Maszynka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 119
Maszynka
Od jakiegoś czasu męczę się z maszynką CNC i jestem na etapie tak jak na zdjęciu. Zrobiłem połączenie dwóch osi inaczej niż zwykle się tu robi, nazwałem to dwa w jednym, łożyska liniowe osi Y i Z zamontowane są w wspólnym elemencie, dało mi to, że mniej zamieszania jest w tej okolicy, mniej elementów wystających poza oś Y i co z tym się wiąże odpadają zbędne kilogramy, nie wiem czy są jakieś minusy? co myślicie o takim rozwiązaniu ?
- Załączniki
-
- Dodatek.jpg (226.13 KiB) Przejrzano 10634 razy
-
- popraw.jpg (139.33 KiB) Przejrzano 10503 razy
-
- poprawione.jpg (178.56 KiB) Przejrzano 11046 razy
Ostatnio zmieniony 06 lut 2007, 23:30 przez Rayford, łącznie zmieniany 3 razy.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 119
Witam ponownie,
dzisiaj wpakowałem do osi "Z" nakrętki z brązu dwie sztuki po jednej w każdym elemencie widocznym na zdjęciu. Zastosowałem dwie nakrętki z dwóch powodów, po pierwsze jest możliwość kasowania luzów poprzez obrócenie któreś kolwiek nakrętki, po drugie dwie nakrętki rozstawione na skrubie + dwa końce śruby w łożyskach to dobre usztywnienie śruby co zapobiegnie niepotrzebnym drganiom. Zdecydowałem się użyć szpilki utwardzonej, ale z prostoliniowością nie jest najlepiej. są miejsca na śrubie, że ciaśniej trochę się obraca i mam takie pytanie, mam silnik krokowy 1,89 Nm i czy ktoś mi mógłby wytłumaczyć, zobrazować w jakiś prosty sposób co ten silnik udźwignie?
dzisiaj wpakowałem do osi "Z" nakrętki z brązu dwie sztuki po jednej w każdym elemencie widocznym na zdjęciu. Zastosowałem dwie nakrętki z dwóch powodów, po pierwsze jest możliwość kasowania luzów poprzez obrócenie któreś kolwiek nakrętki, po drugie dwie nakrętki rozstawione na skrubie + dwa końce śruby w łożyskach to dobre usztywnienie śruby co zapobiegnie niepotrzebnym drganiom. Zdecydowałem się użyć szpilki utwardzonej, ale z prostoliniowością nie jest najlepiej. są miejsca na śrubie, że ciaśniej trochę się obraca i mam takie pytanie, mam silnik krokowy 1,89 Nm i czy ktoś mi mógłby wytłumaczyć, zobrazować w jakiś prosty sposób co ten silnik udźwignie?
- Załączniki
-
- Zmiana wielkości obrazka-5.jpg (97.96 KiB) Przejrzano 10491 razy