Witam.
Po dzisiejszych testach i podłączeniu funkcji DISABLE i ARC OK mam dwie wiadomości....
Jedna dobra i jedna zła.... Zacznę od dobrej bo będzie szybciej
ARC OK udało się uruchomić i działa
DISABLE .... hmmm.... od czego zacząć..... - podpięte, ustawione, programik dograny - przy klikaniu THC wyłącza i włącza (narazie przekaźnik gdyż ma diodę sygnalizującą stan) - dlaczego akurat tak a nie inaczej? Zaraz się dowiecie.....
Puszczamy TEST THC oś Y śmiga góra dół, klikamy THC - świeci dis na THC i blokuje działanie, klikamy odblokowuje.... - jest OK.
Robimy program w którym jest zwalnianie w narożnikach do 50% na odcinku 50mm (dla testów), ustawiamy THC MIN na 80% iiiii START.........
Po zwolnieniu osi....... NIC.......... przy zmianie kierunku cięcia (nie zawsze) klika przekaźnik na ułamek sekundy, jedziemy dalej wolno na 50% - NIC.......... wychodzimy na prostą - przeskakujemy na FRO 100% przekaźnik nam klika na pół sekundy i tyle..... następne hamowanie iiiiiiiiiiiiii - NIC..... tak w kółko. Można zmienić THC MIN na 20%, 95% - bez zmian......
Podpięte pod przekaźnik z sygnalizacją żeby było jak pokazać na filmie dziwną reakcję...
Może to wina systemu - Windows VISTA, możliwe że programik jest pod XP?
Poniżej filmy z testów:
Test działania DISABLE:
https://youtu.be/216xghWEBlI
Test funkcji działania na wyłączonym agregacie plazmowym.. (Kontrolka od przekaźnika PK2 to ta czerwona zapalająca się na chwilkę - górna lewa, górna prawa jest od PK1 - załączenia plazmy)
http://youtu.be/LWVtmCXvcLU
Funkcja DISABLE z ARC OK myślę że będzie bardzo pożyteczna z racji iż np - lecimy z cięciem i trafiamy na dziurę w materiale, uskok, pęknięcie etc - gasi się nam palnik (albo wywala bezpiecznik od plazmy np) Funkcja ARC OK blokuje nam program - to dobrze bo potem nie musimy szukać z kąd zacząć a DISABLE wyłącza THC bo FRO spada na 0% a bez tego oś poszłaby w materiał jak nic
[ Dodano: 2015-09-03, 23:11 ]
Aha a co do potencjometru to mierzyłem go omomierzem - ma od 0 - 10kohm - w połowie ma 5 ale na takiej wartości w MyPlasm THC jest ok -5
[ Dodano: 2015-09-04, 07:22 ]
Chyba wiem co powoduje problem - na Twoim filmiku widać że w kodzie prędkość jest "stała" F3000 i zwalnia procentowo a u mnie zwalnia dodając nową prędkość F więc widzi FRO 100% tylko teraz jak to ugryźć.....