Nie liczyłbym na to. IMPULS rzadko251mz pisze: Tylko czekać, aż coś się sypnie
Budowa tokarki CNC.
-
trzasu
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 1
nie zapominaj o wyboczeniu ... tak obrazowo i w uproszczeniu, tona postawiona na śrubie o średnicy rdzenie ok 20 mm i długości dajmy na to ok 250 mm nie wygląda zbyt bezpiecznie ... bo jak rozumiem wartość 10000 to wartość siły ściskającej a nie krytycznej ( wyboczeniowej) ?Dudi1203 pisze:To ja na szybko policzylem, dla sruby ze skokiem 5mm na kazdy Nm silnika masz 125kg siły przesuwu (1256N dokładnie). Wiec przy krokówkach 8,5Nm mowa o siłach przesuwu rzędu tony (10 000N). Jak pamietam na uczelni mierzylismy sile skrawania na tokarce przy zbieraniu warstwy 2mm - na noz działała siła 2000N. Wiec z taką siłą posuwu to moglbys dłutować nożem materiał w uchwycie.
-
IMPULS3
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 150
Ale takie nożusie to już nie dla mnie, ja takich nie używać.Dagome pisze:
Czyli dla noża 16×16 i wysięgu 16 wychodzi nam Pn=426,(6)kG.
Eeee, raczej lekko i na luzie podchodzę do tego forum, choć jakby ktoś chciał założyć temat na temat sił śrubek to niech se przenoszą, czemu nie, może i bylo by latwiej odnaleść.kamar pisze:251mz napisał/a:
Tylko czekać, aż coś się sypnie
Nie liczyłbym na to. IMPULS rzadkozgłasza do mederacji , a za samowolną intrwencję może się zburzyć
-
IMPULS3

Na pewno stożkowe, ale nie przywiązuję do nich wielkiej uwagi z racji że to taka zabawka a jak bedzie trzeba to sie wymieni.Mateusz-M pisze:Jakie łożyska miały być/będą na wrzecionie?
Chodzi mi o typ klase/firme
Też się tego obawiam,kamar pisze:Ooo, to ten temat jeszcze istnieje![]()
![]()
Bałem się że moderator usunął jako zamarły
-
IMPULS3

Ale grzeszą, sporo będziecie musieli dać na tacę aby pokuta była łagodna.... No chyba że po znajomości to może troszkę przymknie wielebny oko.kamar pisze:251mz napisał/a:
Moderator tupie z nogi na nogę czekając na pokaz z pracy
Prędzej się kazaczoka nauczy
Powód małej aktywności był banalnie prosty, odpadły mi serie robót które zazwyczaj miałem a ze sztukami sobie radzę i korbkami, choć skłamałbym gdybym powiedział że czasami by się nie przydała....