Moja frezarka bramowa 400x600x170(regulowana wysokość - 500)

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 12 cze 2007, 23:51

Maszynka bardzo pierwszorzędna. Gratulacje.

Myślę, że gdybyś jednak skorzystał z podpowiedzi wielu kol. z forum i podparł wałki, to sporo zyskałbyś na sztywności, a co za tym idzie na eliminowaniu drgań.

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Tagi:

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 13 cze 2007, 00:38

drugie podejscie:

tak ciekawosci, mozesz podac przykladowe parametry na jakich idzie na tym frezowanie aluminium?
1. srednica freza
2. obroty
3. posuw
4. zaglebienie
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 13 cze 2007, 07:13

A ja zapytam jeszcze jaki był orientacyjny koszt budowy no i przyłączam się do pytania z tytułu jakie parametry podczas frezowania alumu :wink:
Piotr Rakowski pisze:że gdybyś jednak skorzystał z podpowiedzi wielu kol. z forum i podparł wałki, to sporo zyskałbyś na sztywności, a co za tym idzie na eliminowaniu drgań.
wile osób pyta mnie dlaczego podpory daje w swoich konstrukcjach i czy są one potrzebne , ale tutaj mamy odpowiedz i przykład - "jaka jest potrzeba stosowania podpór" zawsze można zastosować grubsze fi wałków ale co za tym idzie podniesienie kosztów co zapewne wyrówna się z ceną podpór :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 13 cze 2007, 07:33

na tym można już zarabiac.
Najważniejsze to to,że większośc do swoich pierwszych konstrukcji stosuje sterowniki "półkrokowe" i do tego jakieś silniczki 0,5Nm , nie słuchając się rad innych i łudząc się, ze można na tym latac.
Ty od razu wybrałeś 542 nie oszczedzajac pieniędzy, bo to rzeczywisie jedna z lepszych ofert rynkowych, co do sterowania krokowcem .
Co do minusów:
1. Napewno ta nieosłonięta śruba
2. Ten odciąg, to coś co może pracowac przez dłuzszy czas czy zwykł odkurzacz?
Ze swojej strony mogporadzic, zę jeśli się chce frezowac w materiałąch:drewnie, plexi...
to bez wyciagu ani rusz. Na początku myślałem ze sie obejdzie- nic z tego! wszystko zaje...kurzem i pyłem. No i musi byc cos, co mozę pracowac przez dłuższy czas ( nie tak jak zwykły odkurzacz- nie dos co się grzeje, to jeszcze pobiera więcej energi niż całośc zasilania maszyny i komputera :) )
ja mam "małą" turbinkę, napędzaną z przełożęniem na pasku, silnikiem 500 W- radzis sobie swietnie
turbina-taka od malucha z silnika- chłodzenie ale to przykłąd...

3. wałki niepodparte...

fajna maszyna

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 13 cze 2007, 07:39

Bysiu pisze:Ty od razu wybrałeś 542 nie oszczedzajac pieniędzy, bo to rzeczywisie jedna z lepszych ofert rynkowych, co do sterowania krokowcem .
ba i do tego jeszcze krokowce 3 Nm ( ośmiodruty :mrgreen: ) co zapewni zapas i możliwość przełożenia elektroniki + silniki do następnej lepszej większej konstrukcji :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Zbych07 » 13 cze 2007, 07:58

Bysiu pisze:-elektrowrzeciono Nordex 850W 10-30tys/RPM
Jak oceniasz to wrzeciono ?.
Pytam w kontekście innego wątku:
https://www.cnc.info.pl/topics63/wrzeci ... ght=nordex

A Twoja maszynka ?
Dobre podzespoły ( silniki i sterowanie ) , ekonomiczne i nieco innowacyjne rozwiązanie.
Ciekawe przykłady wykonanych prac.
Dobre tempo budowy.
Na forum wiele jest przykładów ciekawych projektów ...... które pozostają ciekawymi projektami :???: :mrgreen:
Jednym słowem , należy pogratulować wyniku.
Czy z perspektywy pierwszych obserwacji maszynki w czasie pracy, planujesz jakieś udoskonalenia ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Bysiu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 15

Post napisał: Bysiu » 13 cze 2007, 12:48

Dziękuję bardzo za wiele porad. Jeśli chodzi o odciąg to jest to zwykły odkurzacz lecz ma tą zaletę(regulowane obroty 250-1100) że może iść bardzo długo(przy grawerce w drewnie BMW szedł 7godz bez odpoczynku i nadal działa). Np. planując aluminiowy stół użyłem freza fi12, posuw ok.200mm/min, prędkość wrzeciona 15tys/min, zagłębienie było co 3x0.2mm tak aby stół był idealnie równy. Biorąc pod uwagę nie osłoniętą śrubę osi Y to rzeczywiście był to mój błąd lecz podczas frezowania przemiatam ją miotełką i to jak na razie wystarcza. Maszynka na razie stoi w pokoju bo jest w fazie testów, jak się już spisze to pójdzie do piwnicy pracować. W przyszłości planuję zmienić śruby trapezowe na kulowe i zamienić wrzeciono na ELTE 0,85KW, lecz póki co trzeba to jechać na tym co jest:P Druga możliwość to sprzedaż całej zabawki i zrobienie drugiej na śrubach kulowych, prowadnicach szynowych i oczywiście sztywniejszej i masywniejszej :)
Cała zabawka wyniosła mnie 4000zł (3000zł frezarka+1000zł sterownik). Jak na jej osiągi to nie jest tak dużo, zwłaszcza że można na tym dużo zarobić :grin: Jako pierwsza maszynka dużo się przy niej nauczyłem o frezowaniu i odpowiednim sterowaniu. Aha i jeszcze odpowiem na pytanie dotyczącego wrzeciona- mianowicie jest to zwykła podróbka koreańska z Allegro, już raz musiałem je rozbierać bo po prostu zatrzymało się podczas grawerki w drewnie. Aktualnie po naprawie chodzi dość dobrze ale strasznie głośno. Pisze na nim 850W a jak ma 300W to jest dobrze:P Kupiłem je tak na próbę żeby się tylko podszkolić a niedługo je zmienię.

Poniżej zdjęcia BMW(wymiary 470x360)

[ Dodano: 2007-06-13, 14:32 ]
Kilka filmików z pracy frezarki
Załączniki
frezowanie mosiądzu.rar
(5.77 MiB) Pobrany 681 razy
posuw.rar
(3.27 MiB) Pobrany 767 razy
BMW.jpg
BMW.jpg (206.72 KiB) Przejrzano 1289 razy
BMW 2.jpg
BMW 2.jpg (207.01 KiB) Przejrzano 1340 razy
Bysiu

wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: wificnc » 13 cze 2007, 17:02

Super maszynka właśnie robię o podobnej budowie
Na fotkach widać że obudowy do łożysk liniowych są toczone trochę może cienka ścianka ale widać na filmach że działa a oszczędności wielkie
Rama z profili zamkniętych a o jakim wymiarze i czy była wygrzewana
Mnie najbardziej interesuje wykonywanie tych płytek PCB
Może kolega napisze w jakim programie projektowane i jak dostosowane do macha na pw

Awatar użytkownika

Autor tematu
Bysiu
Posty w temacie: 15

Post napisał: Bysiu » 13 cze 2007, 17:32

Płytki PCB robie w taki sposób, że biorę sobie zdjęcie ścieżek czarno-białe np z jakiejś stronki www i następnie przenoszę to do ArtCAM-a, używam narzędzia do tworzenia wektorów ze zdjęcia ścieżek. Później już tylko wystarczy wygenerować ścieżki narzędzia(zaznaczyć opcję aby frez jechał po krawędzi ścieżki), i przenieść plik z rozszerzeniem .tap do Macha i gotowe. Ścieżki na PCB są objeżdżane na około przez frez(zrobiony z wiertła fi3mm, które zostało zeszlifowane na ostry stożek) i tak właśnie powstaje cała płytka PCB. Jeśli ktoś zna podstawy projektowania w ArtCAM-ie to sobie z tym bez problemu poradzi.

Poniżej przedstawiam takie właśnie zdjęcia, które się nadają do ArtCAM-a:
Załączniki
stk.jpg
stk.jpg (101.97 KiB) Przejrzano 4916 razy
tda1562q.jpg
tda1562q.jpg (76.25 KiB) Przejrzano 4916 razy
Bysiu

wificnc

Post napisał: wificnc » 13 cze 2007, 19:45