kamar pisze:jaki sens mają błyskawiczne przejazdy na pozycje jak potem zetka zjeżdża pół godziny
Oczywiście słuszna uwaga, a wynika po prostu z powodu szybko wklepanych parametrów obróbki.
Prędkość zejścia G1 ustawiłem na 500mm/min, bo "level" był ustawiony na zero i nie chciałem by frez swoim czołem uderzał o tą blaszkę, wszak mimo iż równa z pewnością gdzieś jest wyższa. Można było ustawić level na 1mm i gonić G0 do 1mm a poniżej już jechać na 500mm ale to już szczegóły.
Przejazdy w G0 w osi Z mam ustawione na 15m/min i tylko dlatego że przy tej prędkości jestem w stanie ręcznie jeszcze osią w miarę ostrożnie się posługiwać

Oś pociągnie i 25m/min ale to już prędkość przy której lekkie przytrzymanie zjazdu na padzie może skończyć się kolizją z materiałem.
Tak nawiasem mówiąc operuję cały czas padem wi-fi logitecha przy niej i żadne zakłócenia z nieekranowanych przewodów zasilających serwa nie wpływają w żadnym stopniu na jego funkcjonowanie. Pomijam fakt, że "wędka" może się schować przy sterowaniu maszyny padem.
Co do przejazdów w osi X i Y to dobrze zauważyłeś.
Oś X mam ustawione G0 na 15m/min natomiast w osi Y jest to 8m/min.
Powód tej prędkości jest oczywisty:
- napinana śruba kulowa o średnicy 25mm długości 3000mm, w momencie gdy brama przejedzie 2/3 jej długości przy prędkościach powyżej 8m/min wpada w drgania o małej amplitudzie ale dużej częstotliwości. Przydała by się w tej osi śruba o średnicy 40mm.
Chcemy zamontować po jeszcze jednej nakrętce na tych napinanych śrubach w odległości 400mm od pierwszej. Nie wpłynie to na wielkość obszaru roboczego a z pewnością ustabilizuje śrubę by można było gonić szybciej.