3 frezarki/plotery w jednym

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: 251mz » 14 sty 2014, 23:18

gaspar pisze:Lecz logicznie rzecz biorąc, jeśli ekran masz na enkoderze i na sygnałowym to ten zasilający może sobie siać ile wejdzie...
Indukując napięcie w innych przewodach ...
Np krańcówkowych itp itd itc :D

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: kamar » 15 sty 2014, 05:22

gaspar pisze: Ja miałem doczynienia z serwami od 0,1kW - 1,8kW i jak wspomniałem tam nie było ekranów. (a były wyposażone w tak finezyjne i drogie wtyczki że głowa mała) Było to w lini produkującej telewizory lcd, gdzie napędów łącznie pracowało z 50.
.
Bogactwo z ilości :) Ja do tej pory montowałem tylko jedno duże (Lenza z fabrycznym osprzętem)
no i był ekranowany. Jak będę wtykał 50-te to może zaryzykuje :)

gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: gozdd » 15 sty 2014, 08:18

Ja miałem okazję towarzyszyć przy naprawie wpaśnego sześcioosiowego lasera Trumpha. Coś zakłócało odczyt wysokości głowicy (po światłowodzie!), co raz na jakiś czas powodowało uderzenie z pełną prędkością w blachę. Kończyło się spłaszczoną dyszą, rozkruszoną ceramiką lub nawet przesunięciem głowicy o parę stopni.
Powodem wszystkiego były nie przykręcone ekrany przewodów zasilających serva (dwa kilku kilowatowe serva napędzające belkę osi Y.
Także ja też jestem za stosowaniem ekranów :-)

paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 15 sty 2014, 08:46

Witam.
Nie ma ekranu i działa - ok poszczęściło się
W frezarkach gdzie dodatkowo są falowniki o niejednokrotnie mocy 5kW wzwyż montowanie kabli bez ekranu to jak puszczenie serwa bez enkodera - może zakręci ale czy tam i tak jak chcemy ?
Tam gdzie armia ludzi siedzi nad problemem rozmieszczenia kabli na maszynie / linii tak aby zakłóceń nie było to ok zgodzę się ekran może nie być potrzebny i maszyna zapewne będzie działała jak szwajcarski zegarek .
Z drugiej strony - przez ręce przewinęło mi się sporo frezarek , tokarek z lat od 70 wzwyż i ekrany wszędzie są , w wykonaniu nieraz wręcz finezyjnym ;-)
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 15 sty 2014, 11:44

Krańcówki mam też ekranowane :P
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 15 sty 2014, 12:59

gaspar pisze:Cytat:
Krańcówki mam też ekranowane :P

No ja też ale patrz przykład kolegi gozdd,

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 15 sty 2014, 14:02

paulg pisze:Z drugiej strony - przez ręce przewinęło mi się sporo frezarek , tokarek z lat od 70 wzwyż i ekrany wszędzie są , w wykonaniu nieraz wręcz finezyjnym
Teraz są normy EMC i podczas dostosowywania sprzętu do użytku, metodologia postępowania jest taka, że ekran stosuje się jako ostatni element ochrony przed emisją i odbiorem zakłóceń. Najpierw bada się układ bez ekranowania i jak sieje to stosuje się różne zabiegi odkłócające, a jak to nie pomaga wówczas stosuje się ekranowanie.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 15 sty 2014, 18:07

Tak się zastanawiam, czy stosowane filtry na zasilaniu i koraliki ferrytowe oraz umiejętne prowadzenie kabli w takiej linii produkcyjnej może być powodem dla którego zasilania nie miały ekranów?
Dziwna sprawa, bo jak czytam to co piszecie, to skłaniam się do ekranu, ale w mojej maszynce go nie ma, za to wszystkie inne przewody mam ekranowane.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 15 sty 2014, 18:29

gaspar pisze:to skłaniam się do ekranu, ale w mojej maszynce go nie ma
Sie zdziwisz jak wrzeciono zrobi ci 360stopni któregoś razu :lol:

Skrzydlaty
Posty w temacie: 6

Post napisał: Skrzydlaty » 15 sty 2014, 20:02

gaspar pisze:Skrzydlaty, jak rozumiem popierasz to doświadczeniem w zakresie użytkowania i instalacji takich napędów?
Powiem (napiszę) tak: że sterowniki sieją to nie ma dwóch zdań.
Skoro chronić kable enkoderów to czemu "połowicznie"? Chronimy przede wszystkim przed zakłóceniami generowanymi przez zasilanie sterowników ale zasilania nie ekranujemy? To jak walka z gwałcicielami przez nakazanie kobietą ubierania się w burki.

Jeśli chodzi o użytkowanie i instalacje - nie wchodząc w szczegóły - zawsze ekran na przewodach i masa podłączona przynajmniej od strony sterowania.
Mogę napisać że sprzęt pomiarowy umieszczony z tej samej szafie sterowniczej czasem nie mierzy tego co trzeba tylko zbiera śmieci od kabli zasilających.

Jak pytasz o instalacje to na szczęście nie muszę tego robić osobiście. Użytkowanie też generalnie nie do mnie należy :wink:

Fabryczne kable do serw (4 coś Nm) zawsze przychodzą ekranowane. Propo wtyczek - jak już gadamy o cenach - kabel 3m+wtyczka od strony silnika - dwieście coś dolców :evil: Razy dwa kable na serwo (zas+encoder) razy 3 osie :evil:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”