Maszynka

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pukury » 04 mar 2007, 12:11

witam !! zapamiętajcie słuszną uwagę Kol. Potra - centrowanie powinno odbywać się na bieżni a nie po średnicy zewnętrznej ! ( nie podlizuję się moderatorowi :lol: ) . w innym przypadku można doznać pewnego rodzaju " nerwowej ekstazy " na koniec zataczania . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 119

Post napisał: Rayford » 04 mar 2007, 12:55

Przykład takiego uchwytu na zdjęciu. A tulejka powinna bazować się do bieżni a nie średnicy zewnętrznej.
Zapytam tak z ciekawosci czy te zdjecia robiłeś dzisiaj, czy miałeś je już zrobione wcześniej?

i druga sprawa, nie za bardzo rozumiem te zdjęcia, w jaki sposób to się centruje?
Rayford najpierw wytocz tulejke zaznacz jak byla zamocwana w uchwycie a potem ja przetnij
Z praktyki wiem, że wyjęcie z uchwytu toczonki i włożenie jej z powrotem nawet w zaznaczonym miejscem nie gwarantuje, że tulejka powróci na swoje miejsce i będzie centrycznie, powiem więcej, że same poluzowanie materiału w uchwycie i zakręcenie z powrotem (nawet bez wyjmowania materiału) spowoduje minimalne bicie oczywiście nie wielkie

W moim pomyśle bez wyjmowania tulei, jesli uda się roztoczyć rozciętą tulejkę to można uznać, że śrba zostanie wytoczona z jednego zamocowania

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Piotrjub » 04 mar 2007, 15:11

Prędzej miałem. Jest to specjalny uchwyt który oprócz pokrętła do skręcania szczęk ma widoczne z boku pokrętła do centrowania. Odbywa się to w taki sposób że mocujesz w szczekach przedmiot a następnie ustawiasz na czujnik centryczność mocowania.
Załączniki
DSC02224.jpg
DSC02224.jpg (82.46 KiB) Przejrzano 715 razy

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 64
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 04 mar 2007, 15:32

[ Dodano: 2007-03-04, 15:33 ]
Leoo pisze:Proponuję rozważyć napęd linką stalową.
Powinno być taniej niż pasami a rolkę czy koło napędowe można wytoczyć przy jednokrotnym zamocowaniu materiału. Rolka napędowa oczywiście musi mieć "gwint", w którym przebywać będą zwoje w celu uniknięcia tarcia linki o linkę i uzyskania zabezpieczenia przed ew. uślizgiem.
należy jednak pamiętaj ,że wraz z nawijaniem linki zmieni się jej długosc nie tylko o długosc powierzni nawijanego wałka...ponadto zmieni się kąt odchylenia linki względem głownej osi, co dodatkowe jes skrócenie lub wydłużenie ( zależne od kierunku)

http://lukoza.fm.interia.pl/linka.zip

x= Alfa x R co znacza skórcenie dodatkowe linki wraz znawijaniem o kąt odchylenia od osi oraz promień R ( będący całkowitą długoscią osi - linki)
jezeli miar akata srodkowego wyrazona jest w radianach

x jest długoscią powstałęgo w ten sposób łuku!
można to tez policzyc X= 2 Pi / 360 stopni x Alfax R jeśli miara kata srodkowego wyrażona jest w stopniach
Ostatnio zmieniony 04 mar 2007, 16:09 przez wood carver, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 04 mar 2007, 15:55

Jest to specjalny uchwyt który oprócz pokrętła do skręcania szczęk ma widoczne z boku pokrętła do centrowania.
Zapytam jeszcze jak odbywa się centrowanie w takim uchwycie, czy śrubami dodatkowymi przesuwa się pojedyncze szczęki, czy przesuwa się cały uchwyt?

Jak taki uchwyt fachowo się nazywa?

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Piotrjub » 04 mar 2007, 16:10

Dlatego napisalem ze mocujesz przedmiot a nastepnie centruje sie cały uchwyt.

wieslawbarek
Posty w temacie: 6

Post napisał: wieslawbarek » 04 mar 2007, 16:42

[

Z praktyki wiem, że wyjęcie z uchwytu toczonki i włożenie jej z powrotem nawet w zaznaczonym miejscem nie gwarantuje, że tulejka powróci na swoje miejsce i będzie centrycznie, powiem więcej, że same poluzowanie materiału w uchwycie i zakręcenie z powrotem (nawet bez wyjmowania materiału) spowoduje minimalne bicie oczywiście nie wielkie
Minimalne bicie w kiepskim uchwycie powoduje takze roznica sily z jaka zakrecasz przedmiot. taka tulejke tocze zawsze z kolnierzem co poprawia dokladnosc pozycjonowania

[ Dodano: 2007-03-04, 16:44 ]
Rayford cos mi sie nie udal ten cytat :lol:

[ Dodano: 2007-03-04, 18:15 ]
Zapomnialem dodac czemu z kolnierzem poprostu gdy wytoczysz otwor przetoczysz tez kolnierz a to juz bez problemu ustawisz na czujnik z dokladnoscia 0,01
tak jak to poikazywal Piotr Jub

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 49

Post napisał: Leoo » 04 mar 2007, 20:30

Kolega Piotrjub buduje profesjonalne konstrukcje i posiada profesjonalny park maszynowy. Podejrzewam, że całkiem spore grono forumowiczów nawet nie widziało z bliska takiego sprzętu. Oczywiście można kupić gotową frezarkę za 30KPLN, ale ponoć przyjemnością jest "gonić zajączka a nie złapać".
Forum, jak sama nazwa wskazuje, zrzesza amatorów sprzętu CNC i oczywiście mile są widziane opinie i rady profesjonalistów.
Zaproponowałem napęd linkowy jako alternatywę drogich pasów zębatych ale pomysł spalił w blokach, gdyż zmienia się jej długość, kąt, wydłużenie, skrócenie itd. Jasna sprawa, można się doktoryzować nad wadami linki. Myślę, że niektóre minusy tego rozwiązania można zniwelować. Postaram się naszkicować przykładowe rozwiązanie (jak znajdę trochę czasu).

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rayford

Post napisał: Rayford » 09 mar 2007, 08:45

Witam wszystkich śledzących ten post.

Zatoczyłem w końcu końcówki śrub pod łożyska, zastosowałem swoją metodę z rozciętą tulejką, udało się roztoczyć rozciętą tulejkę tak aby śrubę wcisnąć na ciasno konikiem, otwór na minusie w granicach -0.01mm i na tyle było ciasno, że mogłem przetoczyć cienkim wiórem bez zaciskania tulei uchwytem. Zrobiłem próbę, wycisnąłem śrubę i ponownie ją wcisnąłem i sprawdziłem czujnikiem zegarowym o rozdzielczości 0.01mm i okazuje się, że wyszło bardzo dobrze wskazówka tylko drga i te drgania nie wychylają się więcej niż grubość samej wskazówki, chyba można uznać, że wyszło idealnie. Miło było popatrzeć jak pół metrowa śruba w ciśnięta jednym końcem w tuleję kręciła się idealnie bez bicia :)

jacekosw
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jacekosw » 09 mar 2007, 14:01

Witam !!!

Wrócę trochę wstecz do zdjęcia "Sruba.JPG" ale jak regulujesz ten luzów w nakrętkach :?:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”