Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 237
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

#311

Post napisał: dudziak4 » 01 lut 2019, 17:28

Czy jest sposób aby zwolnić Macha przy regulacji THC?
Niestety nie ma ponoć w machu4 jest to lepiej rozwiązane ale i tak do csmio/s czekam na simcnc i ich thc.
Jest inna opcja obniżenia progu prędkości reg THC w Machu czy zostaje tylko ograniczenie prędkości Z? (poprzednia maszyna miała Z speed 1800mm/min i było OK) lub podpięcie THC jako samodzielną regulacje?
Moja zetka może latać 30000mm/min a jest przykręcona tak jak powyżej mi to nie przeszkadza a wręcz uważam że pozwoliło mi kilka razy uratować palnik przed mega dzwonem, jak chcesz uniknąć szycia ważniejsze od prędkości jest przyspieszenie trzeba trochę powalczyć z ustawieniami. Miałem podłączone jako sd i jako 150 na sd chodzi płynniej bez kombinacji ale 150 idzie ustawić równie dobrze.
Zainstalowane MyPlasm w opcji gdzie podaję sygnał do Mach3 a on juz realizuje ruch Up i Down
Daj w ustawieniach dłuższe d-t na 2.5-3s i będzie git możesz też skorzystać funkcji disable które działa i robi robotę.



Tagi:


snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 46
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

#312

Post napisał: snajperman-s1 » 01 lut 2019, 19:27

Disable mam podłączone ale jakoś nie moge go ustawić prawidłowo - przy 99% raz działa a raz nie a przy 98% juz cały czas działa więc średnio to rozumiem :)

Mam pomysł zrobić prosty układ logiczny który będzie spowalniał sygnał dla Macha tzn zamiast jeden ciągły sygnał trwający pełną sekunde przesyłany z THC podzielilby go na np 10x 100ms, 20x 50ms itd
częstotliwość zrobić regulowaną np od 1ms - 1000ms i mamy regulacje szybkości THC poza Machem i poza THC :)

Co o tym myślicie? 🤔


dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 237
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

#313

Post napisał: dudziak4 » 01 lut 2019, 19:59

Ja disable załączam przez reguły ustawione w sheetcam i działa to dobrze a antydive w machu działa ponoć tylko z określonym wyjściem ponoć (nie wiem dokładnie, nie używam dla mnie ono nie działa)
Mam pomysł zrobić prosty układ logiczny który będzie spowalniał sygnał dla Macha tzn zamiast jeden ciągły sygnał trwający pełną sekunde przesyłany z THC podzielilby go na np 10x 100ms, 20x 50ms itd
częstotliwość zrobić regulowaną np od 1ms - 1000ms i mamy regulacje szybkości THC poza Machem i poza THC :)
Zrób i przetestuj jestem jak najbardziej za.


snajperman-s1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 46
Posty: 340
Rejestracja: 22 kwie 2010, 10:34
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

#314

Post napisał: snajperman-s1 » 01 lut 2019, 20:22

Tez używam Sheetcama - jak masz zrobione te reguły?
Ja tylko z niego steruje THC ON i OFF i mam dopisane zwalnianie przed naroznikami i wolniejsze ciecie otworów ale z tego co zauważyłem to jeśli w trakcie kodu dorzuci sie np zmianę wyjścia (OUT dopisane do DISABLE) to robi taki przeskok Mach jakby zacięcie. No chyba ze jest to TYLKO po LPT...


dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 237
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

#315

Post napisał: dudziak4 » 01 lut 2019, 21:33

a jak używasz przełączania THC ON/OFF makrem? i przy tym też ci robi lekką pauzę? Czy sterujesz w jakiś inny sposób.
Używasz makra i zapis DoOemButton 123 ?


szary11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 34
Posty: 234
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Nowa generacja prostego THC - pomysł na :)

#316

Post napisał: szary11 » 11 lut 2019, 21:58

U mnie disable załącza m8, a wyłącza m9, kod generuje tak jak Wy sheetcam-em. Troszkę pogrzebać w PP i działa jak się chce.
Troszkę dłużej mi zeszło z punktowaniem palnikiem pod wiercenie, ale także ładnie już chodzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”