WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 63
Beż żadnego problemu można zrobić układ który przeniesie dowolna ilość wejść równoległych na wyjścia równoległe za pośrednictwem 3 a nawet 2 żył przewodu z transmisją szeregową z pomijalnym z punktu widzenia człowieka opóźnieniem. I bez żadnych limitów na jednoczesne wciskanie. Tylko czy jest sens bawić się w elektronikę w tym konkretnym przypadku?
Linka kilkunastożyłowa jest do kupienia tak samo cienka jak zwykły kabelek sieciowy. Tu nie ma żadnych prądów, przekroje mogą być 0,1mm2
Linka kilkunastożyłowa jest do kupienia tak samo cienka jak zwykły kabelek sieciowy. Tu nie ma żadnych prądów, przekroje mogą być 0,1mm2
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Witam,
to ja dodam 3 grosze od siebie...
W pikocamie przydałaby się edycja nazwy zaznaczonego elementu przy użyciu klawisza F2 (jak w wielu innych programach), a nie tak jak dotychczas, prawy przycisk myszy -> zmień nazwę - mała rzecz, a cieszy.
Nie pogardziłbym też możliwością zaznaczenia wielu elementów i przeciągnięcia ich do/z grupy, aktualnie muszę robić wytnij, a następnie wklej.
[ Dodano: 2014-06-01, 01:52 ]
Jeszcze tak na szybko przydałby się jakiś edytor projektu ułatwiający "wiązanie" elementów.
Zrobiłem sobie element w 3D, wyeksportowałem do DXFa i próbowałem wygenerować przebiegi narzędzia dla tego projektu.
Plan jest następujący:
- wycinam na wylot zaokrąglone trójkąty.
Niestety one są otwarte, udało się zamknąć dwa (górny i lewy) poprzez zaznaczenie trójkąta i linii oraz kliknięcie geometria -> część wspólna.
Prawego nie da się zamknąć w ten sposób, pomimo, że został on tak samo "zaprojektowany" i opisany w cadzie - sprawdzałem na innym elemencie i zachowanie programu jest takie same.
- wybieram obwódkę na głębokość 2mm (pocketowane).
Problemem jaki mam to zaznaczenie czy stworzenie zewnętrznej ramki, którą chcę wybrać.
Albo zaznaczam kontur, całego elementu, albo wewnętrznej części ramki.
Nie da się rozbić dolnej linii w miejscach styku z liniami pionowymi, tak aby móc później scalić kontury w ramkę.
- na koniec wycinam po zewnętrznym obrysie zewnętrznego konturu
Załączam poniżej screena z mojego "bardzo" skomplikowanego projektu.

Być może źle myślę o tej porze, ale nic mi nie przychodzi na myśl jak poradzić sobie z tym problemem w PikoCAMie.
Pozdrawiam,
Gustaw
to ja dodam 3 grosze od siebie...
W pikocamie przydałaby się edycja nazwy zaznaczonego elementu przy użyciu klawisza F2 (jak w wielu innych programach), a nie tak jak dotychczas, prawy przycisk myszy -> zmień nazwę - mała rzecz, a cieszy.
Nie pogardziłbym też możliwością zaznaczenia wielu elementów i przeciągnięcia ich do/z grupy, aktualnie muszę robić wytnij, a następnie wklej.
[ Dodano: 2014-06-01, 01:52 ]
Jeszcze tak na szybko przydałby się jakiś edytor projektu ułatwiający "wiązanie" elementów.
Zrobiłem sobie element w 3D, wyeksportowałem do DXFa i próbowałem wygenerować przebiegi narzędzia dla tego projektu.
Plan jest następujący:
- wycinam na wylot zaokrąglone trójkąty.
Niestety one są otwarte, udało się zamknąć dwa (górny i lewy) poprzez zaznaczenie trójkąta i linii oraz kliknięcie geometria -> część wspólna.
Prawego nie da się zamknąć w ten sposób, pomimo, że został on tak samo "zaprojektowany" i opisany w cadzie - sprawdzałem na innym elemencie i zachowanie programu jest takie same.
- wybieram obwódkę na głębokość 2mm (pocketowane).
Problemem jaki mam to zaznaczenie czy stworzenie zewnętrznej ramki, którą chcę wybrać.
Albo zaznaczam kontur, całego elementu, albo wewnętrznej części ramki.
Nie da się rozbić dolnej linii w miejscach styku z liniami pionowymi, tak aby móc później scalić kontury w ramkę.
- na koniec wycinam po zewnętrznym obrysie zewnętrznego konturu
Załączam poniżej screena z mojego "bardzo" skomplikowanego projektu.

Być może źle myślę o tej porze, ale nic mi nie przychodzi na myśl jak poradzić sobie z tym problemem w PikoCAMie.
Pozdrawiam,
Gustaw
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 148
- Kontakt:
Piko nie widzi DXF-a w 3D. I tak go spłaszczy.gustawm pisze: Zrobiłem sobie element w 3D, wyeksportowałem do DXFa
Załącz tego DXF-a lib PikoCam-agustawm pisze: Prawego nie da się
Takie ścieżki powinieneś przygotować w programie zewnętrznym, a nie w Piko je tworzyć. Te narzędzia z Piko trzeba traktować jako awaryjne poprawienie/naprawienie geometrii. Z Piko nie zrobisz CAD-a.
Pokaż jak ma wyglądać gotowy element.
Robert
-
- Kontakt:
Co tak?sajgon pisze:a tak

Narysowałeś od początku poprawnie. Każdy kontur, który ma być zamknięty jest zamknięty.
A gustawm ma ten prawy otwarty i próbuje zrobić "część wspólna"
Jak już to zaznaczyć ten otwarty i zrobić "domknij kontur".
Ten zewnętrzny kontur to można uzyskać rozbijając na elementy, a potem wybrać co potrzebne linie i wrzucić do osobnej grupy i scalić. Sposobów wiele, ale najlepiej od razu narysować dobrze w jakimś CAD-zie.
Robert
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Wiem, że pikocam nie jest CADem, jest tylko prostym CAMem, ale funkcjonalność "mapowania" konturów (z zapisem tylko do pliku CAM) z pliku DXF przydałaby się niejednokrotnie, szczególnie gdy trzeba coś na szybko poprawić jak już program jest w przygotowaniu.
Problematyczny element ma wyglądać mniej więcej tak jak kolega Sajgon zaprezentował.
DXFa generuję z SolidWorksa 2013.
Obrazek jest w 2D, dlatego po przygotowaniu elementu ustawiam wszystko co może nie być widoczne w 2D tak aby było, i dopiero wtedy zapisuję jako DXF.
Jaki program polecacie do ewentualnego poprawiania DXFa?
Załączam DXFa, może koledzy coś podpowiedzą, być może ten DXF jest w porządku, tylko moja wiedza nie pozwala na ogarnięcie tego śmiesznego problemu
Pozdrawiam,
Gustaw
Problematyczny element ma wyglądać mniej więcej tak jak kolega Sajgon zaprezentował.
DXFa generuję z SolidWorksa 2013.
Obrazek jest w 2D, dlatego po przygotowaniu elementu ustawiam wszystko co może nie być widoczne w 2D tak aby było, i dopiero wtedy zapisuję jako DXF.
Jaki program polecacie do ewentualnego poprawiania DXFa?
Załączam DXFa, może koledzy coś podpowiedzą, być może ten DXF jest w porządku, tylko moja wiedza nie pozwala na ogarnięcie tego śmiesznego problemu

Pozdrawiam,
Gustaw
- Załączniki
-
- test_ramka.DXF
- (19.79 KiB) Pobrany 107 razy
-
do bani masz narysowanego DXF a i dlatego nie poprawie generuje cam w piko
Ja rysuje w Qcad2009 - nic więcej mi nie potrzeba
tu masz moją ramkę
Ja rysuje w Qcad2009 - nic więcej mi nie potrzeba

tu masz moją ramkę
- Załączniki
-
- cos 11.dxf
- (18.08 KiB) Pobrany 124 razy
Ostatnio zmieniony 01 cze 2014, 10:45 przez sajgon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Kontakt:
Fakt, że jest pocięty na niekompletne krzywe.
Tu jest pokazane jak to poskładałem w całość.
http://www.screencast.com/t/GsrXUmcJaEE0
Robert
Tu jest pokazane jak to poskładałem w całość.
http://www.screencast.com/t/GsrXUmcJaEE0
Robert