skrzat pisze:Dla swojego bezpieczeństwa i bezpieczeństwa elektroniki i silników zastosuj zwykły transformator.
To ciekawe.
dolar12 pisze:
Czyli wychodzi że przy dobrym uziemieniu mogę użyć tego autotransformatora?? bo jak widzę 2 osoby się wypowiedziały i znowu sprzeczne opinie

To nie sprzeczne opinie, tylko kolega tworzy/powiela jakieś mity. Transformator stosujesz jak chcesz zmniejszyć napięcie i dla bezpieczeństwa odizolować się od sieci 230V. Po prostu jak złapiesz fazę za autotransformatorem to cię popieści, a za transformatorem możesz dotykać jednej końcówki i nic nie będzie. Dlatego pisałem o dobrym uziemianiu obudowy (zresztą to jest standard przy urządzeniach metalowych), bo jak gdzieś nastąpi przebicie na obudowę to ci tylko bezpiecznik wyskoczy.
[ Dodano: 2013-06-29, 15:20 ]
dolar12 pisze:bo chodzi o to że nigdzie nie moge dostać zwyklego takiego transformatora zeby na wyjsciu miał 3x110 o mocy okolo 3,2kVA a znalazłem właśnie autotransformator i nie wiem co robic

moze zastosowac autotransformator i jakieś zabezpieczenie, z drugiej strony szkoda zeby to wszystko sie popaliło później

Tu pytałeś?
Link Przy okazji można zobaczyć tam, że torid trójfazowy to trzy transformatory jednofazowe, chyba to powinno rozwiać wątpliwości o mozliwości stosowania 1 trójfazowego czy 3 jednofazowych.