Budowa prototypu drukarki 3D FDM ProCoPrint3D/ME

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D
Awatar użytkownika

codec
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: codec » 21 wrz 2014, 17:19

[quote="ProCoPrint3D"

Czekam również na nowe specjalne głowice do tego ponieważ miałem problemy z szybkim drukowaniem.
Będą miały lepsze właściwości trzymania temperatury oraz topnienia filamentu i dadzą możliwość zmiany grubości żarnika.

[/quote]

No patrz, a pisaliśmy Ci na reprapowie, że te chińczyki mogą być lipne, bo to klony i bez testów, ale wszystkim odpowiadałeś, że się nie znają i trzymają ze znajomkami aby własne głowice sprzedawać ;) Niekiedy warto posłuchać tych, którzy temat głowic przerobili i doradzają, bo wiedzą co piszą ;)

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 68
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 21 wrz 2014, 17:44

codec pisze:No patrz, a pisaliśmy Ci na reprapowie, że te chińczyki mogą być lipne, bo to klony i bez testów, ale wszystkim odpowiadałeś, że się nie znają i trzymają ze znajomkami aby własne głowice sprzedawać Niekiedy warto posłuchać tych, którzy temat głowic przerobili i doradzają, bo wiedzą co piszą
To jest wydruk na tych głowicach jednak ja mierzę po prostu wyżej z prędkościami.

Obrazek

Jakość wydruku ustawiona na medium, dysza 0,3 mm prędkości jak na PrSc.

Obrazek

Co do głowic Syntetycznego są ok i nie mam co do nich zarzutu ale mają bardzo podobne właściwości jak te na których obecnie drukowałem to są chyba E3D v6, są dobre ale do małych drukarek z niskimi prędkościami druku i nie mają możliwości wymiany filamentu na 3 mm. Przy dyszy 0.5 mm i filamencie 3 mm i wysokich prędkościach nie dają rady dlatego czekam na inne głowice z większym polem grzewczym i takie tam .... oczywiście jak i podajniki Buldoga tak i głowice są testowo wysłane dzięki akcji na IndieGoGo za co jestem bardzo wdzięczny. Ja płaciłem tylko za przesyłkę na razie, a jak się sprawdzą to dopiero zostaną kupione po fajnej cenie.

[ Dodano: 2014-09-21, 18:42 ]
Zapomniałem dodać przy jakości Medium jest 50% prędkości Default, przy High to 25% przy fast 75%

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 21 wrz 2014, 19:59

głowica może podawać plastik stabilnie do 200mm/min przy drucie 1.75mm(prędkość wytłaczarki drutu). Powyżej tej prędkości temperatura mocno spada przez bardzo szybkie odbieranie ciepła z układu, moment na silniku spada zgodnie z krzywą mechaniczną i generalnie jest nieco więcej problemów natury technicznej niż tylko sama głowica.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 21 wrz 2014, 21:27

Tak zgadza się kolego, właśnie usuwam te problemy :wink:
Dlatego idzie nowy extruder Buldoga XL dla 1,75 i 3 mm z przełożeniem i głowice z możliwością zmiany żarnika na 3 mm głównie dla materiałów elastycznych. Jak to się sprawdzi zobaczymy w praktyce.
Prędkość podawania drutu na Extruderach mam ustawioną default 350mm/min resztą program steruje w zależności od żądanej jakości, prędkości i grubości żarnika.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 21 wrz 2014, 22:20

To z jaką prędkością podawany jest drut, definiuje program tnący. Jest to zazwyczaj powiązane z prędkością flow. Wytłaczarka niewiele tutaj pomoże. Dwie grzałki już prędzej.
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 23 wrz 2014, 08:57

syntetyczny pisze:Wytłaczarka niewiele tutaj pomoże. Dwie grzałki już prędzej
Oczywiście Syntetyczny masz racje i dlatego jak już pisałem czekam na inne głowicę z większym i stabilniejszym polem grzewczym. :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 30 wrz 2014, 17:18

Test jakości na innych głowicach, które dostałem od kolegi belga głównie żeby przetestować ustawienia zanim przyjdą nowe głowice. Te głowice mają dosyć szeroki profil grzałki i o to chodziło przy szybkich wydrukach. Problem do rozwiązania obecnie to retrakcja przy przejściu do innego elementu i startu bo zostają nitki. Reszta ustawień jak temperatura wysokość i prędkość jest już ustawiona i czekamy na nowe głowice. Pewnie jakieś zmiany będą jednak to tylko już szczegół.

Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 30 wrz 2014, 17:26

Ostatnio przeglądałem ebay i z ciekawości obejrzałem też aukcje z głowicą, którą używał kolega.
Obrazek
Na zdjęciu widać, że wytwórca "liznął" łącznik nierdzewny, zdejmując jedynie gwint i pozostawiając resztę łącznika... Tu akurat głowica na filament 1.75mm, gdzie przewężenie powinno być w okolicach 2.7mm. A jak wygląda to w głowicy u kolegi?
Kreatura CNC

Awatar użytkownika

Autor tematu
ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 30 wrz 2014, 19:17

Tu film z testu przy 25% prędkości, do zdjęcia powyżej.

I fotka prawie skończonych elementów

Obrazek

Ja mam inne troszeczkę i dokręciłem gorący koniec do elementu chłodzonego żeby zwiększyć wielkość ogrzewanego pola montując krótsza dyszę.
Mam oczywiście podobne bardzo do siebie trzy modele, Twoje, mam E3D V6 i jakieś chińczyki chyba nawet te co pokazałeś ale nie wiem dlaczego nie zdały egzaminu. Te co dostałem od kumpla wyglądają na jakiś shit ( bo były) ale kuźwa działają oczywiście musiałem je rozebrać i przylutować termistor bo nie miały tylko zawinięty drucik był i odczyty były jak przy zwarciu. Pole grzejne mają ponad 2 cm i grzałka jest owinięta a nie jest w bloku, te co idą mają podobną konstrukcję z wysokim blokiem i dwoma hotendami.

Obrazek

[ Dodano: 2014-09-30, 20:27 ]
ktoś jedzie ? http://3dprintshow.com/

[ Dodano: 2014-09-30, 21:12 ]
Test wydruku przy 75% prędkości. Prędkość Bazowa 8000 mm/min
Trzeba kilku poprawek bo gdzieniegdzie są bloby ale ogólnie działa, reszte będę poprawiał już jak będą nowe głowice.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2014-10-01, 12:56 ]

[ Dodano: 2014-10-01, 14:22 ]
Sfinks podczas pracy
Obrazek

[ Dodano: 2014-10-01, 15:42 ]
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

codec
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: codec » 01 paź 2014, 19:55

Te głowice które masz teraz również D nie urywają. Testowałem je ponad rok temu. Jedne z najtańszych w chińczykowie zaraz po podróbkach J-Head ;)
Też nie mają fazowanego łącznika nierdzewnego.
Jakość wydruków na poziomie średnio skalibrowanego reprapa z prętów gwintowanych ;)

No ale fajnie, że choć coś już działa, do PRO jeszcze długa droga.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”