Zdradź jeśli możesz jak rozwiązałeś regulację stóp bramy i inne jeżeli są.
Frezarka do wydajnej obróbki aluminium - 1000x800x220
-
gasolin
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 10
Z Datronem tu nie ma wiele wspólnego . No chyba żeby brać pod uwagę sposób obudowania maszyny - prosty, oczywisty i bez wydumanych detali. Być może niektórzy Koledzy czytają wątek trochę powierzchownie, albo nie znają dokładniej budowy Datrona. Rozwiązania techniczne i konstrukcja elementów maszyny jest całkiem inna. Do tego sterowanie, napędy i cała filozofia również odmienna. To tak obiektywnie.bh91 pisze:Niemcom? Chodzi o Datrona?
Ale miło autorom, że porównuje się tą maszynkę do najlepszych
I też chciałoby się wygrać z nim 2:1
-
gaspar
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 102
- Kontakt:
Kawy mało bo i godzina była późna podczas pierwszego uruchomieniakamar pisze: I kawy niewiele zostało
Mnie do pełnej profeski brakuje harmonijek. Wiem że koronowskie są dość drogie ale przy takim sprzęcie ...
Spoko spoko harmonijki w osi Y będą, bo inaczej nie da się osłonić tych śrub. Obudowanie tej maszyny to sporo pracy, mi osobiście podoba się gdy widać elementy z których jest zbudowana, ale wiadomo funkcjonalność najważniejsza, a przy obróbce alu wióry będą wszędzie.
Każda stopa przed zablokowaniem ostatecznym jest precyzyjnie regulowana. Najpierw ustawiamy jedną stopę za pomocą poziomicy maszynowej z podziałką 0,02mm/m, następnie płaszczyznę tą przenosimy na drugą stopę za pomocą liniału i tej samej poziomicy. Po regulacji elementy na stałe lączymy z granitem.4FUN pisze: Zdradź jeśli możesz jak rozwiązałeś regulację stóp bramy i inne jeżeli są.
Wydaje się to proste, ale w rzeczywistości pochłania wiele godzin i wymaga anielskiej cierpliwości.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
spol
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 22
Chodzi chociaż by to to że konstrukcja Datrona, jeśli chodzi bramę, jest bardziej delikatna w porównaniu do konstrukcji Gaspara. Fakt również stosują stół granitowy jednak brama nie jest taka masywna za to efekty nadrabia wysokoobrotowym wrzecionem ( wkładają Jagera oraz GMN ) a obróbką HSM. Warto pooglądać filmy na YT jak to chodzi jednak zapewniam ,że na żywo efekt jest jeszcze lepszy. Miałem okazję widzieć to kilkukrotnie, generalnie jestem od dawna zakochany w ich maszynkach251mz pisze:Rozwiń proszę swoją myśl...gasolin pisze:Rozwiązania techniczne i konstrukcja elementów maszyny jest całkiem inna. Do tego sterowanie, napędy i cała filozofia również odmienna
Gaspar jak już wspominałem wcześniej - widać , że troszkę wzoruje się na podbudowie ich maszyn , widać podobieństwo również w budzie. Mam nadzieję że również w gospodarce odprowadzania wiórów podpatrzyli kilka pomysłów gdyż u Datrona jest naprawde fajnie rozwiązana. Osobiście nie mam nic przeciwko wzorowaniu się na sprawdzonych rozwiązaniach i w tym przypadku popieram.
Jak to sie nie da ?
-
gaspar
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 102
- Kontakt:
Na zdjęciach wszystko widać4FUN pisze:Stosujesz jakieś podkładki czy śruby regulacyjne
Podejmujemy wyzwanie i przedstawiamy Wam Panowie film ze słynną już monetą.
Aby było ciekawiej monet mamy trzy.
Maszyna wykonuje 100 ruchów osi co 10mm w kierunku X+ i Z+ jednocześnie.
Prędkości tych osi to 25m/min a przyspieszenie każdej to 3G!
Ten sam kod bez najazdu i zjazdu z czujnika trwa... 9s.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Ostatnio zmieniony 15 paź 2014, 16:06 przez gaspar, łącznie zmieniany 6 razy.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/