-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

cube000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: cube000 » 12 paź 2014, 16:08

smouki pisze:Na pewno plexy będzie, ale odnośnie kierunku otwierania to do góry to takie straszne wrota się chyba zrobią i musiałbym jakąś podpórkę zrobić, a na boki to myślałem o zastosowaniu prowadnic szufladowych, przy zamkniętych drzwiach nic by nie wystawało, a otwarcie jest tylko na chwilę żeby oglądnąć lub wsadzić, czy wyciągnąć, miejsca na boki mam, denerwować mnie będzie tylko ten słupek na środku, bo jakiś musi być,
Jaki słupek chcesz zamontować? Dobrze rozumiem że na środku "otworu obsługowego", między drzwiami prawymi i lewymi? Po co sobie tak ograniczać dostęp do kabiny?

Awatar użytkownika

fus23
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 9

Post napisał: fus23 » 15 paź 2014, 09:51

Witam
Tak myślę skoro drzwi będą suwane to może zrobić jakieś uszczelki na ich połączeniu na środku , coś jak w kabinie prysznicowej i powinno być dobrze ,
tak na zakład żeby się zasuwały około 2 cm.
Uszczelki by się mineły i miał byś szczelne zamknięcie bez kombinowania ,
można by było też dać magnesy neodymowe żeby samo się nie rozjeżdżało podczas drgań maszyny czy obudowy podczas pracy.
Bo w sumie podłączenie czujnika otwarcia do E-stop to też nie głupie jest ale gdyby miała maszyna się co 5 minut na grubszym wiórze zatrzymywać to już słabo by było
Pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 336
Kontakt:

Post napisał: smouki » 15 paź 2014, 21:57

Nie wiem czy chcę wpakować tyle roboty w te drzwi, bo to dalej konstrukcja drewniana i chłodziwa raczej tam nie będzie. Ale cały czas po głowie chodzi mi wymiana drewna na stal, to może... może. Ale pewnie z każdego pomysłu coś wykorzystam. Dzięki.
cube000 pisze:Jaki słupek chcesz zamontować? Dobrze rozumiem że na środku "otworu obsługowego", między drzwiami prawymi i lewymi? Po co sobie tak ograniczać dostęp do kabiny?
Chodzi o to że rama obu drzwiczek to pewnie będzie wycięta z blachy aluminiowej i tylko okienka będą z pleksi, o takie słupki mi chodziło
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Post napisał: kak » 15 paź 2014, 22:20

Dobre, taki warsztacik to skarb :-)

Nawiedzony pomysł na drzwi - przykręcić je na szynie do sufitu :-)
A uszczelkę zrobić z wyciętego magnesu z drzwi starych lodówek, żeby się same "zasysały".
Tylko że magnes nie działa na aluminium.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 15 paź 2014, 22:24

Fajny pomysł z tymi magnesami od lodówki. Warsztacik faktycznie mam w końcu swój całe 35m2 moje, zrobione po mojemu i na zawsze, jeśli będę chciał. Jak ogarnę wszystko to porobie zdję ia do tematu o warsztatach
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: diodas1 » 15 paź 2014, 23:03

Można pójść dalej w tym kierunku i zasłonę zrobić z elastycznej przezroczystej grubszej folii nawiniętej na wałek zamocowany na górze nad skrzynią (coś w rodzaju rolety do okien). Aluminiową skrzynię natomiast wzmocnić z przodu przynitowanymi do niej kątownikami stalowymi. Teraz wystarczy do tej zwijanej folii dokleić po bokach, od góry i na dole paski folii magnetycznej .Powstała ramka z folii magnetycznej, jak się pewnie domyślasz, powinna mieć wymiary takie same jak ramka z kątowników stalowych. Żeby zamknąć skrzynkę przed rozpoczęciem frezowania wystarczy zsunąć roletę i pozwolić folii magnetycznej na załapanie z ramką z kątowników. Takie "drzwi" nie będą przeszkadzały w warsztacie i będą wystarczająco pyłoszczelne. Jeżeli wolisz żeby całość była z aluminium to kątowniki też mogą być aluminiowe ale na nie trzeba będzie również nakleiś paski folii magnetycznej.

PiotrCz
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 17 paź 2014, 11:22

Smouki,

a może pleksi na prowadnicach szufladowych odsuwana do góry albo na dół? Ja tak w swojej obudowie zrobiłem

Edit: znalazłem fotkę:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 18 paź 2014, 12:17

do góry odsuwane nie dam rady, mam za mało miejsca, mam tylko jakieś 30cm, nad kabiną. ale dzięki za dodanie fotek. Dużo fajnych pomysłów. Jednak najbardziej obstaje przy drzwiach rozsuwanych na boki.
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 83

Post napisał: kak » 18 paź 2014, 22:07

A nie możesz jej w jakąś starą lodówkę wbudować?
Tam jest wszystko czego chcesz: szczelna izolacja hałasu, blacha od zewnątrz, szufladka na wióry, drzwi, kanał na odpływ " wilgoci" lub płynu chłodzącego, światło jak drzwi otwierasz, sprężarka :-)

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: diodas1 » 18 paź 2014, 22:18

Stara lodówka nigdy nie umiera. Ja swego czasu właśnie ze starej lodówki zrobiłem sobie naświetlarkę do obwodów drukowanych i innych prac z metalami. Sprężarka po drobnym remoncie służyła do wysysania powietrza ze stolika na którym leżał materiał pokryty emulsją i negatyw dociskany przezroczystą folią. Po zamknięciu drzwi i włączenia całego procesu nie byłem narażony na UV .W innym czasie taka lodówka położona na plecach służyła mi do hodowli dżdżownic kalifornijskich w garażu :mrgreen: Pełna automatyka temperatury i wilgotności a i podopieczne mi nie uciekały. Gdyby do takiej skrzyni zmieściła się frezarka to i z hałasem rezeczywiście nie byłoby problemu. Pozostaje kwestia chłodzenia silników ale przy odrobinie inwencji i to jest do rozwiązania. Można na przykład wykorzystać chłodnicę za lodówką i dać obieg wody chłodzącej...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”