Frezarka 6P82 modernizacja cnc
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 75
Glowica na miejscu, ciezka jak diabli ale zalozona.
Zetka będzie robiona po niedzieli, do osi X zapiąłem silnik poprzez sprzęgło no i jest bryndza, max 600mm/min potem silnik zaczyna gubić kroki, myślę o rozłączeniu podwójnej nakrętki, tak czy owak stół targać muszę:(((((
Ale i tak mi się juz podoba
Zetka będzie robiona po niedzieli, do osi X zapiąłem silnik poprzez sprzęgło no i jest bryndza, max 600mm/min potem silnik zaczyna gubić kroki, myślę o rozłączeniu podwójnej nakrętki, tak czy owak stół targać muszę:(((((
Ale i tak mi się juz podoba

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 23
Nie powinna aż tak rzutować w postaci oporu. To nic innego jak łozysko więc opory nawet przy znacznym napięciu nie są wielkie do pokonania. Ja bym raczej szukał w stole, albo za mocno skręciłes klina albo posmarowałeś zbyt gęstym olejem i przy tych temperaturach jak masz nie ogrzewane pomieszczenie być może tworzą się za duże opory tarcia stołu.jarucki pisze: max 600mm/min potem silnik zaczyna gubić kroki, myślę o rozłączeniu podwójnej nakrętki
-
Możnakamar pisze:O cholera, pierwszy raz widzę maszynę z jedzącym korpusem

Zgadza siębartuss1 pisze:pewnie se kamerke na stole postawił hehe

Tak sobie dzisiaj popatrzylem policzyłem i os Zet jest do poprawki bo straciłem 90mm z gapiostwa:(
Ale zostawię to na przyszłą zimę żebym mial co robić, chyba że szlak mnie trafii i zrobię to po świętach:)
-
Na Balony z antenkami 
Poprostu jeszcze moznaby bylo tyle wygospodarować przy nieco innym dopasowaniu i po ciachaniu elementów.
[ Dodano: 2015-12-20, 12:56 ]
Do rzeczy, ktoś mądry podpowie dlaczego maszyna się mnie nie chce słuchać!
Rozchodzi się o nie właściwe przeliczanie kroków na mm.
Silnik 200 sterownik 16 śruba 5 to wychodzi dokładnie tyle co mam wpisane 640, przy przyłożeniu chociażby "metrówki" czy zegara czegokolwiek, to linux mnie oszukuje!!!
w programie daje np X100 a ten mi przejeżdża 200, jakieś trikk ?

Poprostu jeszcze moznaby bylo tyle wygospodarować przy nieco innym dopasowaniu i po ciachaniu elementów.
[ Dodano: 2015-12-20, 12:56 ]
Do rzeczy, ktoś mądry podpowie dlaczego maszyna się mnie nie chce słuchać!
Rozchodzi się o nie właściwe przeliczanie kroków na mm.
Silnik 200 sterownik 16 śruba 5 to wychodzi dokładnie tyle co mam wpisane 640, przy przyłożeniu chociażby "metrówki" czy zegara czegokolwiek, to linux mnie oszukuje!!!
w programie daje np X100 a ten mi przejeżdża 200, jakieś trikk ?