Zdzichu CNC
-
luc_besson
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 17
Jasne, zapraszamy do łódzkiego FabLabu. Upieczesz 3 pieczenie na jednym ogniu, bo od razu zobaczysz jeszcze Malutką Plazmę i ploter "Bożena".slider pisze:Jest szansa żeby odwiedzić Zdzicha ?Chętnie podpatrzyłbym jak jest zrobiony i ewentualnie podpytałbym o parę rzeczy
-
CinekX0
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 3
luc_besson,
dzięki za podpowiedź! Po chwili namysłu będę wzorował się na Twoim stole
Podoba mnie się to!
Zastosuję 25mm alu podstawy i na to płytka 8-9mm po splanowaniu więc powinno być dobrze.
Trzeba jeszcze znaleźć rozwiązanie jak odprowadzać chłodziwo... temat do przemyślenia
Pozdrawiam, i życzę wielu wiórów!
dzięki za podpowiedź! Po chwili namysłu będę wzorował się na Twoim stole
Zastosuję 25mm alu podstawy i na to płytka 8-9mm po splanowaniu więc powinno być dobrze.
Trzeba jeszcze znaleźć rozwiązanie jak odprowadzać chłodziwo... temat do przemyślenia
Pozdrawiam, i życzę wielu wiórów!
-
luc_besson

No tak. Na razie leje się na posadzkę. Chociaż nasz system chłodzenia/smarowania jest oparty o mgłę, więc dużo bałaganu nie ma:CinekX0 pisze:Trzeba jeszcze znaleźć rozwiązanie jak odprowadzać chłodziwo... temat do przemyślenia

Wstyd się przyznać, ale dopiero niedawno Zdzichu zyskał porządną szafkę sterowniczą. Kiedyś wszystko było w wielkim pająku na kawałku płyty wiórowej. Tu w trakcie testów enkoderów:

Powyższa rzeźba nie przeszkadzała Zdzichowi realizować zleceń
Teraz wygląda to znacznie poważniej:

Na usprawiedliwienie opóźnienia, mam tylko prace rozwojowe mojej wersji Yapsca (i konieczność posiadania dobrego do nich dostępu). Chociaż, chyba większość konstruktorów maszyn na tym forum, uważa porządek w szafce sterowniczej za "zło konieczne"...
Szafka to Rittal 500x500. Cała aparatura, zmieściła się dosłownie na styk. Kombinowania było co nie miara. Co raz jakaś kolizja wychodziła. Ale w końcu znaleźliśmy optimum, nawet jest ledowe podświetlenie wnętrza i dwa miejsca na serwowzmacnicze YASKAWA. Tylko po co
Zasilanie z jednej fazy 230V. Każdy odbiór ma swoje zabezpieczenie typu es. Całość załączane z pakieciaka na drzwiach i przycisków Start/Stop (prze stycznik).
Płytę pod złącza Zdzichu tradycyjnie wyciął sobie sam:

Filmik z tej pracy jest parę postów wyżej.

Jak widać jest możliwość podpięcia do drugiego portu LPT, ale to na razie "pieśń przyszłości".
Przy okazji w końcu dołożyliśmy porządne osłony przeciwiurowe. Cięte laserem i gięte zginarką CNC. Połasiliśmy się na wykonanie z blachy nierdzewnej 1.5mm - będzie na wieki (ale w portfelu bolało

Nawet miejsce na logo FabLabu się znalazło:

Kolejna zmiana to dołożenie przystawki do drugiego wrzeciona Kress.

Przyczyny takiego posunięcia były dwie:
Po pierwsze pomyśleliśmy, że w przypadku uszkodzenia głównego wrzeciona lub serwowzmaczniacza, to jesteśmy udupieni z robotą.
A po drugie Kress ma max. 29000obr/min, co może być całkiem ciekawe przy grawerowaniu. Pierwsze próby jednak nie powalają. Kultura pracy Kressa o wiele niższa niż we wrzecionie głównym - hałas niemiłosierny, obudowa wibruje (na szczęście nie przenosi się na konstrukcję maszyny), mierzalne bicie uchwytu (przypomnę, że wrzeciono główne, napędzane serwem nie ma mierzalnego dostępnymi w FabLabie metodami pomiarowymi
Ps. Chcenie zobaczyć co widzi Zdzichu podczas pracy?

-
syntetyczny
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
I pytanie za 100pkt, czemu Mach?Skoro maszyna ma kamerkę, mogłaby być ona wykorzystana do bazowania materiału spod programu. W linuxCNC prosto i przyjemnie, poza tym na youtubie macie:
[youtube][/youtube]
demo sterowania falownika od 0-10V...Z tym, że to można załatwić kondensatorem i rezystorem i można sterować wrzecionem spod programu. Co więcej, jak podepniecie enkoder wrzeciona pod LinuxCNC będzie można gwintować
[youtube][/youtube]
demo sterowania falownika od 0-10V...Z tym, że to można załatwić kondensatorem i rezystorem i można sterować wrzecionem spod programu. Co więcej, jak podepniecie enkoder wrzeciona pod LinuxCNC będzie można gwintować
-
luc_besson

Maszyna nie ma kamerki. Ta była tymczasowo założona do paru ujęć 360 stopni.syntetyczny pisze:I pytanie za 100pkt, czemu Mach?Skoro maszyna ma kamerkę, mogłaby być ona wykorzystana do bazowania materiału spod programu. W linuxCNC prosto i przyjemnie...

Swoją drogą Mach3 też obsługuje "prosto i przyjemnie" kamerkę USB.
Rezystor i kondensator? Chyba było by za prostosyntetyczny pisze:demo sterowania falownika od 0-10V...Z tym, że to można załatwić kondensatorem i rezystorem i można sterować wrzecionem spod programu. Co więcej, jak podepniecie enkoder wrzeciona pod LinuxCNC będzie można gwintować
Nawet gdzieś mam enkoder dedykowany do tego serwa i myślałem o gwintowaniu "rigid", ale mi przeszło. Za dużo kombinowania, poza tym czy mi to w ogóle potrzebne? Nie zapominaj też, że pomiędzy motorem, a wrzecionem jest paskowa przekładnia podwyższająca, więc wdaje się luz i moment na oprawce jest niższy. Kiedyś patrzyłem, to już M6 by ciężko szło. Docelowo pewnie bez oprawki pływającej by się nie obyło.
A na moim YouTubie słusznie wypatrzyłeś chyba już ostatni element frezarkowej układanki - Pilot/ Sterownik obrotów do wrzeciona:
https://youtu.be/LTXYWykIZCA
Sam pilot to ta sama płytka, co do sterowania serwami, tylko z innym oprogramowaniem.
Najprzyjemniejsze dla mnie było jednak robienie obudowy. Lubię takie wydmuszki

-
syntetyczny

- Kontakt:
-
luc_besson

-
syntetyczny

- Kontakt:
A to optoizolacji nie mają koledzy?Nie ładnie...Oj poleci zasilacz popali wsio i będzie po zabawie. Jeżeli koledzy nie są tacy co by optoizolację używać, to najprostszym wzmacniaczem jest zwykły tranzystor chociażby bc317, albo inny trójnożny robak.luc_besson pisze:Tak, ale tylko w zakresie 0-5V. Powyżej już trzeba dołożyć wzmacniacz lub inaczej zasilać układ.syntetyczny pisze:Prościej się nie da. Prosta całka z przebiegu prostokątnego
Pisać, może nie pisał, tak się czepiam z głupia franc. W końcu fablab jesteście i ładnie to by było promować wolne oprogramowanieluc_besson pisze:Nie. A ktoś tak napisał?syntetyczny pisze:Czy to znaczy, że LinuxCNC jest za trudny?