Noże składaki do Nutool

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: clipper7 » 18 sty 2016, 10:02

Po pierwsze, zwróć uwagę na rozmiar trzonka noża, bo podałeś linki do noży 10 i 12 mm, do Twojej tokarki pasują 12mm (ale sprawdź !).
Ilu tokarzy (toczących), tyle szkół. Rozpatrz taki wariant : kup 2-3 trzy podstawowe noże Pafany na płytkę trójkątną TP (szczegóły dot. właściwości są jasno wytłumaczone w katalogu/stronie Pafany). Zalety: ten wariant jest chyba najtańszy, dostajesz noże i płytki naprawdę dobrej jakości, żadnego ostrzenia, potrzebujesz jednego typu płytek. Po zdobyciu odpowiedniego doświadczenia sam zdecydujesz, co dalej.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:

Awatar użytkownika

sinmartin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14

Post napisał: sinmartin » 18 sty 2016, 15:22

Rozpatrz taki wariant : kup 2-3 trzy podstawowe noże Pafany na płytkę trójkątną TP (szczegóły dot. właściwości są jasno wytłumaczone w katalogu/stronie Pafany). Zalety: ten wariant jest chyba najtańszy, dostajesz noże i płytki naprawdę dobrej jakości, żadnego ostrzenia, potrzebujesz jednego typu płytek. Po zdobyciu odpowiedniego doświadczenia sam zdecydujesz, co dalej.
Zgadzam się w pełni z tym rozwiązaniem.Jestem w posiadaniu jednego takiego noża Pafany(zdjęcie poniżej z tym,że ja mam 16x16) cena samego noża jak i płytek do niego jest nieduża i tak jak pisze clipper7 są to noże dobrej jakości jak i tez samo toczenie nim jest też dobrej jakości.Zalety: tani i płytki do niego tanie i nawet jakby się uszkodził to nie będzie szkoda.

Obrazek

Jak już jesteśmy w tym temacie to niedawno jestem w posiadaniu takiego noża do ucinania i muszę powiedzieć,że tym nożem ucinanie to sama przyjemność.Jakby ktoś zastanawiał się na wyborem takiego noża to polecam.

Obrazek

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: szopenn » 18 sty 2016, 16:41

Dzięki, zwróciłem już uwagę właśnie na te noże wczoraj, w katalogu pafany oznaczone jako noze z mocowaniem typu C, a jeśli chodzi o przecinak to czytałem że niezastąpiona jest listwa pafany na płytki... pewnie przy sztywności nutoola dobry odcinak sporo pomoże.

Awatar użytkownika

sinmartin

Post napisał: sinmartin » 19 sty 2016, 09:26

Obrazek

Czy ktoś ma nóż tej firmy do gwintów wewnętrznych?Zastanawiam się nad kupnem takiego noża(wymiar inny ale tej firmy) i jakby ktoś podzielił się doświadczeniem czy noże tej firmy są w miarę używalne czy też odwrotnie lepiej sobie odpuścić to byłbym wdzięczny.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 19 sty 2016, 09:35

To przyzwoite noże.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 19 sty 2016, 09:44

No właśnie, dlaczego pada pytanie o ten nóż AKKO (zwróciłem już na nie uwagę na allegro) w sensie, czy on się do czegoś nadaje... gdzieś indziej czytam że tak naprawdę to tnie płytka. Więc w końcu na co zwracać uwagę, bo pytałem się już o oprawy chińskie na płytki z mocowaniem S. Przypuszczam, że da się dostać i chiński nóż do gwintów wewnętrznych do którego da się założyć płytkę markową, tzn że taki chiński nóż jest w miarę nadawalny czy nie? Bo sama oprawka na pewno będzie tańsza niż te AKKO.

Czy może być to chińska oprawa i markowa płytka, czy chińskie oprawki w ogóle sobie odpuścić.
Bo plan ostatecznie mam taki, że kupię kilka podstawowych noży HR/C, ale później nastawiłbym się na zestawy chińskie z mocowaniem S i kompletowaniem płytek i na koniec zabawa ze stalkami.

A propo, wczoraj kupiłem pierwszy nóż HR117-17 wraz z płytkami, nowy w dobrej cenie. Sprzedawca ma inne noże z serii HR, zauważyłem że sa to noże odpowiedniki dzisiejszych noży C, ale nie do końca pokrywa się rozmiarówka. Czy ktoś bylby uprzejmy i mógłby mi wysłać archiwalny katalog PAFANA, gdzie jest rozpiska noży HR?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 19 sty 2016, 09:54

Awatar użytkownika

sinmartin

Post napisał: sinmartin » 19 sty 2016, 10:21

Dzięki ALZ. Pytałem gdyż okazyjnie udało mi się nabyć płytki o rozmiarze pasującym do tej wielkości noża to jedno,a dwa nie ma też żadnego noża do gwintu wewnętrznego.Więc chyba złożę zamówienie.

szopenn Z moich informacji jakie posiadam to katalog do tych starych oznaczeń Pafany już nie jest dostępny ale tak jak piszesz to są dzisiejsze noże "C" .Nie wiem o jaką rozmiarówkę Tobie chodzi?przecież każde noże są w różnych rozmiarach.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 19 sty 2016, 10:58

Sinmartin, jest różnica w rozmiarówce bo np wytaczak Hr131, który właśnie kupiłem, ma wysokości 13.40mm i szerokość 14mm. W nowej serii C najmniejszy odpowiednik ma 21x16mm, a tu wystarczy liznąć go na magnesówce i będzie wytaczak do nutoola, także w tej serii HR mogą być inne ciekawe nożyki, które pewnie szybciej "wsadzi" do nutoola, bo w obecnej serii C naliczyłem ich tylko 4, o wytaczaku można byłoby zapomnieć.

I teraz tak :mrgreen: Zamówiłem z allegro nóż HR117 oraz Hr131 plus komplet płytek TPUN oraz TPMR - sprzerdawca mi powiedział, że ta druga jest do alu?

Za dwa noże i łącznie 20 płytek zapłaciłem z wysyłką 170 zł :mrgreen: I teraz się zastanawiam, że za 220 byłoby 11 noży lutowanych albo jeszcze stówka i kupiłby komplet 7 składaków chińskich... :mrgreen:

Właśnie nie wiem czy dobrze robie, może od razu trzeba było kupić te chińskie składaki :roll: :neutral:

Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adam Domański » 19 sty 2016, 11:20

szopenn pisze:Sinmartin, jest różnica w rozmiarówce bo np wytaczak Hr131, który właśnie kupiłem, ma wysokości 13.40mm i szerokość 14mm. W nowej serii C najmniejszy odpowiednik ma 21x16mm, a tu wystarczy liznąć go na magnesówce i będzie wytaczak do nutoola, także w tej serii HR mogą być inne ciekawe nożyki, które pewnie szybciej "wsadzi" do nutoola, bo w obecnej serii C naliczyłem ich tylko 4, o wytaczaku można byłoby zapomnieć.

Wystarczy imak szybkozmienny i nie trzeba nic szlifować. :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”