Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 46

Post napisał: snajperman-s1 » 03 wrz 2015, 10:52

Ale powiedz mi czy tam zapuścić poprostu zasilanie tak? A jeśli sygnał z osi A (mam wolną) to jak miałoby to wyglądać - np pin 14 do + w THC i masa do GND? Pin 14 przypisać do OUTPUT 2?

A wyjście ARC OK analogicznie jak wyżej czyli z płyty głównej GND na - w THC i wyjście z niego do wolnego pinu który skonfigurować w porty/piny na ARC OK ?

Tagi:

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 102
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 03 wrz 2015, 11:32

wszystko się zgadza - ARC OK nazywa się w machu "THC ON" (nie mam pojęcia dlaczego)...

pulek
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pulek » 03 wrz 2015, 13:41

ach się to dzieje! aż żal że musiałem się wstrzymać (nie mam czasu ani troszkę :() Ale miło popatrzeć. Dajcie filmiki jak to pracuje.

Mam pytanie czy to tylko mach3 obsługuje ?
Chciałbym w przyszłości przesiąść się na LinuxCNC.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 03 wrz 2015, 13:50

Współpracuje ze wszystkim co wypluwa Step/Dir. Tylko konfigurator napisałem dla macha3 dla funkcji antynurkowania.
cosimo pisze:W PikoCNC taki sygnał jest i nazywa się „corner”. Zapala się gdy maszyna hamuje a gaśnie gdy ponownie uzyska prędkość zadaną.
W linuxCNC podejrzewam że szybko ktoś coś takiego dorobi.
ale bez tego będzie wszystko działało ale może palnik nurkować tam gdzie maszyna spowalnia ale do tej pory to było "normalnym zjawiskiem" więc niema aż takiej tragedii... fajnie mieć taką funkcję i tyle.

snajperman-s1
Posty w temacie: 46

Post napisał: snajperman-s1 » 03 wrz 2015, 14:46

A kojarzy z was ktoś jak ominąć taki problem - W profilu Plasma jest ta opcja regulacji MIN THC jak z filmu prokopcia ale nie ma klawiszy (F7 i F8 Feedrate +-) także nie działa na klawiaturze F7 i F8 a w profilu Mill są klawisze Feedrate i działają z klawiatury ale nie ma THC...

Jak to pogodzić?

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 03 wrz 2015, 15:28

to wszystko jest zaszyte w screenach i to musiałbyś edytować., może ktoś stworzy wygodny dla MyPlasm THC ? ;) mi już brakuje czasu...

Awatar użytkownika

karpik74
Posty w temacie: 74

Post napisał: karpik74 » 03 wrz 2015, 15:50

...ruch w temacie jak na Marszałkowskiej :lol:

Dzisiaj przeprowadziłem "degustację" MyPlasma :razz:

Oczywiście, nie obyło się bez komplikacji. Korzystam ze sterownika CSMiO/IP-M i to w nim tkwił problem ...sprawa banalnie prosta ...ale nie dla mnie (jestem dętka w tych sprawach). Z pewną dozą nieśmiałości zwróciłem się do prokopcia ...jak ktoś nie zna, to powiem krótko ...największy Guru THC na zachód od Ameryki Północnej :shock:
Podpiąłem DISABLE do Output2, a okazało się "niesprawne technicznie". Guruogarniając to jednym ...Hmyyyyy- rozwiązał problem :shock: Wszystko работает jak należy.

Opiszę to na "chłopski rozum" nie wszyscy rozumieją (ja też) ale jest wielu co dopiero zaczynają/ będą zaczynać przygodę z przecinarkami. Instrukcja jest "obrazkowa" dlatego można wszystko w prosty sposób podłączyć. Jakieś problemy mogą się pojawić przy podłączaniu ARC OK I DISABLE.
Zaznaczam, moja refleksja dotyczy sterownika CSMiO/IP-M i Macha3

PODŁĄCZENIE :???:

ZWRACAĆ UWAGĘ NA "+ i -"

DZIELNIK NAPIĘCIA- sprawa prost, jeżeli wiemy gdzie podłączyć i jakie możliwości daje źródło. U mnie trwało to minutę ...aluzja do innego tematu. W Stamosie Selection 125 CNC obowiązkowo żaróweczka :idea: (odwołuję do innych postów).

STEP/DIR i PUL/DIR- sprawa prosta (odwołuję do instrukcji).

ZASILANIE- sprawa prosta, 7-35VDC.

POTENCJOMETR- sprawa prosta, do środkowej i skrajnej nóżki.

ARC OK/ SYGNAŁ WYKRYCIA ŁUKU- podłączamy "-" do "sygnały wejściowe" w zakładce PORTY I PINY zaznaczając ptaszkiem "THC ON", "+" do 3-30V. NIE zaznaczamy w PORTY I PINY/ OPCJE FREZOWANIA/ pola OPCJE THC/ WŁĄCZ KONTROLE ...THC/. Włączenie THC w panelu Macha sygnalizuje kontrolka na zielono.

DISABLE/ ANTY- NURKOWANIE- podłączamy "+" do wyjścia Output#? i "-" do 0VDC. Prawidłowo skonfigurowane wyjście sygnalizuje kontrolka przypisana do Output#? na sterowniku. Aktywuje lub dezaktywuje przycisk THC na panelu Mach-a. Również można to sprawdzić testem na sterowniku THC. Wyświetla się DIS, zatrzymana oś Z. Po kliknięciu w THC na panelu macha steruje osią Z.

FUNKCJA DISABLE NIE ZADZIAŁA BEZ PROGRAMU prokopcia:shock:

DEGUSTACJA :???:

Dobrze przeprowadzić sobie testy czy wszystko się włącza/przełącza/załącza.

Przycisk THC na panelu Macha włącza i w ogóle wyłącza THC, nie steruje podczas cięcia np. grubych blach ...z założeniem prostego stołu. Nie ma tej funkcji w THC SD.
Po włączeniu THC na panel Macha THC zaczyna sterować Z-ką i uaktywnia się program STOP THC na rogach i zakrętach. Prawidłowe działanie można sprawdzić puszczając program (palić detal). THC OFF- mierzy napięcie ale nie steruje, THC ON- mierzy i steruje.
Można też zrobić to z ręcznego odpalenia w punkt. THC OFF- palnik nie pójdzie w dół, THC ON- zacznie schodzić do wartości na THC.

MyPlasma została wyposażona w ARC OK- sygnał wykrycia łuku. Program nie ruszy do puki nie zostanie wykryty łuk. Działanie można sprawdzić włączając THC i puszczając program bez załączenia plazmy ...nie ruszy, włączając plazmę wykona program.

ANTY-NURKOWANIE włącza się na panelu Macha THC min speed lub w panelu ustawień ANTI DIVE I FEEDRATE . Funkcja ta działa z włączonym THC na panelu Macha. Można sprawdzić to włączając THC ON- THC wskazuje napięcie i jedzie w dół, THC ON i włączone ANTI DIVE- THC mierzy napięcie, steruje osią (podczas cięcia) ale nie nurkuje.

Jak na razie moim zdaniem super sprawa ...ma ARC OK, THC ON/OF, ANTY- NURKOWANIE, chyba THC ON na rogach i łukach ...czego więcej? Tylko się MyPlasm THC uczyć i jest OK.

Na razie tyle bo już mnie klawisze bolą :mrgreen:

WRAŻENIA Z KONSUMPCJI JUŻ WKRÓTCE ...za godz.

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 03 wrz 2015, 16:19

karpik74 pisze: ...największy Guru THC na zachód od Ameryki Północnej :shock:
karpik74 pisze:Guru ogarniając to jednym ...Hmyyyyy-
nie rozpędzajcie się :oops: jeszce nikt chyba nic tym nie wypalił, a nawet jeśli... darujcie sobie proszę, przecież robię to dla kasy ;) i to Wy wszyscy dla mnie jesteście guru'ami :).

Napisz lepiej czy ten potencjometr co snajperowi przestał działać czy działa uCie ok.

Awatar użytkownika

karpik74
Posty w temacie: 74

Post napisał: karpik74 » 03 wrz 2015, 16:24

snajperman-s1 pisze:W profilu Plasma jest ta opcja regulacji MIN THC jak z filmu prokopcia ale nie ma klawiszy (F7 i F8 Feedrate +-)
Chodzi Ci o 2 czy 1?

1. Prędkość THC nie działa ...sprawdzałem. Musisz ustawiać na THC w SPE.
Min/ Max THC masz w makro m300- detekcja do współrzędnych -30 (Min)?
2 i 1. Wpiszesz parametry włączając kalkulator na pasku Operator/ Auto-Kalkulator.

[ Dodano: 2015-09-03, 16:25 ]
...sory jeszcze screen.

[ Dodano: 2015-09-03, 16:26 ]
...jeszcze raz.

[ Dodano: 2015-09-03, 16:37 ]
prokopcio pisze:Napisz lepiej czy ten potencjometr co snajperowi przestał działać czy działa uCie ok.
To jest poprzeczka :wink:. Jesteś fachowcem, w pewnym sensie jest to motywacja do doskonalenia twoich produktów.
...i taka moja natura, lubię się pośmiać, pożartować ...a i atmosfera jest inna.
prokopcio pisze:Napisz lepiej czy ten potencjometr co snajperowi przestał działać czy działa uCie ok.

Zrobię to. Jeszcze nie miałem okazji.
Wystarczy chyba delikatni kręcić, tak żeby parametry się nie zmieniły. Nazwałbym to pływającym potencjometrem, nie ma stałej wartości względem położenia.
Załączniki
pulpit mach.jpg

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 03 wrz 2015, 17:04

aś zamieszał :) chopak

1. thc min, max i thc speed Macha nie jest brane pod uwagę (dotyczy wersji THC150).
2. detekcja materiału to całkowicie osobny temat.
3. raczej nie wpisywałbym 100% w thc min speed bo może THC nigdy nie zadziałać.
4. potencjometr powinien w okolicach połowy wychelenia mieć 5k i wtedy jest 0 procent i powinien mieć stałe wartości względem położenia
5. korekcji, działa zawsze ale nie zawsze wyświetla ponieważ ze względu na mocno zakłócone środowisko okazuje się, że tak jakby nim cały czas ktoś kręcił podczas pracy więc musze mocno filtrować i dopiero wyświetlać przy większej zmianie (po analizie przez procesor, że to może być kręcenie przez użytkownika :) ) w przeciwnym razie cały czas wyświetlali byśmy zmienne położenie potencjometru a nie to co potrzeba... natomiast jego "odfiltrowane" położenie jest na bierząco brane pod uwagę w programie... ach te plazmowe zakłócenia :twisted:
6. chyba źle ci się jeden cytat dodał....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”