gmaro pisze:Mi też zdarzyło się to parę razy ale przyczyna leżała po stronie programu
Problem w tym ze kod ułożony do produkcji seryjnej działał bez zarzutu cały czas a tu nagle przy kolejnych elementach kraksa
Leoo pisze:Zdemontuj silnik i sprawdź, kręcąć śrubą ręcznie, czy przyczyna nie leży po stronie mechaniki lub zanieczyszczeń.
Oczywiście sprawdzę wszystko po kolei
a gdy bawisz się z klawiatury to też zdarza się ze Z nie zadziała ? jeśli nie to możliwe że coś z g-kodem ?
Właśnie przy odpaleniu maszyny na początku sterowanie z klawiatury objawia sie że maszyna dziwnie się zachowuje ale zaraz stabilizuje się i działa poprawnie do chwili dezercji osi Z
[ Dodano: 2007-08-21, 16:14 ]
Leoo pisze:Ostatnio kupiłem regulator BLDC i trochę magnesów - będę przewijał silnik od CD. Podobno można powisieć na śmigle.
Z przewijaniem silniczków jestem na "ty" dołączam zdjęcie pierwszego silniczka jaki zrobiłem sam, silniczek warzy 21g ciągałem nim depromowca LazyBee na śmigiełku 8x4, samolocik startował pionowo i takie prętkości osiągał, że połamał mi samolocik w powietrzu a konkretnie od nadmiernego przeciążenia złamał się płat w pół i spadł jak kamień
wracając do silniczków to postanowiłem uruchomić produkcję ich, nawet zrobiłem przyrządy do robienia większych wytłoczek aby można było wkleić grubsze magnesy i wszystko na łożyskach kulkowych, ale natrafiłem na te forum i zaczął się szoł z cnc i wszystko poszło na bok