Pierwsza frezarka 420x320x320(?)

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dragon44 » 06 sty 2014, 18:45

nie zamierza kolega tego wyżarzać przed obróbką?

Tagi:

Autor tematu
gozdd
Posty w temacie: 67

Post napisał: gozdd » 06 sty 2014, 19:06

Zastanawiam się nad kosztami takiej usługi. Jutro będę musiał podzwonić po pobliskich zakładach. Tylko martwi mnie jedna kwestia. Mianowicie kolumnę dużo łatwiej byłoby wsadzić na frezarkę czy szlifierkę w takim stanie jakim jest aktualnie. A wyżarzanie samej kolumny bez podstawy i zestrzałów jest zupełnie bezsensowne.

[ Dodano: 2014-01-06, 20:43 ]
Przy okazji mam jedno pytanie. Co myślicie o zastosowaniu przeciwwagi? Mam na myśli przeciwwagę w postaci zwykłego "ciężarka" o masie mniej więcej równej masie pinoli z wrzecionem, jeżdżącej wewnątrz profilu.

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 16 sty 2014, 21:39

Dość długi czas nie pisałem, pora zdać jakąś relację ;-)
Odebrałem kolumnę, blachę pod kolumnę oraz pinolę z piaskowania. Są też pomalowane podkładem i zaszpachlowane.

Obrazek Obrazek

Zrobiłem płytki i polutowałem sterowniki silników. Niestety nie obyło się bez pomyłki... Niepotrzebnie zrobiłem odbicie lustrzane i musiałem wlutować scalaki od spodu. Nie chciało mi się robić tego od nowa, a i tak wszystko będzie zamknięte w szafie :) Kupiłem też gniazda i wtyczki do połączenia wszystkiego.

Obrazek

Przy okazji - czy ktoś z czytających posiada może płytę główną SSK-MB2? Jeśli tak, to prosiłbym o kontakt na PW. Ponawiam też pytanie o przeciwwagę. Wiem, że Z straci trochę na dynamice, ale odciąży to łożyska, śrubę i silnik. A w przypadku mojej konstrukcji Y nie musi dźwigać dodatkowego obciążenia (jak to ma miejsce w przypadku konstrukcji bramowej).

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 27 sty 2014, 19:18

Trochę tak głupio jak nikt się tu nie udziela... Mam nadzieję, że ktoś w końcu coś skomentuje.
Ostatnio powoli idą te prace, ale ten tydzień mam wolny, więc mam nadzieję, że coś powstanie :)
Udało mi sie dorwać do frezarki, więc splanowałem blachę pod oś Z. Z jednej strony zostawiłem sobie nieruszone 2mm, aby mieć o co oprzeć oś i nie martwić się czy będzie równo.

Obrazek

Następnie ściskami unieruchomiłem oś, zaznaczyłem otwory i wrzuciłem to na wiertarkę stołową.

Obrazek

Póżniej przyszła pora na gwintowanie otworów. Tym razem na szczęście obyło się bez problemów.
Na koniec dniówki wziąłem się za spawanie. Kolumna i tylne zestrzały przyspawane do podstawy, przednie tylko połapane, jutro dokończę. Pewnie zwrócicie uwagę na zmasakrowaną powierzchnię na górze... Frezarka na której to planowałem miała delikatne luzy i w czasie "skręcania" powstał delikatny uskok. Gdy głowica wyszła na prostą płaszczyzna już jest równa. A w tym jednym miejscu musiałem zeszlifować to kątówką.

Obrazek

W piątek albo sobotę całość znajdzie się na wytaczarce, aby wyrównać blachę od spodu. Później będzie można brać się za ustawianie geometrii i... z mechanicznych rzeczy to chyba będzie na tyle :)

Garry1
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Garry1 » 27 sty 2014, 20:13

Jaka będzie przewidywana waga całości ? ;)

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 27 sty 2014, 20:42

Jak liczyłem to wyszło, o ile dobrze pamiętam, 170kg. Myślę, że będzie wystarczająco ;)

Awatar użytkownika

fus23
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 13

Post napisał: fus23 » 11 lut 2014, 05:26

Witam
Jak postępy prac coś się zmieniło czy teraz nauka pożera lwią część czasu :?:
Trochę głupio jak nikt nie pisze ale tak tu już jest , jak niema co wytknąć to siedzą cicho a jak jest jakiś błąd to cie lawinowo zakrzyczą ... :twisted:
Pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 11 lut 2014, 07:32

Nie tyle nauka, po prostu żeby coś dalej zrobić potrzebowałem uchwytu do czujnika zegarowego (już zamówiony, będzie góra za dwa dni) i dostępu do wytaczarki. Z tym ostatnim najgorzej, bo gość jest tylko w czwartki na warsztacie, a ja dwa ostatnie miałem zajęte. Ale w ten czwartek kolumna już będzie gotowa :-) Oprócz tego polutowałem płytę główną i ogarnąłem komputer. Na dniach dotrze do mnie mała szafa sterownicza i będę mógł wszystko poskładać do kupy.

Szczerze mówiąc aż się zdziwiłem (pozytywnie) jak zobaczyłem tu nowy post :-)

Awatar użytkownika

fus23
Posty w temacie: 13

Post napisał: fus23 » 11 lut 2014, 17:07

Witam
A bo mi się spodobało , że ktoś taki młody jak ty ma lepsze zajęcia niż naćpać się naje....
To się chwali poza tym z takim osprzętem głupio było by nie skończyć projektu więc trzeba czasem ludzi zmotywować czy to żartem czy wręcz nieraz kopniakiem w dup....
Pozdrawia
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...

Autor tematu
gozdd

Post napisał: gozdd » 11 lut 2014, 20:44

O nie, motywacji to mi nie braknie :-) W warsztacie od zawsze lubiłem siedzieć, zarówno jeśli chodzi o mechanikę jak i elektronikę. W weekend na pewno przedstawię jakąś relacje. Mam nadzieję, że geometria będzie już ustawiona.
A odnośnie wolnego czasu to udało mi się dostać na darmowe kursy "Programowania i obsługi obrabiarek CNC" oraz "Projektowanie 3D", także przez to prace też spowolniły.
Na koniec dziękuję za miłe słowa, myślę, że nikt się nie zawiedzie efektem końcowym :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”