisze:
zbudowana na Chipset NetMos transfer danych do 2Mb/s czy o taką kartę ci chodzi
(A jeśli nie to napisz coś więcej o tej karcie )
wiec teoretycznie program mógł by pracować z częstotliwością 100 khz
tylko jak to sprawdzić czy rzeczywiście tak jest no i czy taka częstotliwość
nam coś daje , jak przy 45000hz jest dobrze .
- Załączniki
-
- P1010014.JPG (50.14 KiB) Przejrzano 1308 razy
-
- P1010019.JPG (40.46 KiB) Przejrzano 1316 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Tą różnice widać już podczas gdy pracuję się z prędkościami po wyżej 600 mm/min i wielu moich znajomych przeszło już na mach3 bo to jak mercedes przy maluchuMex pisze:No i rzeczywiste chodzi o niebo lepiej niż 2 różnica jest zauważalna na pierwszy rzut

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Mexx
chodzi o zupelnie cos innego, poszukam Ci wieczorem, jej cena to okolo 1000-1700$
[ Dodano: 2007-08-29, 00:42 ]
mex
mam urwanie głowy do końca tygodnia, a jak cos nie wyjdzie to do polowy następnego.
zobacz tu :
http://www.artsoftcontrols.com/artsoft/plugin.htm
szczególnie:
Galil DMC Series
G100 from GeckoDrives.com
później idź na strony producentów (goglarka) i doczytasz szczegółów, na forum macha tez jest dużo opisane (po en),
w Twoim wypadki absolutnym minimum jest g-rex co wspominałem 1/2 roku temu, wtedy dopiero możesz mówić ze serva chodzą połowiczne, póki co kręcą się.
znajdę ci jeszcze inne (ale w następnym tyg.)
reasumując jak zostały jeszcze fundusze załóż koniecznie close loop, lub czekaj na sterownik kolegi Piotra, one maja w standardzie, został Ci jeszcze jeden poważny problem - punk referencyjny - chyba nie chcesz na krancowke +- 0.3mm, jak założysz listwy masz (min.) 1ref na początku listwy, (nawiasem pisząc w nowoczesnych systemach są co 25mm, ale to znacznie skomplikuje elektronikę pośrednia) - zresztą tak czy siak bez programu na mikroprocesor się nie obejdzie, w twoim wypadku sprawy tak daleko zaszły ze nie możesz pozwolić sobie na inny sposób.
(dla nie zorientowanych: wszystkie wymiary prowadzimy od punktu ref. dlatego musi on być bardzo dokładny i wysoce powtarzalny)
chodzi o zupelnie cos innego, poszukam Ci wieczorem, jej cena to okolo 1000-1700$
[ Dodano: 2007-08-29, 00:42 ]
mex
mam urwanie głowy do końca tygodnia, a jak cos nie wyjdzie to do polowy następnego.
zobacz tu :
http://www.artsoftcontrols.com/artsoft/plugin.htm
szczególnie:
Galil DMC Series
G100 from GeckoDrives.com
później idź na strony producentów (goglarka) i doczytasz szczegółów, na forum macha tez jest dużo opisane (po en),
w Twoim wypadki absolutnym minimum jest g-rex co wspominałem 1/2 roku temu, wtedy dopiero możesz mówić ze serva chodzą połowiczne, póki co kręcą się.
znajdę ci jeszcze inne (ale w następnym tyg.)
reasumując jak zostały jeszcze fundusze załóż koniecznie close loop, lub czekaj na sterownik kolegi Piotra, one maja w standardzie, został Ci jeszcze jeden poważny problem - punk referencyjny - chyba nie chcesz na krancowke +- 0.3mm, jak założysz listwy masz (min.) 1ref na początku listwy, (nawiasem pisząc w nowoczesnych systemach są co 25mm, ale to znacznie skomplikuje elektronikę pośrednia) - zresztą tak czy siak bez programu na mikroprocesor się nie obejdzie, w twoim wypadku sprawy tak daleko zaszły ze nie możesz pozwolić sobie na inny sposób.
(dla nie zorientowanych: wszystkie wymiary prowadzimy od punktu ref. dlatego musi on być bardzo dokładny i wysoce powtarzalny)