Niech będzie. Ale nadal Piko musi móc to wysterować. Czyli musiałaby być faktyczna 4 oś dostępna w systemie.RobWan pisze:Co do Inkscape to miało być napisane obrotowego.
WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 63
Ja mam to na co dzieńbh91 pisze:przydało by się chociażby opcjonalnie aby wrzeciono podczas dojazdu i opadania już się rozpędzało. Jeśli ustawię np 6 sekund a dojazd trwa 4 to zaczeka sobie jeszcze 2 i leci z programem.
Miałem właśnie serię elementów - aż mnie krew zalewała

West pewien sposób na obejście aczkolwiek KULAWY. Wrzeciono startuje bodajże na wysokości dojazdowej. Więc ustawiam ja dość wysoko i potem ułamek sekundy albo nawet zero czasu oczekiwania na rozpędzenie w ustawieniach sterownika.
To rozwiązanie jest kulawe dlatego, że te wszystkie wektory "techniczne" dojazdowe i tak się pojedynczo po kolei realizują. Czyli wrzeciono jedzie, staje, znowu jedzie... Ale i tak to szybciej wychodzi na mój sposób. Drugie ograniczenie jest takie, że często fizycznie nie ma zapasu w Z na dodatkową (rozpędzającą wrzeciono) odległość dojazdową. Jak wiadomo, frezarki ogólnie nie grzeszą zapasem w Z.
Mnie brakuje jeszcze jednej opcji odjazdu po wykonaniu pracy. Mamy odjazd na zadaną wysokość bezpieczną i mamy odjazd na punkt referencyjny Gxx. Przydałoby się jeszcze połączenie, czyli odjazd na punkt Gxx z jednoczesnym zachowaniem wysokości bezpiecznej. Żeby nie wykonywać zbędnych nadmiarowych przejazdów w Z. Oczywiście odjazd najpierw Z, potem XY a najazd odwrotnie - o tym nawet nie warto wspominać.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 22
mc2kwacz,
Lecz ta metoda zabiera możliwość rozpędzenia się podczas zjazdu - program po wykonaniu odjeżdżał na bok aby wygodnie i szybko zmienić detal.
Potem klikam start na panelu, w międzyczasie podciśnienie załączam i gdyby już jadąc do punktu startowego programu wrzeciono się rozkręcało oszczędzał bym te 5-7sekund
Pomysł z dużą wysokością bezpieczną sprawdzę dziś - dzięki
Ten fakt obszedłem - robiąc jazdę referencyjną nacisnąłem ręcznie krańcówkę Z w połowie normalnego zakresu i zabazowała się niżej.Mnie brakuje jeszcze jednej opcji odjazdu po wykonaniu pracy. Mamy odjazd na zadaną wysokość bezpieczną i mamy odjazd na punkt referencyjny Gxx. Przydałoby się jeszcze połączenie, czyli odjazd na punkt Gxx z jednoczesnym zachowaniem wysokości bezpiecznej. Żeby nie wykonywać zbędnych nadmiarowych przejazdów w Z. Oczywiście odjazd najpierw Z, potem XY a najazd odwrotnie - o tym nawet nie warto wspominać.
Lecz ta metoda zabiera możliwość rozpędzenia się podczas zjazdu - program po wykonaniu odjeżdżał na bok aby wygodnie i szybko zmienić detal.
Potem klikam start na panelu, w międzyczasie podciśnienie załączam i gdyby już jadąc do punktu startowego programu wrzeciono się rozkręcało oszczędzał bym te 5-7sekund
Pomysł z dużą wysokością bezpieczną sprawdzę dziś - dzięki

Jest robota - jest pinonc 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Przydałaby się opcja korekcji geometrii związanej z prostopadłością osi X i Y.
Wiem że profesjonalistów to nie obchodzi, bo maszyna musi być idealna, jednak nie jeden amator (np. ja) chciałby pewnie skorygować swoją kulawą maszynę. U mnie nie występuje duża rozbieżność, ale na 20cm mam odchyłkę 0,1mm. Przy większych detalach muszę kombinować. Planuję zakup PikoCNC, bo podoba mi się jego CAM, ale podobałby mi się jeszcze bardziej...
Może autor znajdzie gdzieś na końcu swojej listy miejsce na taką propozycję?
Wiem że profesjonalistów to nie obchodzi, bo maszyna musi być idealna, jednak nie jeden amator (np. ja) chciałby pewnie skorygować swoją kulawą maszynę. U mnie nie występuje duża rozbieżność, ale na 20cm mam odchyłkę 0,1mm. Przy większych detalach muszę kombinować. Planuję zakup PikoCNC, bo podoba mi się jego CAM, ale podobałby mi się jeszcze bardziej...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 59
Szacuje to na dwadzieścia linijek programu więc jak nie zapomnę to zrobię.Przydałaby się opcja korekcji geometrii związanej z prostopadłością osi X i Y.
...
Chciałem jeszcze wspomnieć nad czym pracuje ostatnio – tak uprzedzająco bo nie wiem czy nie przesadziłem tym razem

Na drugim obrazku program generujący impuls resetujący dla serw w momencie naciśnięcia „RUN”.
Na trzecim rejestry, które mamy do dyspozycji: IN, OUT to rejestry wejść i wyjść fizycznych reszta to I/O logiczne.