Nie, tego imaka do takiego orania nie zaprzęgnę. To jest mały AA. Szkoda go. On ma toczyć i nic poza tym. Mam tuleję PTM-15 Fi32-MK2. Dorobię kawał bloku metalowego i przykręcę na dwie śruby w rowku teowym na bokach tak żebym mógł jeździć tym w poprzek. Wtedy wywiercę z uchwytu otwór z 20 mm i roztocze go na 32 pod tuleję. Ją skontruję w tym bloku śrubami dociskowymi w kilku miejscach i taki masywny stabilny imak z tuleją z tego wyjdzie. Podobnie jak w tym mulifix dwie śruby popuszczam i wyjeżdża ze stołu. Tak że szybkie montowanie ale stabilnie. Akurat program można napisać na delikatne wiercenie wycofywanie etc. , ale i tak chcę MK2 na suporcie mieć pancernie zrobione żeby nie stękało przy głębokich otworach czy innych takich co stawiają opór.RomanJ4 pisze:Wygodna rzecz, nawet inne narzędzia można montować (np rozwiertaki). Dobrze sobie zrobić na sankach poprzecznych uchylany zderzak(z blokowaną śrubą regulacyjną) który pozycjonuje sanie poprzeczne i oś tulei imaka w osi toczenia(nie trzeba za każdym razem centrować)
Jaki masz rozmiar (A)?
w razie czego można dostać tu
imak szybkozmienny
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Mam zrobione gniazdo na przedłużaną przejściówkę ze stożka mk3 na mk2 w tylnej nodze przystawki frezerskiej na stałe jeżdżącej na suporcie - sprawdza się idealnie. Suba na wiercenie rzędami i kolumnami z wycofywaniem też mam
Znaczy - da się zrobić jeden otwór, albo ich dowolną ilość w określonym rozstawie, np owiercić stół otworami do mocowania detali.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
Ja mam taki blok żelastwa żeliwnego co robił za obciążnik wiatkiMlKl pisze:Mam zrobione gniazdo na przedłużaną przejściówkę ze stożka mk3 na mk2 w tylnej nodze przystawki frezerskiej na stałe jeżdżącej na suporcie - sprawdza się idealnie. Suba na wiercenie rzędami i kolumnami z wycofywaniem też mamZnaczy - da się zrobić jeden otwór, albo ich dowolną ilość w określonym rozstawie, np owiercić stół otworami do mocowania detali.

Wyjdzie z tego kostka 100x100x65. Z tego dorobię imak pod MK2. W przyszłości można na tym zamontować też przystawkę do frezowania do jakiejś drobnicy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3