Moja frezarka bramowa 400x600x170(regulowana wysokość - 500)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Maszynka bardzo pierwszorzędna. Gratulacje.
Myślę, że gdybyś jednak skorzystał z podpowiedzi wielu kol. z forum i podparł wałki, to sporo zyskałbyś na sztywności, a co za tym idzie na eliminowaniu drgań.
Myślę, że gdybyś jednak skorzystał z podpowiedzi wielu kol. z forum i podparł wałki, to sporo zyskałbyś na sztywności, a co za tym idzie na eliminowaniu drgań.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
A ja zapytam jeszcze jaki był orientacyjny koszt budowy no i przyłączam się do pytania z tytułu jakie parametry podczas frezowania alumu

wile osób pyta mnie dlaczego podpory daje w swoich konstrukcjach i czy są one potrzebne , ale tutaj mamy odpowiedz i przykład - "jaka jest potrzeba stosowania podpór" zawsze można zastosować grubsze fi wałków ale co za tym idzie podniesienie kosztów co zapewne wyrówna się z ceną podpórPiotr Rakowski pisze:że gdybyś jednak skorzystał z podpowiedzi wielu kol. z forum i podparł wałki, to sporo zyskałbyś na sztywności, a co za tym idzie na eliminowaniu drgań.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
na tym można już zarabiac.
Najważniejsze to to,że większośc do swoich pierwszych konstrukcji stosuje sterowniki "półkrokowe" i do tego jakieś silniczki 0,5Nm , nie słuchając się rad innych i łudząc się, ze można na tym latac.
Ty od razu wybrałeś 542 nie oszczedzajac pieniędzy, bo to rzeczywisie jedna z lepszych ofert rynkowych, co do sterowania krokowcem .
Co do minusów:
1. Napewno ta nieosłonięta śruba
2. Ten odciąg, to coś co może pracowac przez dłuzszy czas czy zwykł odkurzacz?
Ze swojej strony mogporadzic, zę jeśli się chce frezowac w materiałąch:drewnie, plexi...
to bez wyciagu ani rusz. Na początku myślałem ze sie obejdzie- nic z tego! wszystko zaje...kurzem i pyłem. No i musi byc cos, co mozę pracowac przez dłuższy czas ( nie tak jak zwykły odkurzacz- nie dos co się grzeje, to jeszcze pobiera więcej energi niż całośc zasilania maszyny i komputera
)
ja mam "małą" turbinkę, napędzaną z przełożęniem na pasku, silnikiem 500 W- radzis sobie swietnie
turbina-taka od malucha z silnika- chłodzenie ale to przykłąd...
3. wałki niepodparte...
fajna maszyna
Najważniejsze to to,że większośc do swoich pierwszych konstrukcji stosuje sterowniki "półkrokowe" i do tego jakieś silniczki 0,5Nm , nie słuchając się rad innych i łudząc się, ze można na tym latac.
Ty od razu wybrałeś 542 nie oszczedzajac pieniędzy, bo to rzeczywisie jedna z lepszych ofert rynkowych, co do sterowania krokowcem .
Co do minusów:
1. Napewno ta nieosłonięta śruba
2. Ten odciąg, to coś co może pracowac przez dłuzszy czas czy zwykł odkurzacz?
Ze swojej strony mogporadzic, zę jeśli się chce frezowac w materiałąch:drewnie, plexi...
to bez wyciagu ani rusz. Na początku myślałem ze sie obejdzie- nic z tego! wszystko zaje...kurzem i pyłem. No i musi byc cos, co mozę pracowac przez dłuższy czas ( nie tak jak zwykły odkurzacz- nie dos co się grzeje, to jeszcze pobiera więcej energi niż całośc zasilania maszyny i komputera

ja mam "małą" turbinkę, napędzaną z przełożęniem na pasku, silnikiem 500 W- radzis sobie swietnie
turbina-taka od malucha z silnika- chłodzenie ale to przykłąd...
3. wałki niepodparte...
fajna maszyna
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
ba i do tego jeszcze krokowce 3 Nm ( ośmiodrutyBysiu pisze:Ty od razu wybrałeś 542 nie oszczedzajac pieniędzy, bo to rzeczywisie jedna z lepszych ofert rynkowych, co do sterowania krokowcem .

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jak oceniasz to wrzeciono ?.Bysiu pisze:-elektrowrzeciono Nordex 850W 10-30tys/RPM
Pytam w kontekście innego wątku:
https://www.cnc.info.pl/topics63/wrzeci ... ght=nordex
A Twoja maszynka ?
Dobre podzespoły ( silniki i sterowanie ) , ekonomiczne i nieco innowacyjne rozwiązanie.
Ciekawe przykłady wykonanych prac.
Dobre tempo budowy.
Na forum wiele jest przykładów ciekawych projektów ...... które pozostają ciekawymi projektami

Jednym słowem , należy pogratulować wyniku.
Czy z perspektywy pierwszych obserwacji maszynki w czasie pracy, planujesz jakieś udoskonalenia ?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 15
Dziękuję bardzo za wiele porad. Jeśli chodzi o odciąg to jest to zwykły odkurzacz lecz ma tą zaletę(regulowane obroty 250-1100) że może iść bardzo długo(przy grawerce w drewnie BMW szedł 7godz bez odpoczynku i nadal działa). Np. planując aluminiowy stół użyłem freza fi12, posuw ok.200mm/min, prędkość wrzeciona 15tys/min, zagłębienie było co 3x0.2mm tak aby stół był idealnie równy. Biorąc pod uwagę nie osłoniętą śrubę osi Y to rzeczywiście był to mój błąd lecz podczas frezowania przemiatam ją miotełką i to jak na razie wystarcza. Maszynka na razie stoi w pokoju bo jest w fazie testów, jak się już spisze to pójdzie do piwnicy pracować. W przyszłości planuję zmienić śruby trapezowe na kulowe i zamienić wrzeciono na ELTE 0,85KW, lecz póki co trzeba to jechać na tym co jest:P Druga możliwość to sprzedaż całej zabawki i zrobienie drugiej na śrubach kulowych, prowadnicach szynowych i oczywiście sztywniejszej i masywniejszej
Cała zabawka wyniosła mnie 4000zł (3000zł frezarka+1000zł sterownik). Jak na jej osiągi to nie jest tak dużo, zwłaszcza że można na tym dużo zarobić
Jako pierwsza maszynka dużo się przy niej nauczyłem o frezowaniu i odpowiednim sterowaniu. Aha i jeszcze odpowiem na pytanie dotyczącego wrzeciona- mianowicie jest to zwykła podróbka koreańska z Allegro, już raz musiałem je rozbierać bo po prostu zatrzymało się podczas grawerki w drewnie. Aktualnie po naprawie chodzi dość dobrze ale strasznie głośno. Pisze na nim 850W a jak ma 300W to jest dobrze:P Kupiłem je tak na próbę żeby się tylko podszkolić a niedługo je zmienię.
Poniżej zdjęcia BMW(wymiary 470x360)
[ Dodano: 2007-06-13, 14:32 ]
Kilka filmików z pracy frezarki

Cała zabawka wyniosła mnie 4000zł (3000zł frezarka+1000zł sterownik). Jak na jej osiągi to nie jest tak dużo, zwłaszcza że można na tym dużo zarobić

Poniżej zdjęcia BMW(wymiary 470x360)
[ Dodano: 2007-06-13, 14:32 ]
Kilka filmików z pracy frezarki
- Załączniki
-
- frezowanie mosiądzu.rar
- (5.77 MiB) Pobrany 681 razy
-
- posuw.rar
- (3.27 MiB) Pobrany 767 razy
-
- BMW.jpg (206.72 KiB) Przejrzano 1289 razy
-
- BMW 2.jpg (207.01 KiB) Przejrzano 1340 razy
Bysiu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Super maszynka właśnie robię o podobnej budowie
Na fotkach widać że obudowy do łożysk liniowych są toczone trochę może cienka ścianka ale widać na filmach że działa a oszczędności wielkie
Rama z profili zamkniętych a o jakim wymiarze i czy była wygrzewana
Mnie najbardziej interesuje wykonywanie tych płytek PCB
Może kolega napisze w jakim programie projektowane i jak dostosowane do macha na pw
Na fotkach widać że obudowy do łożysk liniowych są toczone trochę może cienka ścianka ale widać na filmach że działa a oszczędności wielkie
Rama z profili zamkniętych a o jakim wymiarze i czy była wygrzewana
Mnie najbardziej interesuje wykonywanie tych płytek PCB
Może kolega napisze w jakim programie projektowane i jak dostosowane do macha na pw
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 15
Płytki PCB robie w taki sposób, że biorę sobie zdjęcie ścieżek czarno-białe np z jakiejś stronki www i następnie przenoszę to do ArtCAM-a, używam narzędzia do tworzenia wektorów ze zdjęcia ścieżek. Później już tylko wystarczy wygenerować ścieżki narzędzia(zaznaczyć opcję aby frez jechał po krawędzi ścieżki), i przenieść plik z rozszerzeniem .tap do Macha i gotowe. Ścieżki na PCB są objeżdżane na około przez frez(zrobiony z wiertła fi3mm, które zostało zeszlifowane na ostry stożek) i tak właśnie powstaje cała płytka PCB. Jeśli ktoś zna podstawy projektowania w ArtCAM-ie to sobie z tym bez problemu poradzi.
Poniżej przedstawiam takie właśnie zdjęcia, które się nadają do ArtCAM-a:
Poniżej przedstawiam takie właśnie zdjęcia, które się nadają do ArtCAM-a:
- Załączniki
-
- stk.jpg (101.97 KiB) Przejrzano 4916 razy
-
- tda1562q.jpg (76.25 KiB) Przejrzano 4916 razy
Bysiu