wyliczenia wymiarow konstrukcji prasy
-
Areo84
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 55
Nom przy takim połączeniu nie będzie szybkiego powrotu. Na dolnym styczniku chyba potrzebny jeczcze jeden styk NO podający napięcie na YH1 przy powrocie.
Tłoczysko siłownika pewnie ma dużą średnicę, także powrót będzie latał pewnie wyraźnie szybciej.
Przed tym YH1 można by dać dodatkowo ręczny włącznik czyli wyłączanie szybkiego posuwu , gdy potrzeba nam np. powolny precyzyjny dojazd tuż przed materiałem.
Dodatkowe zasilanie na YH3 dałbym też przez E stop -w razie W luzowałoby siłownik.
Tłoczysko siłownika pewnie ma dużą średnicę, także powrót będzie latał pewnie wyraźnie szybciej.
Przed tym YH1 można by dać dodatkowo ręczny włącznik czyli wyłączanie szybkiego posuwu , gdy potrzeba nam np. powolny precyzyjny dojazd tuż przed materiałem.
Dodatkowe zasilanie na YH3 dałbym też przez E stop -w razie W luzowałoby siłownik.
-
Areo84

Chyba OK. Ja bym jednak nie rezygnował z YH3 i dał go jak pisałem wcześniej jako awaryjny spust ciśnienia z siłownika. Ale jak ci nie potrzebny to można wykorzystać go jako swobodny zlew przy jałowym zamiast YH2 bo potencjał tego rozdzielacza z YH2/YH3 akurat nie będzie w takiej roli pełni wykorzystany, a to nie jest tanie ustrojstwo. Lepiej zostawić na poważniejsze rzeczy, albo opylić . A na przelew wystarczy prostszy i tańszy YH3 lub YH10 .
-
blasterpl
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 85
Z opylaniem to na razie się wstrzymam bo mam zamiar podnoszenie/opuszczanie stołu zrobić na hydraulice wiec jeszcze się może coś przydać.
Chce sterowanie zrobić na takim manipulatorze: http://allegro.pl/manipulator-przelaczn ... 53282.html
Styki spokojnie wytrzymają ale czy da się tam dołożyć jeszcze po dwa styki na stronę
.Pytałem sprzedającego ale on chyba za bardzo nie wie o co chodzi
.Nie chce pchać się w styczniki dlatego tak kombinuje.
Pogrzebałem trochę w necie i raczej nie da się dołożyć dodatkowych styków
wiec trzeba zakładać styczniki . Większość styczników ma opis max prądu dla napiec 240 i więcej , jaki prąd dla nap 240v czy 400v powinny udźwignąć styki aby ich nie popalić w moim przypadku gdzie cewka ma 35W≈1.5A przy 24v 
I następna sprawa włącznik silnika , wystarczy odpowiednio mocny włącznik tablicowy (3x25A) czy tez trzeba przez stycznik
No i czy nie trzeba jakiegoś przełącznika trójkąt/gwiazda do startu 
Chce sterowanie zrobić na takim manipulatorze: http://allegro.pl/manipulator-przelaczn ... 53282.html
Styki spokojnie wytrzymają ale czy da się tam dołożyć jeszcze po dwa styki na stronę
Pogrzebałem trochę w necie i raczej nie da się dołożyć dodatkowych styków
I następna sprawa włącznik silnika , wystarczy odpowiednio mocny włącznik tablicowy (3x25A) czy tez trzeba przez stycznik
-
Areo84

Przełącznik Δ/Y według mnie będzie zbędny tu do startu. Tu silnik nie będzie miał ciężkiego rozruchu - wtedy obie pompy są puszczone na zlew .Dopiero po włączeniu napędu sterujesz siłownikiem. U mnie silnik frezarki 7,5kW ma rozruch bezpośredni na zabezpieczeniach C20 A.
No chyba że w ujemnych temperaturach przy mocno zgęstniałym oleju silnik może mieć co robić przy rozruchu.
No chyba że w ujemnych temperaturach przy mocno zgęstniałym oleju silnik może mieć co robić przy rozruchu.