Kiedyś za karę dam wam ten cały temat do przeczytania

a najlepiej czyta się posty jak powyżej , ogromnie dużo dobrych treści wnoszą do całokształtu . Kolego Upanie poszukaj na stronie w swoich postach w górnym prawym rogu "edytuj" to nie będziesz musiał zadawać pytań i za chwilę w kolejnym poscie na nie odpowiadać , warto aby temat był bardziej krótki i treściwy , sam sok a nie porady dla nastolatek w co się ubrać
No u mnie już "po przysiędze" maszynka się składa . dziś naprawiałem tulejki ze skalą na pokrętłach , niestety zapomniałem zrobić zdjęcie ale szpetny rysunek powinien naprowadzić każdego zainteresowanego . Praktycznie na żadnym pokrętle skala się nie obracała [ mam zaliczone ledwo 2x OUS ; ] a fajnie jest wyzerować przed toczeniem lub frezowaniem . . W pierwszej kolejności tulejkę ze skalą trzeba "zruszyć" na ośce , musi obracać się bez oporów , jeśli nie to najlepiej jest spolerować papierem ściernym ośkę [ a wcześniej ją poprostować - wszystkie jakie miałem były pogięte ] . W Tuleji od środka dawali filc [bzdura] który niby miał coś tam hamować, warto go zastąpić oringiem , ja dałem 12x1 ale do każdej sztuki trzeba dobrać indywidualnie , oring przeciąłem i wyszło jak by 1,5 zwoju włożyłem w zagłębienie jak na rysunku .
W klepkach śruby poprzecznego dałem podkładkę brązową która robi za kasowanie luzu oraz za łożysko , dodałem też uszczelkę papierową w miejscu zaznaczoną białą strzałką , w poprzednim OUS-ie zauważyłem że pomimo dania żółtej podkładki po kilku godzinach pracy zrobił się luz[dotarły się części ] . Obecnie jest uszczelka 0,15mm , jak pojawi się luz dam 0,1mm , w praktyce wystarczy tylko odkręcić 2 śrubki wyrzucić grubszą i dać nową cieńszą uszczelkę - czas naprawy ok 1 minuty ;] . Kolejną zaletą uszczelki jest to że olej długo zostaje pomiędzy klepkami .
PS : Stanislav niestety nie ma w sprzedaży podzielnicy i imadła , pojawiają się niezmiernie rzadko , ceny jak z kosmosu , podzielnica do 700zł a imadło obrotowe ok 350zł
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam