Nie liczyłbym na to. IMPULS rzadko251mz pisze: Tylko czekać, aż coś się sypnie

nie zapominaj o wyboczeniu ... tak obrazowo i w uproszczeniu, tona postawiona na śrubie o średnicy rdzenie ok 20 mm i długości dajmy na to ok 250 mm nie wygląda zbyt bezpiecznie ... bo jak rozumiem wartość 10000 to wartość siły ściskającej a nie krytycznej ( wyboczeniowej) ?Dudi1203 pisze:To ja na szybko policzylem, dla sruby ze skokiem 5mm na kazdy Nm silnika masz 125kg siły przesuwu (1256N dokładnie). Wiec przy krokówkach 8,5Nm mowa o siłach przesuwu rzędu tony (10 000N). Jak pamietam na uczelni mierzylismy sile skrawania na tokarce przy zbieraniu warstwy 2mm - na noz działała siła 2000N. Wiec z taką siłą posuwu to moglbys dłutować nożem materiał w uchwycie.
Ale takie nożusie to już nie dla mnie, ja takich nie używać.Dagome pisze:
Czyli dla noża 16×16 i wysięgu 16 wychodzi nam Pn=426,(6)kG.
Eeee, raczej lekko i na luzie podchodzę do tego forum, choć jakby ktoś chciał założyć temat na temat sił śrubek to niech se przenoszą, czemu nie, może i bylo by latwiej odnaleść.kamar pisze:251mz napisał/a:
Tylko czekać, aż coś się sypnie
Nie liczyłbym na to. IMPULS rzadkozgłasza do mederacji , a za samowolną intrwencję może się zburzyć
Na pewno stożkowe, ale nie przywiązuję do nich wielkiej uwagi z racji że to taka zabawka a jak bedzie trzeba to sie wymieni.Mateusz-M pisze:Jakie łożyska miały być/będą na wrzecionie?
Chodzi mi o typ klase/firme
Też się tego obawiam,kamar pisze:Ooo, to ten temat jeszcze istnieje![]()
![]()
Bałem się że moderator usunął jako zamarły
Ale grzeszą, sporo będziecie musieli dać na tacę aby pokuta była łagodna.... No chyba że po znajomości to może troszkę przymknie wielebny oko.kamar pisze:251mz napisał/a:
Moderator tupie z nogi na nogę czekając na pokaz z pracy
Prędzej się kazaczoka nauczy