To już chyba tylko harmonijki zostają251mz pisze:Fajnie by było zrobić od razu takie na wózkismouki pisze: slider napisał/a:
Fajnie wygląda ta osłona śruby
takie proste, a ja nie wymyśliłem![]()
Frezarka stalowo-aluminiowa do metali kolorowych
-
bartas4
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 44
Dziś jestem po planowaniu stołu- statecznie freze fi2mm, 2 pióra, skrobałem po połową średnicy
najpierw 900mm/min potem 1200mm/Min
skąd takie rozbieżności? ano stąd że przy pośrednich i przy większych jak 1200 maszyna strasznie grała-generalnie brama dzwoniła jak stary dzwon
a jak nie rama to śruba chyba wpadała w drgania
śruba standard 1605...
Czytałem że ramę można wypełnić jakimiś piankami żeby ją wytłumić nawet znalazłem coś takiego http://www.loctite-kleje.pl/Produkty+Te ... g32209.htm
ale co ze śrubą??
Czytałem że ramę można wypełnić jakimiś piankami żeby ją wytłumić nawet znalazłem coś takiego http://www.loctite-kleje.pl/Produkty+Te ... g32209.htm
ale co ze śrubą??
-
bartas4
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 44
Jeździ to wszystko na takim zastawie PIKO + SSK-B01 x3, Zasilacze MZ-01 i trafo 230V/25V z krokowcami 1.9Nm 2,8A , sterowanie pełnym krokiem i w zasadzie chyba więcej ustawień nie ma...zacharius pisze:dzizas ale masakra. jakie masz ustawienia na sterach? powinno to o wiele przyjemniej brzmieć na 1500mm/min

Generalnie chodzi mi o to czy to wina elektroniki (stery, zakłocenia itd) czy np coś mechanicznego (np dzwoniąca rama)...
Pozdrawiam
-
zacharius
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
raczej bym stawiał na to że to pełny krok. ustaw 1/2 bo tyle SSK-B01 potrafi będzie lepiej. tylko że w ustawieniach ilości kroków na obrót trzeba też zmienić. możliwe że będę dziś coś frezować to mogę nagrać jak maszyna chodzi na sucho na 1500 przy podziałce 1/5 na chińskich podobieństwach M542. silniki też 1.9
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
januszs0
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Witam Kolegów
Jeśli dobrze zauważyłem to silnik ma Kolega schowany w belce lub gdzieś zabudowany blisko od jej zakończenia. Jeśli belka jest pusta przy takim położeniu belka będzie pracować jak rura rezonansowa co da efekt wzmocnienia drgań i sygnałów pochodzących od pracującego silnika. Jeśli belka jest pusta niech Kolega spróbuje czymś ją wypełnić na próbę i będzie wiadomo czy to konstrukcja tak dzwoni czy silniki tak głośno pracują.
Janusz
Jeśli dobrze zauważyłem to silnik ma Kolega schowany w belce lub gdzieś zabudowany blisko od jej zakończenia. Jeśli belka jest pusta przy takim położeniu belka będzie pracować jak rura rezonansowa co da efekt wzmocnienia drgań i sygnałów pochodzących od pracującego silnika. Jeśli belka jest pusta niech Kolega spróbuje czymś ją wypełnić na próbę i będzie wiadomo czy to konstrukcja tak dzwoni czy silniki tak głośno pracują.
Janusz