Jaki słupek chcesz zamontować? Dobrze rozumiem że na środku "otworu obsługowego", między drzwiami prawymi i lewymi? Po co sobie tak ograniczać dostęp do kabiny?smouki pisze:Na pewno plexy będzie, ale odnośnie kierunku otwierania to do góry to takie straszne wrota się chyba zrobią i musiałbym jakąś podpórkę zrobić, a na boki to myślałem o zastosowaniu prowadnic szufladowych, przy zamkniętych drzwiach nic by nie wystawało, a otwarcie jest tylko na chwilę żeby oglądnąć lub wsadzić, czy wyciągnąć, miejsca na boki mam, denerwować mnie będzie tylko ten słupek na środku, bo jakiś musi być,
-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Witam
Tak myślę skoro drzwi będą suwane to może zrobić jakieś uszczelki na ich połączeniu na środku , coś jak w kabinie prysznicowej i powinno być dobrze ,
tak na zakład żeby się zasuwały około 2 cm.
Uszczelki by się mineły i miał byś szczelne zamknięcie bez kombinowania ,
można by było też dać magnesy neodymowe żeby samo się nie rozjeżdżało podczas drgań maszyny czy obudowy podczas pracy.
Bo w sumie podłączenie czujnika otwarcia do E-stop to też nie głupie jest ale gdyby miała maszyna się co 5 minut na grubszym wiórze zatrzymywać to już słabo by było
Pozdrawiam
Tak myślę skoro drzwi będą suwane to może zrobić jakieś uszczelki na ich połączeniu na środku , coś jak w kabinie prysznicowej i powinno być dobrze ,
tak na zakład żeby się zasuwały około 2 cm.
Uszczelki by się mineły i miał byś szczelne zamknięcie bez kombinowania ,
można by było też dać magnesy neodymowe żeby samo się nie rozjeżdżało podczas drgań maszyny czy obudowy podczas pracy.
Bo w sumie podłączenie czujnika otwarcia do E-stop to też nie głupie jest ale gdyby miała maszyna się co 5 minut na grubszym wiórze zatrzymywać to już słabo by było
Pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
Nie wiem czy chcę wpakować tyle roboty w te drzwi, bo to dalej konstrukcja drewniana i chłodziwa raczej tam nie będzie. Ale cały czas po głowie chodzi mi wymiana drewna na stal, to może... może. Ale pewnie z każdego pomysłu coś wykorzystam. Dzięki.
Chodzi o to że rama obu drzwiczek to pewnie będzie wycięta z blachy aluminiowej i tylko okienka będą z pleksi, o takie słupki mi chodziłocube000 pisze:Jaki słupek chcesz zamontować? Dobrze rozumiem że na środku "otworu obsługowego", między drzwiami prawymi i lewymi? Po co sobie tak ograniczać dostęp do kabiny?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Można pójść dalej w tym kierunku i zasłonę zrobić z elastycznej przezroczystej grubszej folii nawiniętej na wałek zamocowany na górze nad skrzynią (coś w rodzaju rolety do okien). Aluminiową skrzynię natomiast wzmocnić z przodu przynitowanymi do niej kątownikami stalowymi. Teraz wystarczy do tej zwijanej folii dokleić po bokach, od góry i na dole paski folii magnetycznej .Powstała ramka z folii magnetycznej, jak się pewnie domyślasz, powinna mieć wymiary takie same jak ramka z kątowników stalowych. Żeby zamknąć skrzynkę przed rozpoczęciem frezowania wystarczy zsunąć roletę i pozwolić folii magnetycznej na załapanie z ramką z kątowników. Takie "drzwi" nie będą przeszkadzały w warsztacie i będą wystarczająco pyłoszczelne. Jeżeli wolisz żeby całość była z aluminium to kątowniki też mogą być aluminiowe ale na nie trzeba będzie również nakleiś paski folii magnetycznej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Stara lodówka nigdy nie umiera. Ja swego czasu właśnie ze starej lodówki zrobiłem sobie naświetlarkę do obwodów drukowanych i innych prac z metalami. Sprężarka po drobnym remoncie służyła do wysysania powietrza ze stolika na którym leżał materiał pokryty emulsją i negatyw dociskany przezroczystą folią. Po zamknięciu drzwi i włączenia całego procesu nie byłem narażony na UV .W innym czasie taka lodówka położona na plecach służyła mi do hodowli dżdżownic kalifornijskich w garażu
Pełna automatyka temperatury i wilgotności a i podopieczne mi nie uciekały. Gdyby do takiej skrzyni zmieściła się frezarka to i z hałasem rezeczywiście nie byłoby problemu. Pozostaje kwestia chłodzenia silników ale przy odrobinie inwencji i to jest do rozwiązania. Można na przykład wykorzystać chłodnicę za lodówką i dać obieg wody chłodzącej...