A tak w ogóle to kolega mierzył czy równo chodzi cały uchwyt, zabierak, czy pomiar był tylko na detalu zaciśniętym na szczękach? Tym bardziej że jak uchwyt jest wypracowany a szczęki mają trochę luzu na prowadnicach to nigdy nie będą centrowały idealnie przedmiotu.
Polskie topowe tokarki.
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 28
Oj tam, nie przesadzajcie aż tak dużo syfu nie będzie, trochę wymyć ropą , reszta wyleci przy obrotach robiąc fontannę. 
A tak w ogóle to kolega mierzył czy równo chodzi cały uchwyt, zabierak, czy pomiar był tylko na detalu zaciśniętym na szczękach? Tym bardziej że jak uchwyt jest wypracowany a szczęki mają trochę luzu na prowadnicach to nigdy nie będą centrowały idealnie przedmiotu.
Tagi:
-
panzmiasta
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 29
Tak dla potomnych
-rozebrać i wyczyścić uchwyt
-złożyć , pokropić olejkiem
-szlifować szczęki , rozebrać , umyć
-nanieść smar i porządnie finalnie poskładać
Jeśli będziesz dokonywał pomiarów powiedzmy 5 , 7 razy to lepiej zapisz wyniki bo często tak bywa że się zapomina ... Oby uchwyt był "naprawialny " .
-rozebrać i wyczyścić uchwyt
-złożyć , pokropić olejkiem
-szlifować szczęki , rozebrać , umyć
-nanieść smar i porządnie finalnie poskładać
Jeśli będziesz dokonywał pomiarów powiedzmy 5 , 7 razy to lepiej zapisz wyniki bo często tak bywa że się zapomina ... Oby uchwyt był "naprawialny " .
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Zienek
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 116
- Kontakt:
Nie wiem dokładnie jak nazywa się ten "próg" na tarczy zabierakowej. Nazwę go zamkiem. Jeśli to zła nomenklatura - proszę mnie poprawić.
Pomiary:
Powierzchnia zewnętrzna czołowa (na zewnątrz zamka):
0.22mm
[youtube][/youtube]
Powierzchnia czołowa wewnętrzna (wewnątrz od zamka):
0.22mm
[youtube][/youtube]
Powierzchnia samego zamka:
0.07mm
[youtube][/youtube]
Wygląda tak, jakby uchwyt był uderzony, albo ciężki kawał mela wypadł z konika i naruszył co nieco.
Co z takim fantem?
Myślałem, żeby tylko przetoczyć powierzchnie prostopadłe do osi obrotu. Poza przylgnią.
A te siedem setek z przylgni, to już sobie szlifem szczęk poprawić.
Robi się tak? Nie robi?
Na allegro jest cały używany wrzecinnik od TUE.
http://allegro.pl/513-wrzeciennik-wrzec ... 68269.html
Może sprzedawca sprzeda samo wrzeciono, jeśli mu nie pójdzie całość.
Pomiary:
Powierzchnia zewnętrzna czołowa (na zewnątrz zamka):
0.22mm
[youtube][/youtube]
Powierzchnia czołowa wewnętrzna (wewnątrz od zamka):
0.22mm
[youtube][/youtube]
Powierzchnia samego zamka:
0.07mm
[youtube][/youtube]
Wygląda tak, jakby uchwyt był uderzony, albo ciężki kawał mela wypadł z konika i naruszył co nieco.
Co z takim fantem?
Myślałem, żeby tylko przetoczyć powierzchnie prostopadłe do osi obrotu. Poza przylgnią.
Robi się tak? Nie robi?
Na allegro jest cały używany wrzecinnik od TUE.
http://allegro.pl/513-wrzeciennik-wrzec ... 68269.html
Może sprzedawca sprzeda samo wrzeciono, jeśli mu nie pójdzie całość.
-
IMPULS3

Zienek pisze:Co z takim fantem?
Uchwyt ma obracać sie bez bicia i tyle w tym temacie.
Podstawowa rzecz jeśli kiedykolwiek będziesz zakładał jakiś inny uchwyt to zaznacz w którym miejscu aktualnie bije zabierak i odkręć go z wrzeciona a następnie przykręć i pomierz bicia czy są takie same i w tych samych miejscach. jak tak to regeneruj ten zabierak a jak nie to rób nowy.
Zabierak ma chodzić idealnie i tu nie ma prowizorek, a zregenerować go możesz staczając rant na którym się opiera uchwyt, nabić pierścień i przetoczyć go pod uchwyt przy okazji planując i powierzchnię czołową zabieraka. I do tego się przyłóż bo uchwyt ma wejść bez luzu.
-
Zienek
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 116
- Kontakt:
Zabieraka nie odkręcałem.
Na razie zjechałem ok 4 setki i mam około 2-3 setki bicia na zamku.
[youtube][/youtube]
Nie wiem, skąd mógłbym wziąć pierścień, który mógłbym wytoczyć na wymiar i nabić na przetoczony mocniej zamek zabieraka. To już wyższa szkoła gotowania na gazie, jak na moje możliwości.
Przetoczę też przylgnie i przymierzę uchwyt. Zobaczymy, jakie ma bicie obudowa uchwytu. Odkręcę uchwyt od zabieraka, zamocuję obrócony o 120 stopni i znów zmierzę bicie na obudowie. Jeśli bicie będzie mniejsze niż parę setek, to już sobie podaruję dalsze strojenie. Resztę wyreguluję szlifem szczęk.
Na razie zjechałem ok 4 setki i mam około 2-3 setki bicia na zamku.
[youtube][/youtube]
Nie wiem, skąd mógłbym wziąć pierścień, który mógłbym wytoczyć na wymiar i nabić na przetoczony mocniej zamek zabieraka. To już wyższa szkoła gotowania na gazie, jak na moje możliwości.
Przetoczę też przylgnie i przymierzę uchwyt. Zobaczymy, jakie ma bicie obudowa uchwytu. Odkręcę uchwyt od zabieraka, zamocuję obrócony o 120 stopni i znów zmierzę bicie na obudowie. Jeśli bicie będzie mniejsze niż parę setek, to już sobie podaruję dalsze strojenie. Resztę wyreguluję szlifem szczęk.
-
IMPULS3

Jak nie w skladzie z żelastwem to na złomie kawałek rury.Zienek pisze:Nie wiem, skąd mógłbym wziąć pierścień, który mógłbym wytoczyć na wymiar i nabić na przetoczony mocniej zamek zabieraka.
[ Dodano: 2013-10-04, 07:41 ]
Jak zebrałeś tyle to i luzu zrobiłeś tyle samo....Zienek pisze:Na razie zjechałem ok 4 setki i mam około 2-3 setki bicia na zamku.