Czyli wychodzi że przy dobrym uziemieniu mogę użyć tego autotransformatora?? bo jak widzę 2 osoby się wypowiedziały i znowu sprzeczne opinieezbig pisze:Będzie tak stabilny jak napięcie w sieci. Nie słyszałem, aby w energetyce używali autotransformatorów do zmniejszania napięcia dla odbiorców. W tym przypadku brak separacji galwanicznej aż tak nam nie przeszkadza. 230 czy 100V równie niebezpieczne. Ważne jest dobre uziemienie i brak separacji nie straszny.skrzat pisze:Założę się, że prąd który masz w gniazdku przeszedł przez przynajmniej jeden taki autotransformator. Inna sprawa, że autotransformator nie zapewnia separacji galwanicznej więc niestety ale odpada.dolar12 pisze:ALE ponoć ten układ będzie niestabilny
Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.
-
dolar12
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 4
Tagi:
-
oprawcafotografii
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
-
ezbig

- Posty w temacie: 11
To ciekawe.skrzat pisze:Dla swojego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa elektroniki i silników zastosuj zwykły transformator.
To nie sprzeczne opinie, tylko kolega tworzy/powiela jakieś mity. Transformator stosujesz jak chcesz zmniejszyć napięcie i dla bezpieczeństwa odizolować się od sieci 230V. Po prostu jak złapiesz fazę za autotransformatorem to cię popieści, a za transformatorem możesz dotykać jednej końcówki i nic nie będzie. Dlatego pisałem o dobrym uziemianiu obudowy (zresztą to jest standard przy urządzeniach metalowych), bo jak gdzieś nastąpi przebicie na obudowę to ci tylko bezpiecznik wyskoczy.dolar12 pisze: Czyli wychodzi że przy dobrym uziemieniu mogę użyć tego autotransformatora?? bo jak widzę 2 osoby się wypowiedziały i znowu sprzeczne opinie
[ Dodano: 2013-06-29, 15:20 ]
Tu pytałeś? Link Przy okazji można zobaczyć tam, że torid trójfazowy to trzy transformatory jednofazowe, chyba to powinno rozwiać wątpliwości o mozliwości stosowania 1 trójfazowego czy 3 jednofazowych.dolar12 pisze:bo chodzi o to że nigdzie nie moge dostać zwyklego takiego transformatora zeby na wyjsciu miał 3x110 o mocy okolo 3,2kVA a znalazłem właśnie autotransformator i nie wiem co robicmoze zastosowac autotransformator i jakieś zabezpieczenie, z drugiej strony szkoda zeby to wszystko sie popaliło później
-
Dudi1203
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 55
To bezpieczeństwo transformatora to wg mnie bardzo względna sprawa. Bo jestes odizolowany od różnicówki i jak sie złapiesz za oba to będzie trzepać, aż ktoś obok nie poczuje zapachu pieczonego kurczaka...ezbig pisze: i dla bezpieczeństwa odizolować się od sieci 230V. Po prostu jak złapiesz fazę za autotransformatorem to cię popieści, a za transformatorem możesz dotykać jednej końcówki i nic nie będzie.
Przy autotransformatorze poleci różnicówka w skrzynce bezpieczników. Takze są dwa punkty patrzenia
-
ezbig

- Posty w temacie: 11
Dlatego pisałem wcześniej, że przy 100V to już autotransformator nie jest taki zły, bo to napięcie jest równie niebezpieczne dla człowieka jak 230V, a jak ktoś już złapie za dwa końce to izolacja galwaniczna nie będzie nam w tym przypadku pomocnaDudi1203 pisze:Przy autotransformatorze poleci różnicówka w skrzynce bezpieczników. Takze są dwa punkty patrzenia