Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

karpik74
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 74

Post napisał: karpik74 » 03 wrz 2015, 17:16

prokopcio pisze:3. raczej nie wpisywałbym 100% w thc min speed bo może THC nigdy nie zadziałać.
Ustawiłem 100% bo przy 90% nurkował. Chyba, że da sie to skorygować ...jakoś?

Potencjometr to mały pikuś!
prokopcio pisze:6. chyba źle ci się jeden cytat dodał....
Chyba tak.

Kurcze ...chyba musimy założyć jakiś klub UOP- Uzależnionych Od Plazmy :wink:

Zauważyłem, że po puszczeniu palenia w trybie THC ON i/lub THC ON/ANTY-NURKOWANIE palnik odpala na wysokości przebicia, czeka opóźnienie z kodu G4 P? i nie zjeżdża do wysokości palenia. Rusza i dopiero THC opuszcza do zadanej wartości.

Problem prawdopodobnie w tym sygnale DISABLE, SD nie robiło tak. Problem ustąpił jak ustawiłem d-t więcej niż zadane w kodzie opóźnienie. Zdąży zjechać nim THC przejmie Z-kę.

Następne spostrzeżenie to takie, że przy paleniu- THC wyłącza czy/ lub włącza się po wykonaniu łuku na którym przyspiesza ploter. Tego jeszcze nie rozgryzłem.

Tagi:

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 102
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 03 wrz 2015, 17:40

karpik74 pisze:Ustawiłem 100% bo przy 90% nurkował. Chyba, że da sie to skorygować ...jakoś?
masz pewnie ustawione duże przyspieszenia, spróbuj je trochę zmniejszyć i ustawić choć 95%
karpik74 pisze:Zauważyłem, że po puszczeniu palenia w trybie THC ON i/lub THC ON/ANTY-NURKOWANIE palnik odpala na wysokości przebicia, czeka opóźnienie z kodu G4 P? i nie zjeżdża do wysokości palenia. Rusza i dopiero THC opuszcza do zadanej wartości.
jeśli wykorzystujesz Sygnał DISABLE to w kodzie musi się znaleźć dodatkowa komenda po odmierzeniu czasu przebicia opuszczająca palnik na wysokość palenia.
karpik74 pisze:Następne spostrzeżenie to takie, że przy paleniu- THC wyłącza czy/ lub włącza się po wykonaniu łuku na którym przyspiesza ploter. Tego jeszcze nie rozgryzłem.
tego nie rozumiem...
EDIT: aaaa.... to jest włąsnie spowodowane prawdopodobnie tymi Twoimi 100%....

Awatar użytkownika

karpik74

Post napisał: karpik74 » 03 wrz 2015, 18:03

prokopcio pisze:jeśli wykorzystujesz Sygnał DISABLE to w kodzie musi się znaleźć dodatkowa komenda po odmierzeniu czasu przebicia opuszczająca palnik na wysokość palenia.
Stosuję ten kod.

Myślę, że wszystko wyjdzie w praniu ...będzie dobrze!

snajperman-s1
Posty w temacie: 46

Post napisał: snajperman-s1 » 03 wrz 2015, 23:05

Witam.
Po dzisiejszych testach i podłączeniu funkcji DISABLE i ARC OK mam dwie wiadomości....
Jedna dobra i jedna zła.... Zacznę od dobrej bo będzie szybciej :P

ARC OK udało się uruchomić i działa :grin:

DISABLE .... hmmm.... od czego zacząć..... - podpięte, ustawione, programik dograny - przy klikaniu THC wyłącza i włącza (narazie przekaźnik gdyż ma diodę sygnalizującą stan) - dlaczego akurat tak a nie inaczej? Zaraz się dowiecie.....

Puszczamy TEST THC oś Y śmiga góra dół, klikamy THC - świeci dis na THC i blokuje działanie, klikamy odblokowuje.... - jest OK.

Robimy program w którym jest zwalnianie w narożnikach do 50% na odcinku 50mm (dla testów), ustawiamy THC MIN na 80% iiiii START.........

Po zwolnieniu osi....... NIC.......... przy zmianie kierunku cięcia (nie zawsze) klika przekaźnik na ułamek sekundy, jedziemy dalej wolno na 50% - NIC.......... wychodzimy na prostą - przeskakujemy na FRO 100% przekaźnik nam klika na pół sekundy i tyle..... następne hamowanie iiiiiiiiiiiiii - NIC..... tak w kółko. Można zmienić THC MIN na 20%, 95% - bez zmian......

Podpięte pod przekaźnik z sygnalizacją żeby było jak pokazać na filmie dziwną reakcję...

Może to wina systemu - Windows VISTA, możliwe że programik jest pod XP?

Poniżej filmy z testów:

Test działania DISABLE:

https://youtu.be/216xghWEBlI

Test funkcji działania na wyłączonym agregacie plazmowym.. (Kontrolka od przekaźnika PK2 to ta czerwona zapalająca się na chwilkę - górna lewa, górna prawa jest od PK1 - załączenia plazmy)

http://youtu.be/LWVtmCXvcLU

Funkcja DISABLE z ARC OK myślę że będzie bardzo pożyteczna z racji iż np - lecimy z cięciem i trafiamy na dziurę w materiale, uskok, pęknięcie etc - gasi się nam palnik (albo wywala bezpiecznik od plazmy np) Funkcja ARC OK blokuje nam program - to dobrze bo potem nie musimy szukać z kąd zacząć a DISABLE wyłącza THC bo FRO spada na 0% a bez tego oś poszłaby w materiał jak nic :P

[ Dodano: 2015-09-03, 23:11 ]
Aha a co do potencjometru to mierzyłem go omomierzem - ma od 0 - 10kohm - w połowie ma 5 ale na takiej wartości w MyPlasm THC jest ok -5

[ Dodano: 2015-09-04, 07:22 ]
Chyba wiem co powoduje problem - na Twoim filmiku widać że w kodzie prędkość jest "stała" F3000 i zwalnia procentowo a u mnie zwalnia dodając nową prędkość F więc widzi FRO 100% tylko teraz jak to ugryźć.....

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 04 wrz 2015, 07:32

snajperman-s1 pisze:Robimy program w którym jest zwalnianie w narożnikach do 50% na odcinku 50mm (dla testów),
To działa inaczej...
To nie jest wykrywane ... :( wykrywamy spowolnienie spowodowane dynamiką maszyny (jeśli mach spowalnia a nie ma tego w kodzie), jeśli w kodzie jest spowolnienie to taka prędkość jest zadana i wg macha jest to oś rozpędzona do zadanej prędkości.

Wydaje mi się, że problemem jest to, że w narożnikach Ci nie zwalnia przez duże przyspieszenia (bardzo kiepsko/wcale widać prędkość na filmiku ale wydaje mi się, że rzeczywista jest równa zadanej), a ją bierzemy pod uwagę, jeśli oś nie zwalnia to też nie powinna nurkować więc słusznie nie jest wyłączana w narożniku.

na próbę zostaw spore prędkośći w programie, nie dawaj w programie żadnej zmiany prędkości a zmniejsz przyspieszenia maszyny (na początek dla testów znacznie). Każde najmniejsze mrugnięcie DISABLE, wstrzymuje pracę THC na czas podany w d-t czego nie widać bo neimamy kontrolki, muszę zmienić program, żeby zaświecały dwie naraz góra/dół jak podczas niewykrytego łuku głównego co ułatwi diagnozowanie problemów....

snajperman-s1

Post napisał: snajperman-s1 » 04 wrz 2015, 09:06

Aaaaaaaa..... widzisz :) To zupełnie zmienia postać rzeczy :p

Nie wykrywa on zmiany prędkości a zmianę dynamiki maszyny - zmieniając kierunek osi musi wyhamować i rozpędzić osie zgodnie z motor tuning więc wyczuwa tak naprawdę nachylenie rampy silników - czym wolniejsze przyspieszenia tym dłuższa rampa/dłuższe wyłączenie THC, źle zrozumiałem zamierzenia autora no ale tak jest zawsze - zanim zrozumiesz co autor miał na myśli to trochę schodzi :P

Wychodząc z tego założenia to jeśli dynamika maszyny jest mocna to nie trzeba wyłączać THC bo 'nie zdąży' zanurkować ? Dobrze myśl? Jeśli tak to mnie poprawcie....

[ Dodano: 2015-09-04, 09:08 ]
Prokopcio a da się sygnał delaytime wyciągnąć na zewnątrz z THC? Tzn żeby na którymś pinie podczas odliczania trzymał napięcie (np zasilania) a po odliczeniu czasu wyłączał?

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 04 wrz 2015, 12:46

snajperman-s1 pisze:a da się sygnał delaytime wyciągnąć na zewnątrz z THC?
W projekcie fizycznie nie zostało przewidziane wyjście.
W jakim celu to potrzebujesz?

Awatar użytkownika

karpik74

Post napisał: karpik74 » 04 wrz 2015, 12:54

Może najpierw lepiej poznać, zrozumieć zasadę działania DISABLE. Potem łatwiej będzie wprowadzać ustawienia?

Zakładamy, że maszyna działa prawidłowo- zmienia dynamikę na rogach i łukach. To jest kwestia ustawień indywidualnych a nie samego DISABLE.

DISABLE aktywuje się podczas wykrycia zmiany dynamiki maszyny:

- czy reaguje na zmniejszenie dynamiki, czy również na zwiększenie (prosta(większa) dynamika- łuk (mniejsza dynamika)- prosta (większa dynamika), itd.)?

Czas aktywacji DISABLE określony w d-t.

- jeżeli cięcie łuku, nie skończy się przed czasem d-t, to DISABLE dezaktywuje się na łuku ?

- DISABLE "analizuje dynamikę" po wykryciu łuku czy rozpoczęciu programu, może w innym momencie ?

snajperman-s1

Post napisał: snajperman-s1 » 04 wrz 2015, 13:21

Widziałem w firmie gdzie pracuje mój brat na laserach że przy dyszy z boku doprowadzona jest rurka z boku z ciśnieniem powietrza. Podczas przebijania grubych blach lub przy małych otworkach wyrzuca duże ciśnienie pod kątem pod dyszę aby w przypadku grubej blachy wyrzucić wypływkę obok dyszy (brat mówił że jak się im to na jakiś czas zepsuło to dysze szły 3x szybciej) a przy małych otworkach robi sekwencję wpalenia, przedmuch i cięcie... może by to zaadoptował do plazmy - a czas d-t jaki załącznik elektrozaworu dodatkowego przedmuchu.

Choć chyba lepiej zrobić to na przekaźniku czasowym sprzężonym z załączaniem plazmy...

Autor tematu
prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: prokopcio » 04 wrz 2015, 13:38

karpik74 pisze:Może najpierw lepiej poznać, zrozumieć zasadę działania DISABLE. Potem łatwiej będzie wprowadzać ustawienia?
racja. Później (za godzinkę /może dwie) postaram się to dokładnie wyjaśnić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”