Wiertarko-frezarka Bernardo FM45 na CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 30

Post napisał: Alvar4 » 06 mar 2015, 22:35

Minęło kilka dni na warsztacie i teraz dla Was kolejna porcja fotek i trochę nudnego czytania.

Zabrałem się za kolumnę osi Z. Nie będę Was zanudzał kolejną porcją fotek ze żmudnego skrobania bo już i tak pewnie macie dość oglądania żeliwa. W skrócie powiem tylko tyle że jak zwykle był sajgon i duużo szlifowania kątówką aby jakoś poprawić te powierzchnie. Do tego powierzchnie jaskółki miały inne kąty i wszystko tam tarło się punktowo. W jednym końcu ciaśniej a w drugim luźniej. Porzuciłem skrobak na rzecz kątówki i cienkiej tarczy i po troszeczku szlifowałem i pasowałem aż po kilku dniach wreszcie usiadło jakoś na swoim miejscu. Resztę doskrobałem lekko.

Teraz oglądamy aluminium. Betty frezuje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naszło mnie jakoś na próby anodowania. W sumie ofiara jest więc można na nim potrenować :razz:
Przepis jest dość prosty (wszystko można znaleźć w necie) tylko są pewne niuanse i trzeba pilnować kilku parametrów. Nie wyszło jakoś oszałamiająco ale po kilku pierwszych błędach już trochę łatwiej mi się to robi i zaczynam łapać na co zwracać uwagę. Fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy do żeliwka. Jako że ma być centralne smarowanie to zrobiłem rowki (frezikiem 2mm) w szufladce osi Z. Po bokach otwory z gwintem 1/8 cala do montażu złączek doprowadzających oliwkę do rowków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj było frezowanie i toczenie mocowania do nakrętki kulowej. Cały dzień zabawy ale wszystko całkiem dobrze zrobione i powinno działać.

Obrazek

Obrazek

Na koniec macie jak to wygląda w całości. Fajne cukierkowe kolorki wyszły.
Płytkę pod silnik krokowy specjalnie zrobiłem większą tak aby w przyszłości można było łatwo ją przerobić pod większy silnik z rodziny 86 mm (Nema 34). Teraz jest założony 60-cio milimetrowy (Nema 23).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

morcine
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: morcine » 06 mar 2015, 22:55

Tak patrze i kolejna maszyna skrobana poprawiana to chyba z moją trafiłem jak w totka :mrgreen:
Nie odnosisz wrażenia że te żeliwko jest trochę za miękkie ? Mnie parę razy na stół upadła to tulejka czy nakrętka er32 i .... dziurka wgniot.

Tak się zastanawiam czy nie lepszym rozwiązaniem chociaż dużo droższym byłoby zedrzeć jaskółki i wstawić wózki i szyny Hiwin

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 07 mar 2015, 01:30

To żeliwko jest miękkawe ale to tak na prawdę zależy od odlewu na jaki się trafi. Krzyżak mi się obrabiało łatwiej niż stół teowy od spodu. Widać stolik jest z lepszego żeliwa. Co do usuwania jaskółek i montażu prowadnic liniowych to odpada z racji kosztów i pracochłonności. To miała być niskobudżetowa konwersja na CNC. Poza tym jaskółki są sztywniejsze i lepiej znoszą/tłumią drgania niż wózki.
Maszyna po konwersji będzie przypominać amerykańskiego (kitajskiego) Tormacha. Jak tylko coś zmajstruję to podzielę się z Wami następną porcja fotek.
Obrazek

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 mar 2015, 04:59

Alvar4 pisze:T To miała być niskobudżetowa konwersja na CNC.
Ile ten "niskobudżetowy" sprzęt pochłoną Twoich roboczo-godzin ? :) I jak wyceniasz tą roboczo-godzine ? :) Może bym coś podrzucał :)

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 07 mar 2015, 09:12

Patrząc po zdjęciach pękło już ze 60rbg ;) Patrząc tak na zdjęcia i robotę jaką to pochłonęło, to kupując maszynę za niespełna 10tyś, czy to nową, czy używaną, to jedyną zaletą tego rozwiązania jest to, że nie trzeba mieć super specjalistycznego sprzętu do przewożenia ciężkich załadunków...
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 07 mar 2015, 10:38

Policzyłem i wyszło jedynie.... 75 godzin.... ja pierdziu..... a tu roboty specjalnie nie widać... :mrgreen:
Z początku ustaliłem termin tak na oko tydzień czasu i jakieś 500 do 1000 za montaż śrub i silników. Resztę sobie klient sam dopracuje we własnym zakresie. No a maszynka stoi już ponad miesiąc i w sumie może połowa roboty zrobiona :P. A tu mnie jeszcze namawiają żeby jej wyspawać podstawę i obudowę.
Ile za roboczogodzinę? Planowałem brać jakieś 2 dychy za godzinkę*. Jak zwykle pewnie na koniec się to jakoś rozsądnie policzy. Dojdą jeszcze koszty materiałów (aluminium, śrubki, paski, łożyska, uszczelniacze) i z niskobudżetowej zrobi się jak zwykle.

* Tylko żeby się nie okazało że mi tu zaraz 10 osób będzie chciało swoje klamoty zwozić na przerobienie bo tanio robią i jeszcze zdjęcia pokazują :razz:
Ostatnio zmieniony 07 mar 2015, 10:56 przez Alvar4, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: grzes_rupinski1 » 07 mar 2015, 10:43

75hx6zł rbh = 450zł :)
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 07 mar 2015, 11:00

Sorry ale za 6 złotych to ja z wyra nie wstaję :razz:
Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 07 mar 2015, 11:53

50dych za godzinę co by na zus starczyło :wink:
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Dudi1203 » 07 mar 2015, 19:36

Tożto dobrze urodzony rolnik :) Rekami i nogami bedzie sie krusu trzymał, czemu sie w sumie nie dziwię

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”