Stół podcisnieniowy

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 22 cze 2015, 14:05

Tak zaglądnąłem i może tym razem ja Ci Kamarze pomogę...

Używam stołu podobnego to Twojego zamysłu do frezowania konkretnych elementów od dawna.. w tym alu jak i bardzo małych elementów wielkości np 10-15mm z ABSu.

Używam vaku pompy dwustopniowej 0.75 kW. wysysa do zera praktycznie. Jak frezuję to pompa tak czy inaczej chodzi 100% czasu. Wszelkie próby wyłączania w trakcie raczej średnio się sprawdzały.

Doświadczenia:

Jak przyssie to Panie z krajówek mogą pozazdrościć jak sądze :P ale mała wydajność pompy powoduje że trzeba dobrze uszczelniać i to dosłownie.

Mam dwa sposoby...

1.
Do plastiku na stole podciśnieniowym mam bolce ustalające na które zakładam matryce z PCV pienionego o otworach pasujących do detalu tak żeby nawet po wycięciu wszytko pozostawało przyssane i nie było możliwości żeby przecięcie po otworze rozszczelniło stół.

2.
W zależności od wielkości elementu i dopasowania do stołu sprawdza się albo na samym stole albo na matrycy rowek w który ułożysz sznur gumowy uszczelniający i na to kładziesz coś co potrzebuje mocnego mocowania.

Ogólnie wiara, że jakiekolwiek większe frezowanie może być opędzone na zasadzie położę i będzie się trzymało pozostanie wiarą i można moim zdaniem wsadzić ją miedzy bajki chyba ze ktoś ma pompę o bardzo dużej wydajności a siły frezowania są takie ze i bez trzymania by poszło.

Jeszcze taka uwaga... przy frezowaniu najmniejszym problemem jest przesuwanie materiału. Poliwęglan 5mm 150x150 przyssany 700mbar już jest nie do przesunięcia ręcznie. Problem zaczyna się z podnoszeniem materiału jeśli ten jest mało sztywny. Frez go podnosi i przez to następuje rozszczelnienie całego stołu.
Dla konkretu PCV pienione frez 2mm 12 000 rpm 1300mm/min zagłębienie 6mm. Przy elementach wielkości min 200x100 ciśnienie 650-700mb zakładam graniczne na frezowanie a w zasadzie już po nim z wyfrezowanymi detalami i tym co się przy okazji rozszczelniło. Przy elementach mniejszych wypada nie wychodzić z 500mbar a elementy wielkości 10x20 to w ogóle schodzę na 100mbarów i skrobie po 0.5mm.

Pozdrawiam
FDSA

Tagi:

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 cze 2015, 14:31

FDSA pisze: Ogólnie wiara, że jakiekolwiek większe frezowanie może być opędzone na zasadzie położę i będzie się trzymało pozostanie wiarą
Z wiarą to u mnie trochę na bakier :) Stolik powstaje właściwie tylko do grawerowania sprawdzianów w pociętych formatkach od A5 do A2 z pleksy. Plastikowy wynalazek z Allegro na odkurzaczu trzymał to i ten da radę. A mniej będzie utykania dookoła.

komar190
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: komar190 » 22 cze 2015, 19:24

Nie chcąc zakładać nowego tematu i zaśmiecać, zapytam tutaj

Czy użycie pcv spienionego jako korpus/obudowa do stołu podciśnieniowego to dobry pomysł? Nie znalazłem nigdzie informacji czy pcv spienione przepuszcza powietrze. Niby jest to struktura spieniona zamkniętokomórkowa ale czy na poziomie komórkowym pcv nie jest jakieś tam gazoprzepuszczalne.
Zrobiłem jakiś czas temu stół z mdf'u ale z biegiem czasu nawet lakierowany mdf gubi wymiary. Trochę lipa wychodzi jak po nałożeniu na to płyty 5-6mm z mdf i splanowaniu całości za jakiś czas i tak banan i garby wychodzą.
Tak sobie wymyśliłem żeby ten mdf gruby zastąpić czymś czego wilgoć z biegiem czasu i tak nie sponiewiera.
Mam próbki czegoś takiego co się nazywa pcv xtra. Taki sandwich pcv twardego ze spienionym. To twarde pcv daje dużo wyższą sztywność w porównaniu do samego pcv spienionego. Jako baza chyba byłoby to na tyle sztywne. Tylko nie chciałbym się przekonać kupując taki kawał arkusza i frezując go kilka godzin że powietrze i tak wejdzie bokami :-)

komar190
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: komar190 » 24 cze 2015, 20:20

ponawiam pytanie
czy ktoś jest w stanie wypowiedzieć się na temat poruszony przeze mnie wyżej?

Dzisiaj podzwoniłem po dystrybutorach tworzyw pytając o HPL, PE i PP i ceny przy grubych płytach są bardzo konkretne i tylko pełne arkusze 1,5x3m

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 cze 2015, 20:39

Co do MDF to nie miałem styczności :) a o tworzywa pytaj http://www.ensinger.pl/pl/
Standardowo kupuję 1mx1m.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 24 cze 2015, 21:12

komar190 pisze:
Dzisiaj podzwoniłem po dystrybutorach tworzyw pytając o HPL, PE i PP i ceny przy grubych płytach są bardzo konkretne i tylko pełne arkusze 1,5x3m
Pe dwustronnie heblowany (planowany) dostaniesz w Plastics w arkuszach 1 x 2m. Różne grubości.

Kamar - też siedliśmy do stołu ciśnieniowego 1200x1200 na pompie busha 2,2kW, Marek już 3 projekt stołu robi tak się chłopczyna wciągnął, także niedługo wymienimy doświadczenia.
U nas tylko o tyle problem, że obróbce poddawany materiał który w dużym stopniu przepuszcza powietrze.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ma555rek » 24 cze 2015, 21:20

gaspar pisze:materiał który w dużym stopniu przepuszcza powietrze
Jeżeli to są wycinanki to przykryj papierem pergaminowym
A płytę ssawną zrób dwustronną - spód przysysa się całą powierzchnią do stołu maszyny a góra sekcjami trzyma detal. Przynajmniej nic nie będzie brzęczeć i odstawać i nie będzie musiało mieć 0,5 tony wagi.
Pasjonat

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 26 cze 2015, 17:58

gaspar pisze: także niedługo wymienimy doświadczenia.
Pokazywać, pokazywać :) Mój już gotowy, czeka aż będzie potrzebny. Teraz mnie nachodzi na zrobienie kilku pomocniczych sekcji ssących między kanałami teowymi na dużym ploterze :)
Tylko co z chłodziwem na co dzień ? Zrobić tylko kilka większych otworów na sekcji i zatykać jak nie używane ? Tylko bez rewelacyjnych pomysłów z dwustronną płytą ssawną na stole teowym :)

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ma555rek » 26 cze 2015, 19:14

Ech Kamar, prześmiewco, jak czegoś nie ogarniasz to wyśmiejesz.
Jednemu rowki teowe przeszkadzają a drugi wykorzysta je jako kanały powietrzne do poszczególnych sekcji - drobna modyfikacja aluminiowej płyty i gotowe.
Albo płytę ssawną postawi na oringowych stopkach pomiędzy rowkami
Albo dziesiątki różnych wariacji - co jeden to inne rozwiązanie
Ale nie traktuj tego co napisałem tak serio, tylko raczej jak taki balkonik intelektualny. Z luzem. Dużo was tam, z pewnością któryś coś wymyśli.
No i nie próbuj dosłownie stosować u siebie - nie masz powierzchni stołu która do tego się nadaje.
Nie dlatego że brudno tylko dlatego że starsze obrabiarki powierzchnie stołu miały strugane.
Pamiętasz jak to wyglądało?
Takie są w warsztacie u ojca. Do dzisiaj.
Pasjonat

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 26 cze 2015, 19:34

kamar pisze: Tylko co z chłodziwem na co dzień ? Zrobić tylko kilka większych otworów na sekcji i zatykać jak nie używane ?
No właśnie tak. Nasz będzie "hybrydowy" - to takie modne ostatnio eheh. Ssący i umożliwiający montaż łapami. Generalnie też ze 40mm grubości alu a cała instalacja podciśnienia będzie przechodzić też przez płytę granitową, także jest wyzwanie. Trzy sekcje 300x1200mm. Jeszcze pewnie chwila zejdzie zanim go wykonamy, bo to ostatnie ogniwo łańcucha, ale projekt już jest a testy na mniejszym przeprowadzone :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”