wyliczenia wymiarow konstrukcji prasy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Na pokładzie masz jeszcze dwa zbędne rozdzielacze - po prostu włączysz ten duży na zlew gdy Twój nie będzie wysterowany i tyle.blasterpl pisze: Ja chce wykozystac jeden tor ale może jest tam gdzieś układ który obniża to ciśnienie przy zamkniętych zaworach.
A wyłączysz go gdy będzesz pompował. Tylko spust z tego rozdzielacza daj przez jakiś dławik aby nie dopuścić do zapowietrzania linii.
Jeżeli przewidujesz nieczęste cykle to taki spust na jałowy bieg silnika aż sam się prosi.
W obecnej konfiguracji masz cały czas wysokie ciśnienie w linii zasilania.
Pasjonat
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 55
Taki swobodny zlew przy jałowym biegu silnika by się przydał o ile to już nie konieczność jeśli chodzi o część układu wydzieloną wcześniej przez blasterpl. Ten rozdzielacz z cewkami YH4 i YH5 w położeniu neutrlanym ma zamknięty tor P-T, więc tak na dobrą sprawę przy włączonym silniku a nieruchomym siłowniku brak jest swobodnej drogi na zlew. O ile dla pompy ND może to być ten zwór z YH1, to dla pompy HD takiej drogi już za bardzo nie ma. Chyba że ktoś chce włączać za każdym razem silnik razem z posuwem tłoka.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 85
Czy taki schemat elektryczne jest poprawny
Zauważyłem ze przy powrocie tłoka należy załączyć YH3 aby olej mógł spłynąć bo przez zawór zwrotny 8.1 nie przejdzie. Pozostaje jeszcze kwestia spływu Hd na biegu jałowym , moja koncepcja to wykorzystać YH2. Zaślepiam wyjście A1 , a wyjście B1 łączę z wyjściem T 

-
- Posty w temacie: 10
Przejdzie bo to zawór zwrotny sterowany, i ciśnienie w nitce B2 go otworzy.blasterpl pisze:bo przez zawór zwrotny 8.1 nie przejdzie.
Można też A1 połączyć z B1blasterpl pisze: Pozostaje jeszcze kwestia spływu Hd na biegu jałowym , moja koncepcja to wykorzystać YH2. Zaślepiam wyjście A1 , a wyjście B1 łączę z wyjściem T
-
- Posty w temacie: 10
Przy zaworze nr 8 (YH4,YH5) zwrotny 8.1 przepuści bo przy powrocie tłoka ciśnienie w lini B2 będzie wyższe niż A2 i otworzy zwrotny.
W zaworze nr 7 (YH2,YH3) niestety jak połączymy A1 z B1 to ciśnienia będą równe i może się zwrotny nie otworzyć ale pewności nie mam. To jest ten blok pod elektrozaworem, można go usunąć tylko trzeba wtedy dać krótsze śruby, albo wykręcić z boku śrubę i wyjąć sprężynę z elementem zamykającym.
Swoją drogą nie mogę rozkminić jak działały siłowniki fi 90. Bo albo dostawały ciśnienie na schowanie, albo były odcinane, albo zasilanie na obie końcówki.
W zaworze nr 7 (YH2,YH3) niestety jak połączymy A1 z B1 to ciśnienia będą równe i może się zwrotny nie otworzyć ale pewności nie mam. To jest ten blok pod elektrozaworem, można go usunąć tylko trzeba wtedy dać krótsze śruby, albo wykręcić z boku śrubę i wyjąć sprężynę z elementem zamykającym.
Swoją drogą nie mogę rozkminić jak działały siłowniki fi 90. Bo albo dostawały ciśnienie na schowanie, albo były odcinane, albo zasilanie na obie końcówki.