Indukując napięcie w innych przewodach ...gaspar pisze:Lecz logicznie rzecz biorąc, jeśli ekran masz na enkoderze i na sygnałowym to ten zasilający może sobie siać ile wejdzie...
Np krańcówkowych itp itd itc

Bogactwo z ilościgaspar pisze: Ja miałem doczynienia z serwami od 0,1kW - 1,8kW i jak wspomniałem tam nie było ekranów. (a były wyposażone w tak finezyjne i drogie wtyczki że głowa mała) Było to w lini produkującej telewizory lcd, gdzie napędów łącznie pracowało z 50.
.
Krańcówki mam też ekranowaneNp krańcówkowych itp itd itc
Teraz są normy EMC i podczas dostosowywania sprzętu do użytku, metodologia postępowania jest taka, że ekran stosuje się jako ostatni element ochrony przed emisją i odbiorem zakłóceń. Najpierw bada się układ bez ekranowania i jak sieje to stosuje się różne zabiegi odkłócające, a jak to nie pomaga wówczas stosuje się ekranowanie.paulg pisze:Z drugiej strony - przez ręce przewinęło mi się sporo frezarek , tokarek z lat od 70 wzwyż i ekrany wszędzie są , w wykonaniu nieraz wręcz finezyjnym
Powiem (napiszę) tak: że sterowniki sieją to nie ma dwóch zdań.gaspar pisze:Skrzydlaty, jak rozumiem popierasz to doświadczeniem w zakresie użytkowania i instalacji takich napędów?