PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Zamieściłem małą aktualizację. Dodałem możliwość „rysowania” mostków (starsi pamiętają
– nieco podobny system kiedyś w piko już był) Dzięki czemu można precyzyjnie rozmieszczać mostki jeśli jest taka potrzeba (rys1). Dodałem spiralną metodę wybierania okrągłych kieszeni (rys2). Dla rampy spiralnej dodano możliwość wyjścia środkiem konturu - jak postulował gaspar (rys3). Przydatne przy gwintowaniu/wykańczaniu okrągłych otworów.
rys.1 Mostki.

rys.2 Spiralny pocket okrągłych otworów.

rys.3 Wyjście środkiem dla rampy spiralnej.

rys.1 Mostki.

rys.2 Spiralny pocket okrągłych otworów.

rys.3 Wyjście środkiem dla rampy spiralnej.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 73
- Kontakt:
A ja się cieszę z tego spiralnego wybierania okrągłych kieszeni jak i wyjściu środkiem. Teraz to dopiero mogę programy pisać 

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Czy brak reakcji na zmianę narzędzia w symulacji po wrzuceniu gcode (*.nc) jest błędem w programie czy tylko ja tak mam? Wrzucam plik *.nc zaznaczam w NARZĘDZIA Frez V 60st 3mm robię ZASTOSUJ startuję symulację a symulacja po swojemu ożeniona z frezem kulowym 4mm. Pomaga tylko edycja tego "ulubionego" przez Piko frezu gdy zamienię nazwę, wpiszę parametry i rodzaj frezu idzie takim jak zadam. Mógłby ktoś to sprawdzić? Nie widzę też różnicy w symulacji pomiędzy aluminium a aluminium polerowanym czy tak po prostu jest?
Domyślam się że pewnie jest tak że symulacja bierze frez pierwszy z magazynu...
Domyślam się że pewnie jest tak że symulacja bierze frez pierwszy z magazynu...