Pierwsza frezarka 420x320x320(?)

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 67

Post napisał: gozdd » 20 lut 2014, 22:49

Dalsza fotorelacja :)

W oczekiwaniu na dostęp do nieszczęsnej wytaczarki zacząłem walkę z Mach'em, która okazała się bardzo nie równa. Na laptopie wszystko działa bez problemów, na stacjonarnym za cholerę... System postawiony od podstaw, skonfigurowany według znalezionej tutaj instrukcji, ale Mach dalej szarpie silnikiem we wszystkie strony, zamiast ładnie nim kręcić. Brakuje mi już pomysłów.

Poza tym mam dylemat odnośnie wrzeciona. Może tak rzuciłbym się na mokrą chinkę? :razz: Tylko wchodzę sobie dziś na Alledrogo, a tu najtańsza aukcja z wersją 1.5kW za... 1300zł :o Tak podrożały, czy po prostu chwilowo zniknęły te tańsze akucje?

Ale co z pracami :?:

Udało mi się dorwać porządny radiator za naprawdę skromne pieniądze. Razem z mocowaniami (jedna całość) 47cm długości i 3kg wagi. Chyba nawet się nie zagrzeje przy 3x TB6560 i dwóch mostkach prostowniczych :P Przygotowałem więc powierzchnie pod montaż sterowników i przykręciłem je.

Obrazek

A tak wygląda w całości :cool:

Obrazek

W prezencie dostałem także używaną szafę sterowniczą o wymiarach... 40x40cm. Będę musiał skrócić radiator. Za to mam na niej 4 ładne guziki, 2 stacyjki (jedna sprawna, drugą da się przekręcić śrubokrętem), 5 lampek i grzyba.

Obrazek

Oprócz tego wziąłem się za prace bardziej mechaniczne. Ustawiłem prostopadłość osi XY, na 200mm odchyłka 0.05mm. Przykręciłem też cały moduł XY do podstawy. Dzisiaj nareszcie dobrałem się do wytaczarki! Po 2 godzinach ustawiania i niecałej godzinie roboty, podstawa jest prosta :)

Obrazek

Wywierciłem więc otwory w niej, nagwintowałem otwory w stole (6xM8) i skręciłem całość. Na długości całej Z, czyli 320mm odchylenie wynosi 0.2mm. Mogło być lepiej, ale myślę, że wystarczy mi taka dokładność.

Obrazek

Na tą chwilę to wszystko, jutro działam dalej, może uda mi się sklecić sterowanie :)

Tagi:

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 09 mar 2014, 21:42

Dawno nic nie pisałem, przydałoby się odświeżyć temat ;)
Frezarka została rozebrana do malowania i przeniesienia w docelowe miejsce. Przy składaniu powalczę także z lepszym ustawieniem Zetki.
Aktualnie staram się złożyć szafę sterowniczą. Dużo z tym roboty, nie tylko jeśli chodzi o podłączenie, ale przede wszystkim ładne zamocowanie wszystkiego. Długo czekałem też na odebranie blach z cięcia laserem. Zleciłem wycięcie przedniego "panelu" oraz małej blachy pod złącza. Pieniądze małe, a oszczędziłem sobie kupę roboty. Tak to wszystko aktualnie wygląda:

Obrazek Obrazek

Jutro wolne, więc mam nadzieję trochę popracować...

mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: mheli » 09 mar 2014, 22:19

Czekam na finał ... Mam nadzieję że Kolega zaprosi na jakieś pokazowe frezowanko ... ;)

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 09 mar 2014, 22:25

O, widzę znów ktoś ze "świętego" miasta :P Jak tylko mój warsztat doprowadzę do stanu pozwalającego kogoś zaprosić, to pewnie ;)

mheli

Post napisał: mheli » 10 mar 2014, 08:14

Oj tam ... przecież warsztat to nie fabryka czekolady żeby sterylnie było ... ;)

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 10 mar 2014, 20:21

No niby racja ;) A że "przydasiów" się zbiera dużo i nie ma gdzie ich ustawiać to inna bajka ;)
W dniu dzisiejszym udało mi się zamontować panel przedni i boczny ze złączami. Okablowałem też znaczną część szafy. Działa już hebel, grzyb, włączanie i wyłączanie sterowania, sygnalizacja włączenia hebla, driverów i wciśnięcia grzyba. Na najbliższe dni zostały do podłączenia wyjścia przekaźników i krańcówek oraz zlutowanie 10cm przedłużacza LPT. I trzeba przykleić jakieś sensowne napisy na przód.

Obrazek Obrazek

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 16 mar 2014, 23:33

Powoli opadam z sił... Dokumentnie przegrywam walkę z Machem. Sterowniki i płyta główna sprawne. Po podłączeniu do laptopa oś jeździ ładnie... Tylko, że w tą stronę, w którą jej się podoba. Wina prawdopodobnie leży po stronie upośledzonego portu LPT - w stanie wysokim wystawia on 3.3V zamiast 5V i sterownik nie wie, co z tym zrobić.
Podłączyłem więc wszystko do stacjonarnego. Tak jak pisałem wyżej, strasznie głośne szarpanie w obie strony. Oś nie przejedzie nawet o 10mm.
Z zapasów zbudowałem więc drugiego PC, na nowo zainstalowałem i skonfigurowałem XP oraz Macha. Niestety dalej lipa. Brakuje mi już pomysłów. Może podpowiecie jak powinien być skonfigurowany port? SPP, ECP, ECC, ECC+EPP; IRQ5, IRQ7; ma używać przerwania, czy nie; jaka częstotliwość w Machu. Trochę mi zejdzie zanim sprawdzę wszystkie możliwe konfigarcje, ale jestem właśnie w fazie testów.

Poza tym mam dalej tylemat odnoście wrzeciona. Po głębszych przemyśleniach Kress definitywnie odpada. Ale na horyzoncie pojawiła się nowa alternatywa. Mam okazję kupić nowe elektrowrzeciono Elte, 2.2kW, 24k RPM, ER25 w cenie nowego mokrego chińczyka tej samej mocy. Pytanie tylko czy jest sens pakować tu jednak dość mocne i ciężkie wrzeciono?

Mam nadzieję, że tym razem doczekam się jakichś odpowiedzi... :roll:

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 16 mar 2014, 23:39

gozdd pisze:nowe elektrowrzeciono Elte, 2.2kW, 24k RPM, ER25
nie wiem nad czym się zastanawiasz?

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 16 mar 2014, 23:54

Bo dla mnie to jednak sporo większy wydatek niż planowałem, a nie wiem, czy w pełni wykorzystam jego możliwości. Chociaż z drugiej strony różnica pomiędzy 1.5kW chińczykiem, a Elte nie jest taka straszna. Falownik niby droższy, ale do chinola dojdzie jeszcze koszt chłodzenia... Trzeba skądś wynaleźć te parę stówek chyba :)

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: spol » 17 mar 2014, 00:35

Gozd jaki laptop ? Wylaczyles obsluge ACPI ? Jest opcja przerobienia windowsa zeby myslal ze jest zainstalowany na komputerze stacjonarnym , w moim przypadku to pomogło. Nie mam teraz przy sobie laptopa z XP ,postaram sie jutro zerknac jak to sie robilo bo teraz nie pamietam ktory element trzeba przelaczyc.
Jak to sie nie da ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”