MAKATEK TYTAN 500

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

zuh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: zuh » 25 sty 2015, 00:02

vilu pisze:zuh, na jakich obrotach najbardziej Ci hałasuje maszyna ?
Nie czasem na najniższych i na 750?
Mam tak samo. Zauważyłem, że to trzeci bieg na dźwigni B najgłośniej chodzi.

Tagi:

Awatar użytkownika

vilu
Posty w temacie: 10

Post napisał: vilu » 25 sty 2015, 12:31

zuh, a więc chyba wszystkie Makteki tak mają , ciekawe czy klony też ?

siarap
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 28

Post napisał: siarap » 14 paź 2015, 20:11

Panowie po wyczyszczeniu pięćsetki silnik mi nie rusza...
może ktoś zobaczyć jak idą kable do wyłącznika w drzwiczkach kół pasowych? resztę instalacji miałem na zdjęciach.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: rdarek » 15 paź 2015, 09:03

siarap pisze: jak idą kable do wyłącznika w drzwiczkach kół pasowych? resztę instalacji miałem na zdjęciach.
Niestety nie mogę wgrać tutaj jpg-a coś się sypie. Mam schemat od LD 550 powinien być taki sam. Może na podstawie opisu się zorientujesz.
1. wejście zasilania
2. krańcówka drzwiczek
3. w szeregu krańcówka osłony uchwytu
4. wyłącznik główny
5. przełącznik zmiany kierunku
6. silnik

Spróbuję przesłać schemat na PW

eightbitter
Posty w temacie: 1

Post napisał: eightbitter » 15 paź 2015, 12:33

Kolego, zjedź myszką na dół pod okienko "Szybka odpowiedź". Pod emotkami i ich przyciskami jest napis "Kliknij tutaj aby wgrać zdjęcia i wstawić w treść posta". Kliknij na niego i wszystko wstawisz.
Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i danego słowa dotrzymał.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 15 paź 2015, 21:10

eightbitter pisze:Kolego, zjedź myszką na dół pod okienko "Szybka odpowiedź". Pod emotkami i ich przyciskami jest napis "Kliknij tutaj aby wgrać zdjęcia i wstawić w treść posta". Kliknij na niego i wszystko wstawisz.
Napisałem, że nie mogę; a nie, że nie umiem :mrgreen:
Zdjęcia po wgraniu nie wyświetlają się - dlaczego, nie wiem
więc wstawianie takich posypanych jest po prostu bez sensu. :shock:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: RomanJ4 » 15 paź 2015, 22:11

Ale zdjęcia większe niż 2 MB nie wejdą(pomimo takich zapewnień witryny), więc może to jest przyczyna. Poza tym w nazwie pliku nie może być polskich znaków bo skutek podobny, albo mimo że się wgrały nie wyświetlają się tylko jakiś {ALT} lub puste pole. Podobnie dzieje się jak pamięć operacyjna komputera jest zapchana, i nieraz potem po ponownym wejściu je widać
https://www.cnc.info.pl/topics89/bass-p ... 384,10.htm

a do zmniejszania wagomiaru zdjęć..
https://www.cnc.info.pl/topics56/tug-40 ... 545,10.htm
pozdrawiam,
Roman

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 15 paź 2015, 23:31

RomanJ4 pisze:Ale zdjęcia większe niż 2 MB nie wejdą(pomimo takich zapewnień witryny), więc może to jest przyczyna. Poza tym w nazwie pliku nie może być polskich znaków bo skutek podobny, albo mimo że się wgrały nie wyświetlają się tylko jakiś {ALT} lub puste pole. Podobnie dzieje się jak pamięć operacyjna komputera jest zapchana, i nieraz potem po ponownym wejściu je widać
https://www.cnc.info.pl/topics89/bass-p ... 384,10.htm
1. wielkość zdjęcia nie ma tu wpływu zazwyczaj nie wrzucam większych jak 1Mb i pilnuję aby były RGB (w tym wypadku plik miał już 298Kb)
2. Pamięć operacyjna nie ma u mnie znaczenia, pracuję naprawdę na wielkich plikach :mrgreen: i jakoś jadzie ;)
3. Polskie litery nie powinny być powodem, serwer powinien je ewentualnie zamienić na "krzaczki".

Właśnie sprawdzam wyparowały wcześniej wrzucane i z tego co pamiętam widoczne fotki z polskimi znakami :(

Bingo to jest właśnie ten problem nie zwróciłem na to uwagi - Dzięki za podpowiedź
Obrazek
Więc w załączeniu rysunek przemalowany z DTR od LD 550 wraz z fotką standardowego włącznika. Robiony na potrzeby wątku o Zośce.
UWAGA! krańcówki mogą być również podłączone w szeregu pomiędzy pinem 24 i A1 na fotce ten biały kabelek.
Jak dawno nie spotkałem tego problemu z polskimi znakami :oops:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: RomanJ4 » 16 paź 2015, 09:27

Nie ma się co przejmować, jak to z komputerami.. jak się jedno polepszy, to inne się sp... :mrgreen:
Wcześniej rzeczywiście polskie znaki nie stanowiły problemu, wagomiar o ile pamiętam też, ale po zmianie serwera forum parę lat temu tak się porobiło (cóż, informatyka idzie do przodu.. :mrgreen: ).
Opisałem tylko koledze co znam z własnej (i innych) praktyki, bo niejednokrotnie takie zabiegi po prostu skutkowały przy wstawianiu swoich zdjęć na tym forum... :cool:
Co do krańcówek w Makteku, to nie pomogę, bo nie znam "organoleptycznie" tej tokarki.
Z punktu widzenia elektryki mojej(Bernardo Proficenter 700WV) mogę tylko powiedzieć, że rozwarcie krańcówki osłony gitary lub osłony uchwytu rozłącza samopodtrzymanie przekaźnika wyłącznika gł. zasilania. Tu, jak sądzę, powinno być podobnie bo to standardowe rozwiązanie Chińczyków, ale ze schematu kolegi to chyba nie wynika (albo jest niekompletny)..
Nawiasem mówiąc, u siebie krańcówkę osłony uchwytu zblokowałem, bo wkurzało mnie ciągle rozłączanie głównego przy jej podnoszeniu.. :cool:
pozdrawiam,
Roman

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 16 paź 2015, 19:06

RomanJ4 pisze:Nie ma się co przejmować, jak to z komputerami.. jak się jedno polepszy, to inne się sp... :mrgreen:
Znam ten problem tylko się o nim zapomina.
Zgodnie z definicją nowego oprogramowania:
nowe oprogramowanie to takie w którym poprawiono stare błędy i narobiono o cholery nowych :mrgreen:
RomanJ4 pisze:Tu, jak sądzę, powinno być podobnie bo to standardowe rozwiązanie Chińczyków, ale ze schematu kolegi to chyba nie wynika (albo jest niekompletny). :cool
Tak to standardowy wyłącznik z podtrzymaniem.
Ze schematu wynika wszystko co trzeba, i jest on przerysowany z DTR-ki :mrgreen: oraz uzupełniony o fotki. I tu spieszę z wyjaśnieniami:
ze względu na małą moc silnika krańcówki bez problemu wytrzymują obciążenia.
Więc bez różnicy jest czy są w szeregu na zasilaniu przed włącznikiem czy pomiędzy pinem 24 i A1 który odpowiada za zasilanie cewki wyłącznika :grin: .
W tym i w tym wypadku zanik napięcia rozłączy cewkę więc mamy ten sam efekt końcowy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”