Frezarka CNC z elektrodrążarki i inne "wynalazki"
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
czyli wdał się błąd do binarki?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Nic strasznego nie zrobiłem 
Linuksowi się popieprzyły urządzenia - i w konfigu do camview sobie zapisał, że kamerka jest na "input.v4l2:1". A urządzenia /dev/video1 nie było - było za to /dev/video0.
Wystarczyło zmienić na "input.v4l2:0" i biega
Było pewnie tak, że za którymś podpięciem/odpięciem kamery dodało się drugie urządzenie - nie wiem może 'dev/video0' było z poprzedniego odpięcia, może kamerka była podpięta w inne USB. W każdym razie kamerka się wykryła na drugim porcie. Potem wystarczyło kliknąc 'save' żeby zapisać ustawienia krzyżyka czy kolorów i dev/video1 wylądowało w konfigu.

Linuksowi się popieprzyły urządzenia - i w konfigu do camview sobie zapisał, że kamerka jest na "input.v4l2:1". A urządzenia /dev/video1 nie było - było za to /dev/video0.
Wystarczyło zmienić na "input.v4l2:0" i biega

Było pewnie tak, że za którymś podpięciem/odpięciem kamery dodało się drugie urządzenie - nie wiem może 'dev/video0' było z poprzedniego odpięcia, może kamerka była podpięta w inne USB. W każdym razie kamerka się wykryła na drugim porcie. Potem wystarczyło kliknąc 'save' żeby zapisać ustawienia krzyżyka czy kolorów i dev/video1 wylądowało w konfigu.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 262
- Kontakt:
Może nie nićArturM pisze:Nic nie zrobiłem
.

Współrzędne wprawdzie widać na obrazie ale tylko na maszynach wedle uznania

Niby configi te same to na jednych widac a na innych nie. Jak juz widać to cyferki za małe a współrzędne tylko maszynowe. Pasowały by bardziej offsety. Tak że jest sie jeszcze z czym bawic

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 71
Może zadam kolejne pytanie za które zostanę zlinczowany publicznie,kamar pisze:[ Zwymiarowanie 1.5 m wału z nastoma czopami zajęło mi może 10 min.
"

Chyba że o coś innego chodzi.