BŁĘDY w Piko
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
Czyli jedyne rozwiązanie to zamiast robić od -3 do -6.1 to trzeba obniżyć zero materiału i robić od 0 do -3.1 ? Trochę niefajnie, bo niechcący można przywalić w materiał jeśli się np. nie podwyższy wysokości przejazdowej... Używam Piko bo łatwiej na nim niż na Heeksie ogarnąć dużą ilość małych wybrań, ale z kolei takich problemów jak wybrania na różnych poziomach na Heeksie nie ma 

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 55
Moim zdaniem jest to zdecydowanie błąd w programie. Nie może być tak że obok siebie bez żadnej sygnalizacji występują wartości względne i bezwzględne. czyli albo powinno być napisane:jacek-1210 pisze:Ponieważ program wykonuje się ponad 7 godzin, pomyślałem żeby jakoś skrócić poprawki i dałem takie parametry:
startowa 3
docelowa 6.1
Z przejazdowe 5
w efekcie PikoCAM wygenerował mi wybieranie od -3mm ale do... -9.1mm![]()
Cyz ja coś robię nie tak czy błąd w programie ?
"wybierania 6,1"
albo /i
"docelowa 9,1"
Zdecydowanie. I nikt by nie miał wątpliwości.
Też mi się coś kiedyś schrzaniło. Stwierdziłem, że jest to zrąbane w programie i od tej pory zawsze używam "startowa 0". Już wolę żeby się powietrze mieliło niż domyślać się co się stanie i czy narzędzie nie połamie się na dojeździe.
W ogóle zaryzykuję tezę, że filozofia obsługi osi Z to najsłabsza strona Piko.
-
- Posty w temacie: 17
Tak, masz rację, pisze głębokość docelowa, ale to jest głębokość wybrania. Mnie osobiście bardziej pasuje operowanie na wartościach bezwzględnych, czyli głębokość startowa i docelowa, bo dla mnie mniejsze ryzyko przywalenia w materiał frezem, ale to kwestia gustu. Tym niemniej opis w programie jest nieprawidłowy
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Ja tam nie mam z tym problemu. Na początku trochę mnie to dziwiło, ale teraz jest spoko. Zawsze można rzucić okiem w podgląd ściezki...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 55
Ale my nie rozmawiamy kto ma z tym problem a kto JUŻ nie, tylko czy tak w ogóle powinno być.
Co innego jak się operuje maszyną codziennie, wszystko się robi na pamięć i równie dobrze mogłyby tam by c chińskie znaki w opisie, a co innego kiedy operując bazuje się na ergonomii interfejsu.
Ja włączam frezarkę raz na 2 tygodnie czasem rzadziej. I wszystkich ukrytych niuansów nie pamiętam i NIE CHCĘ pamiętać, bo "łeb nie śmietnik". Nie siedząc w czymś ciągle, nawet jeśli to coś znało się na wylot, powoduje utratę biegłości i sprawności. Mylące opisy albo niedopowiedzenia, wadliwe sformułowania, prowadzą do błędów, kosztów, straty czasu. Dlatego nie korzystam z większości udoskonaleń, bo dla oszczędności czasu jestem zmuszony wybierać rozwiązania prostsze, które wiem jak działają i to sie nie zmienia w czasie.
Wystarczającym kosztem pobocznym ciągłych usprawnień jest, że niektóre pliki wsadowe przestają czasami działać z wersji na wersję.
Co innego jak się operuje maszyną codziennie, wszystko się robi na pamięć i równie dobrze mogłyby tam by c chińskie znaki w opisie, a co innego kiedy operując bazuje się na ergonomii interfejsu.
Ja włączam frezarkę raz na 2 tygodnie czasem rzadziej. I wszystkich ukrytych niuansów nie pamiętam i NIE CHCĘ pamiętać, bo "łeb nie śmietnik". Nie siedząc w czymś ciągle, nawet jeśli to coś znało się na wylot, powoduje utratę biegłości i sprawności. Mylące opisy albo niedopowiedzenia, wadliwe sformułowania, prowadzą do błędów, kosztów, straty czasu. Dlatego nie korzystam z większości udoskonaleń, bo dla oszczędności czasu jestem zmuszony wybierać rozwiązania prostsze, które wiem jak działają i to sie nie zmienia w czasie.
Wystarczającym kosztem pobocznym ciągłych usprawnień jest, że niektóre pliki wsadowe przestają czasami działać z wersji na wersję.
-
- Posty w temacie: 1
Dorzucając swoje skromne 3 grosze powiem tylko tyle , też się na to parę razy naciąłemw efekcie PikoCAM wygenerował mi wybieranie od -3mm ale do... -9.1mm![]()

Mówię będzie szybciej , po co frez ma w powietrzu mielić ... no i nie mielił ,a robota do kosza

Warto by było jakoś to bardziej przejrzyście i jednoznacznie zorganizować .
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 10
Bo moim zdaniem powinna być opcja w ustawieniach do wyboru:RobWan pisze:Tak działa GŁĘBOKOŚĆ STARTOWA.![]()
Zaczyna od 3 i wybiera od tego miejsca 6,1. Proponowałem zmianę, ale działało to tak jak Ty się spodziewałeś, że zadziałał. Ale nie przekonałem Cosimo.
Ja wolałbym czerwoną kieszeń zrobić podając STARTOWĄ na 20 a DOCELOWĄ NA 30.
Jak jest więcej na różnej głębokości kieszeni to wolę od jednego punktu bazowego mierzyć.
Robert
Głębokość docelowa względem 0 materiału lub głębokości startowej i to samo dla Z przejazdowego