Remont tokarka stołowa TOS MN-80 rok produkcji 1966
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 220
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 103
Jak to po co?
1. Alternatywa dla tych którzy nie mają kompletu tulejek standardowych do MN-a albo mają już zmęczone życiem.
2. Tulejki ER mają lepszą / większą powierzchnię trzymania.
3. Jak już ktoś ma np mocowanie na MT2 dla tulejek er25 do małej frezarki (jak ja) to dokupuje mocowanie na MT1 a tulejki już ma.
4. W czechach można kupić specjalne mocowanie pod tulejki ER, a tu już gotowe, taniej i bardziej uniwersalne.
5. Można zamocować tulejki ER w koniku, nie wiem po co ale można
i tak dalej....
1. Alternatywa dla tych którzy nie mają kompletu tulejek standardowych do MN-a albo mają już zmęczone życiem.
2. Tulejki ER mają lepszą / większą powierzchnię trzymania.
3. Jak już ktoś ma np mocowanie na MT2 dla tulejek er25 do małej frezarki (jak ja) to dokupuje mocowanie na MT1 a tulejki już ma.
4. W czechach można kupić specjalne mocowanie pod tulejki ER, a tu już gotowe, taniej i bardziej uniwersalne.
5. Można zamocować tulejki ER w koniku, nie wiem po co ale można

i tak dalej....
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
Może i nic się w koniku nie obraca, ale precyzja wiercenia zależy od dokładności wykonania futerka. Zresztą wiercenie jak wiercenie, lepiej widać to na rozwiertaku.
W zestawie do MN-80 jest redukcja do wrzeciona na stożek MT1, numer MN807.
Można też inaczej na to popatrzeć. Potrzebne czy nie, jest to zawsze jakaś alternatywa, mocowanie oprawek ER25 na MT1 to raczej rzadkość.
W zestawie do MN-80 jest redukcja do wrzeciona na stożek MT1, numer MN807.
Można też inaczej na to popatrzeć. Potrzebne czy nie, jest to zawsze jakaś alternatywa, mocowanie oprawek ER25 na MT1 to raczej rzadkość.
-
- Kontakt:
-
Jeszcze jedno przykładowe zastosowanie. Wczoraj robiłem tulejki fi8 średnica zewnętrzna, w środku wiercone na wylot wiertło fi6 30mm w głąb. Żeby było dokładnie zamiast w uchwycie miałem złapane w tulejce er 25. Poszło bardzo ładnie, wrzeciono gorące. Nie wiem czy bym to zrobił w tulejce od MN-a z racji znacznie mniejszej powierzchni trzymania.
Wniosek, nie chodzi mi o zastępowanie tulejek standardowych przez mocowanie ER. Bardziej o to że może warto mieć i jedno i 2gie ? Takie mocowanie na MT1 widzę 1-szy raz od bardzo dawna.
Poza tym oglądałem dziś swoje wrzeciono w MN-ie. Może i jest tam stożek MT3 ale standardowy uchwyt pod tulejki ER chyba tam nie podejdzie, trzeba by go o połowę skrócić kątówką.
Wniosek, nie chodzi mi o zastępowanie tulejek standardowych przez mocowanie ER. Bardziej o to że może warto mieć i jedno i 2gie ? Takie mocowanie na MT1 widzę 1-szy raz od bardzo dawna.
Poza tym oglądałem dziś swoje wrzeciono w MN-ie. Może i jest tam stożek MT3 ale standardowy uchwyt pod tulejki ER chyba tam nie podejdzie, trzeba by go o połowę skrócić kątówką.